Δευτέρα, 25 Νοε.
13oC Αθήνα

Πούτιν – Τραμπ: Νέα και… άγνωστα επεισόδια ενόψει!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Η επιδείνωση των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων είναι πλέον αναπόφευκτη μετά την απόφαση της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων να εγκρίνει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, με αφορμή την παρέμβαση της στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Η απόφαση αυτή ήταν αναμενόμενη θα έλεγε κανείς για την Μόσχα, η οποία παρά την αρχική ευφορία που κυριαρχούσε αρχικά με την εκλογή του Τράμπ διαπιστώνει πλέον ότι παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε για μια νέα προσέγγιση με την Ουάσιγκτον, δεν υπήρξαν κάποια αισθητά αποτελέσματα, ακόμη και μετά την συνάντηση Πούτιν – Τραμπ στο Αμβούργο κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20.

“Βρυχάται” η Μόσχα!

Η αντίδραση βέβαια της Μόσχας ήταν άμεση, αλλά θα έλεγε κανείς συγκρατημένη, με προειδοποιήσεις παράλληλα ότι κάποια χρονική στιγμή θα δώσει την δική της απάντηση. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, χαρακτηρίζοντας τις ενδεχόμενες συνέπειες από την ψήφιση του νομοσχεδίου, είπε χαρακτηριστικά ότι «εισερχόμαστε σ’ ένα ανεξερεύνητο πεδίο των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων» και πως «το νομοσχέδιο δεν αφήνει περιθώρια για την εξομάλυνση των σχέσεων της Ρωσίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο άμεσο μέλλον». Είπε ακόμη ότι «η Ουάσιγκτον είναι πηγή κινδύνων» και πρόσθεσε ότι «αυτό πρέπει να το αντιλαμβανόμαστε και να ενεργούμε σταθμισμένα, λογικά, προσεκτικά, ήρεμα χωρίς συναισθηματικές εξάρσεις. Και είμαστε έτοιμοι να ενεργήσουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο».

Ο Ριαμπκόφ επεσήμανε ότι η Μόσχα είναι πρόθυμη να συνεχίσει τον διάλογο με την Ουάσιγκτον πάνω σε διάφορα σημαντικά και για τις δύο χώρες ζητήματα, ώστε να υπάρξει κάποια αποτελεσματική συνεργασία. Ωστόσο επεσήμανε, ότι «όταν παρατηρούνται τέτοιου είδους αρνητικές συμπεριφορές έναντι της Ρωσίας και γίνονται απόπειρες με εντελώς κατασκευασμένες και επινοημένες προφάσεις να ασκήσουν επιρροή σε μας (στη Ρωσία-σ.σ.) οι δυνατότητες για μια αποτελεσματική συνεργασία περιορίζονται».

Χαρακτήρισε επίσης την ψήφιση του νομοσχεδίου, ως «συνειδητή επιλογή των εχθρών της Ρωσίας» οι οποίοι, όπως είπε, δεν μπορούν πλέον να συγκρατηθούν και δεν έχουν κανέναν όριο». Επεσήμανε παράλληλα ότι αυτό που συμβαίνει δεν «εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινής λογικής, και πως οι συντάκτες του εν λόγω νομοσχεδίου έκαναν ένα σημαντικό βήμα προς την καταστροφή κάθε προοπτικής εξομάλυνσης των σχέσεων με την Ρωσία και δεν το κρύβουν πλέον ότι αυτός είναι ο στόχο τους». Η άλλη πλευρά του νομοσχεδίου είπε, είναι να επιβάλει περιορισμούς στις σχέσεις άλλων χωρών με την Ρωσία.

Ο ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, κατέστησε σαφές ότι θα υπάρξει απάντηση στις νέες κυρώσεις από μέρους της Μόσχας, άποψη που διατυπώνουν συστηματικά και ρώσοι βουλευτές και προβλέπουν αρκετοί ρώσοι αναλυτές.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, λίγο αργότερα δήλωνε ότι η Μόσχα θα διατυπώσει την απάντησή της στο νομοσχέδιο που ενέκρινε η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων μετά από “προσεκτική ανάλυση” και κατόπιν ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα αποφασίσει τις επόμενες ενέργειες.

“Δεδομένου ότι πρόκειται για νομοσχέδιο, δεν θα εκφράσουμε προς το παρόν γνώμη”, είπε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας: “Ας περιμένουμε να γίνει νόμος”, δηλαδή να εγκριθεί από τη Γερουσία και να το επικυρώσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

“Σε κάθε περίπτωση, η στάση μας απέναντι σ’ αυτό θα διατυπωθεί μετά από προσεκτική ανάλυση και την απόφαση θα λάβει αναμφίβολα ο αρχηγός του κράτους, ο πρόεδρος Πούτιν”, επέμεινε, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

“Αυτή τη στιγμή, μπορούμε να πούμε ότι η είδηση είναι πολύ λυπηρή, σε ό,τι αφορά τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις και την προοπτική ανάπτυξή τους και όχι λιγότερο απογοητευτική σε ό,τι αφορά το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς εμπορικές σχέσεις”, συνέχισε.

Ερωτήματα

Με δεδομένη, τη στάση αυτή του Κρεμλίνου είναι δύσκολο να ειπωθεί αυτή τη στιγμή ποια θα είναι η απάντηση της Μόσχας. Προς το παρόν διατυπώνονται εκτιμήσεις ότι θα υπάρξουν μέτρα που σχετίζονται με την κατάσχεση αμερικανικής διπλωματικής ιδιοκτησίας στην Μόσχα και την απέλαση αμερικανών διπλωματών ως αντίποινα για τις απελάσεις ρώσων διπλωματών που είχαν γίνει τον Δεκέμβριο του 2016 επί κυβέρνησης Ομπάμα και την κατάσχεση της ρωσικής διπλωματικής περιουσίας στην Ουάσιγκτον. Υπήρξαν όμως και προτάσεις, όπως αυτή που διατύπωσε ο ρώσος βουλευτής Αλεξέι Πουσκόφ, με ανάρτηση του στο Twitter. Συγκεκριμένα ο Ρώσος βουλευτής πρότεινε να επιβληθούν κυρώσεις υγειονομικού ελέγχου στα Μακντόναλτς στην Ρωσίας με αφορμή τον έλεγχο που έγινε στην Λουιζιάνα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, Κονταντίν Κόσιτσφεφ, είπε ότι «η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, αλλά πεθαίνει» και πως «δεν θα υπάρξει εξομάλυνση. Πρότεινε, ωστόσο γενικά, ότι πρέπει να ληφθούν ως απάντηση κυρώσεις ασύμμετρες και οδυνηρές για τους αμερικανούς.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων Αντρέι Κλίμοφ εξέφρασε την άποψη ότι οι κυρώσεις είναι μεν «σοβαρές» αλλά δεν είναι καταστροφικές και παρομοίασε μάλιστα τον Τραμπ με «πολίτη σε κατ΄ οίκον περιορισμό στον Λευκό Οίκο.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής άμυνας και ασφάλειας του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Φραντς Κλιντσέβιτς, δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο ο κόσμος να περάσει σε μια περίοδο νέου «ψυχρού πολέμου».

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Οι νέες κυρώσεις της Ουάσιγκτον σε βάρος της Μόσχας, διέλυσαν κάθε ελπίδα ότι θα μπορέσει να υπάρξει σύντομα εξομάλυνση των σχέσεων και κάποιες προοπτικές για την σταδιακή αποκατάσταση της συνεργασίας. Από αυτή την άποψη χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος του άρθρου της εφημερίδας Vedomosti: «Μετά την επιβολή των κυρώσεων από το αμερικανικό Κογκρέσο, η κυβέρνηση Τραμπ, θα είναι αχρείαστη για την Ρωσία», ενώ η δημοφιλής οικονομική ιστοσελίδα bfm.ru διερωτάται στο άρθρο της αν «οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα προκαλέσουν εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ».

Ο Φιοντόρ Λουκιάνοφ, πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής και διευθυντής του περιοδικού «Η Ρωσία στην παγκόσμια πολιτική» που εκδίδεται σε συνεργασία με το Foreign Affairs, σχολιάζοντας σήμερα την ψήφιση του νομοσχεδίου από το αμερικανικό Κογκρέσο γράφει χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι βασικό θλιβερό συμπέρασμα, το οποίο βγαίνει από τα γεγονότα των τελευταίων μηνών είναι ότι η Ρωσία έχει ελάχιστη σημασία και για την Αμερική. Είναι σαφές ότι η Αμερική δεν χάνει τίποτα από την επιβολή των κυρώσεων, αλλά και για την Ευρώπη γενικά το ρωσικό ζήτημα δεν είναι τόσο σημαντικό, όπως είναι άλλα ζητήματα, οι σχέσεις για παράδειγμα της Ευρώπης με τις ΗΠΑ» . Γι αυτό –λέει ο Λουκιάνοφ– ειλικρινά δεν βλέπω τι μπορούμε να κερδίσουμε εμείς (η Ρωσία δηλαδή-σ.σ. ) από την μάχη αυτή των τιτάνων και προς το παρόν η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι στις ΗΠΑ το πακέτο αυτό των κυρώσεων τυγχάνει ευρείας υποστήριξης… Και παρότι προσβλέπει όπως λέει, να δέσει τα χέρια του Τράμπ ώστε να μην του επιτραπεί να προσχωρήσει σε καμία κατεύθυνση προς την Ρωσία, υπό μια ευρεία έννοια, ανταποκρίνεται πλήρως στο πνεύμα της φιλοσοφίας του Τραμπ, σ’ αυτό που επαναλαμβάνει συνεχώς ο ίδιος, ότι η Αμερική πρέπει να γίνει μεγάλη και να δείξει σε όλους πόσο μεγάλη είναι και πως η Αμερική είναι πάνω από όλα».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε