«Στο πιο υψηλό επίπεδο πρέπει να καλλιεργήσουμε τη συνεργασία στον τομέα κατά της τρομοκρατίας με τους ξένους εταίρους μας», δήλωσε ο Πούτιν στη διάρκεια μιας τελετής ενώπιον αξιωματούχων των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών (FSB), προσθέτοντας ότι επιθυμεί «την αποκατάσταση του διαλόγου με τις μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ».
«Δεν είναι δικό μας λάθος αν διακόπηκε και δεν αναπτύχθηκε», διευκρίνισε ο ρώσος πρόεδρος, ο οποίος πρόσθεσε πως είναι «προφανές πως στον τομέα της μάχης κατά της τρομοκρατίας, όλες οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί οφείλουν να συνεργαστούν».
Συγχαίροντας τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν διευκρίνισε πως οι τελευταίες απέτρεψαν το 2016 «45 εγκλήματα τρομοκρατικής φύσης», μεταξύ των οποίων και 16 επιθέσεις.
Είπε επίσης πως 53 αξιωματικοί και 386 πράκτορες ξένων υπηρεσιών ασφαλείας αποκαλύφθηκαν στη Ρωσία το 2016, προσθέτοντας πως «η δραστηριότητα των υπηρεσιών ασφαλείας στη Ρωσία δεν μειώνεται».
Ο ρώσος πρόεδρος κατήγγειλε επίσης τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο στόχο των οποίων αποτέλεσε η Ρωσία και οι οποίες σύμφωνα με τον ίδιον τριπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2015, καλώντας να αυξηθούν οι κυβερνητικοί πόροι στον τομέα της μάχης κατά του κυβερνο-εγκλήματος.
Μεταξύ των κινδύνων για την ασφάλεια της χώρας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατονόμασε ωστόσο το ΝΑΤΟ το οποίο, κατά τη σύνοδο κορυφής στη Βαρσοβία τον Ιούνιο, «προσδιόρισε τη Ρωσία ως την κύρια απειλή που αντιμετωπίζει και καθιστά τον περιορισμό της την κύρια αποστολή του». «Προς τον σκοπό αυτόν, η διεύρυνση του ΝΑΤΟ συνεχίζεται», δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε σήμερα ότι δεν θεωρεί πως υφίστανται οι συνθήκες για στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία.
Ο Μάτις έκανε τις δηλώσεις αυτές έπειτα από μια σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες κατά την οποία έδωσε διαβεβαιώσεις για τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στη συμμαχία, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από «την ισχύ του διατλαντικού δεσμού».
Απαντώντας σε ερώτηση αν είναι δυνατό σήμερα να έχει κανείς εμπιστοσύνη στη Ρωσία ο Τζέιμς Μάτις απάντησε: «Το θέμα με τη Ρωσία είναι ότι πρέπει να συμμορφωθούν με το διεθνές δίκαιο όπως αναμένει κανείς από κάθε λογικό έθνος σε αυτό τον πλανήτη».
«Δεν είμαστε σε θέση τώρα να συνεργαστούμε σε στρατιωτικό επίπεδο. Αλλά οι πολιτικοί ηγέτες μας θα συναλλαγούν και θα προσπαθήσουν να βρουν κοινό έδαφος», πρόσθεσε ο νέος επικεφαλής του Πενταγώνου.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, αν πιστεύει πως η Ρωσία παρενέβη στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ο Μάτις είπε: «Αυτή τη στιγμή, θα έλεγα απλώς πως δεν υπάρχουν πολλές αμφιβολίες είτε ότι αναμίχθηκαν είτε ότι προσπάθησαν να αναμιχθούν σε έναν αριθμό εκλογών στις δημοκρατίες».
Ο Μάτις είχε πει σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του ΝΑΤΟ χθες πως η συμμαχία πρέπει να έχει ρεαλιστικές προσδοκίες όσον αφορά τις πιθανότητες αποκατάστασης μιας σχέσης συνεργασίας με τη Μόσχα και να διασφαλίσει ότι οι διπλωμάτες της θα «διαπραγματευθούν από θέση ισχύος».
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν μια λακωνική απάντηση από τον ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.
«Οι προσπάθειες να οικοδομηθεί ένας διάλογος με τη Ρωσία από θέση ισχύος θα ήταν ανώφελες», δήλωσε ο Σοϊγκού, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Ο Μάτις ανταπάντησε: «Δεν χρειάζεται καθόλου να απαντήσω στη ρωσική δήλωση. Το ΝΑΤΟ συμβόλιζε πάντα τη στρατιωτική ισχύ και προστασία των δημοκρατιών και των ελευθεριών που σκοπεύουμε να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ