Σάββατο, 17 Αυγ.
31oC Αθήνα

Πούτιν κατά Εντογάν: Οδηγεί σκόπιμα σε αδιέξοδο – Ρωσία: Περιμένουμε μια συγγνώμη και μια λογική εξήγηση από την Τουρκία

Φωτογραφία EPA (ΑΡΧΕΙΟΥ)
Φωτογραφία EPA (ΑΡΧΕΙΟΥ)

Δεν λέει να θάψει το τσεκούρι του “πολέμου” ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, που επιτέθηκε ξανά με σφοδρότητα στην Τουρκία μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού. Και αυτό μετά την αποκάλυψη όχι μόνο στέλνει άλλα 10-12 μαχητικά στη Συρία αλλά και πυραύλους S-400.

Δύο 24ωρα και κάτι μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού Su-24 από τουρκικά F-16 στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε ευθέως σήμερα Πέμπτη (25.11.2015) την Άγκυρα και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως προσπαθούν σκόπιμα να οδηγήσουν τις σχέσεις Ρωσίας – Τουρλίας σε αδιέξοδο!

“Φαίνεται πως η τουρκική ηγεσία σκόπιμα οδηγεί τις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας σε αδιέξοδο”, είπε ο Πούτιν στο Κρεμλίνο σε μια τελετή για την παραλαβή διαπιστευτηρίων πρεσβευτών. Και πρόσθεσε πως η Μόσχα περιμένει ακόμη μια συγγνώμη από την Τουρκία για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού ή μια προσφορά αποζημιώσεων για τις ζημιές.

Λίγο πριν από τις δηλώσεις “φωτιά” του Βλαντιμίρ Πούτιν είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του Κρεμλίνου πως η Ρωσία εξακολουθεί να περιμένει μια λογική απάντηση από την Τουρκία σχετικά με τον λόγο για τον οποίο κατέρριψε το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος. «Εξακολουθούμε να αναμένουμε μια εξήγηση, μια ρεαλιστική εξήγηση από την τουρκική πλευρά», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει τους ελέγχους του στα γεωργικά προϊόντα και τα τρόφιμα που εισάγονται από την Τουρκία. «Δεν επιβάλλουμε εμπάργκο», τόνισε παρόλα αυτά ο Πεσκόφ. «Οι περιορισμοί αυτοί επιβάλλονται εξαιτίας του αυξημένου κινδύνου από διάφορες μορφές εξτρεμισμού. Φυσικά λαμβάνονται επιπλέον μέτρα ελέγχου. Αυτό είναι μάλλον φυσικό, κυρίως αν λάβει κανείς υπόψη του τις απρόβλεπτες ενέργειες της Τουρκίας», εξήγησε.

Τούρκος υπουργός: Δεν έχουμε την πολυτέλεια για πόλεμο

Η Τουρκία και η Ρωσία δεν έχουν την πολυτέλεια εχθρικών σχέσεων, δήλωσε στο μεταξύ ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για θέματα ΕΕ, σε μια νέα προσπάθεια από την πλευρά της Τουρκίας να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης, την οποία παρακολουθεί όλη η Υφήλιος με κομμένη την ανάσα!

Μιλώντας στην Άγκυρα, ο Βολκάν Μποζκίρ δήλωσε πως αναμένει ότι οι σχέσεις με τη Μόσχα θα διατηρηθούν μετά το συμβάν, το οποίο προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Μποζκίρ είπε ακόμη πως αναμένεται πρόοδος στις μπλοκαρισμένες προσπάθειες της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ, με το κεφάλαιο 17 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων –που αφορά την οικονομία και τη νομισματική πολιτική– να ανοίγει στις 14-15 Δεκεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε