Κόσμος

Πραξικόπημα Μιανμάρ: 137 ΜΚΟ από 31 χώρες καλούν τον ΟΗΕ να επιβάλλει εμπάργκο όπλων

Διεθνείς πιέσεις δέχονται οι στρατιωτικοί στη Μιανμάρ που είναι υπεύθυνοι για το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου. Εκατόν τριάντα επτά μη κυβερνητικές οργανώσεις (MKO) από τριάντα μία χώρες αξίωσαν την Τετάρτη (24/2) με ανοικτή επιστολή τους προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) να επιβάλλει κατεπειγόντως εμπάργκο όπλων στη χώρα. 

Στην επιστολή τους προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, οι ΜΚΟ επισημαίνουν ότι με το εμπάργκο ο ΟΗΕ θα βοηθήσει να μπει ένα «φρένο» στο να παραβιαστούν εκ νέου θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα από τη στρατιωτική χούντα. «Οι κυβερνήσεις που επιτρέπουν τον εφοδιασμό της Μιανμάρ με όπλα —συμπεριλαμβανομένων αυτών της Κίνας, της Ινδίας, του Ισραήλ, της Βόρειας Κορέας, των Φιλιππίνων, της Ρωσίας και της Ουκρανίας— πρέπει να σταματήσουν αμέσως κάθε προμήθεια όπλων, πυρομαχικών και συναφούς εξοπλισμού», σημειώνουν οι ΜΚΟ.

Μεταξύ των χωρών που αναφέρονται, οι τρεις, η Κίνα, η Ρωσία (κράτη-μόνιμα μέλη με δικαίωμα βέτο) καθώς και η Ινδία (κράτος-μη μόνιμο μέλος από τον Ιανουάριο) συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Λαμβανομένων υπόψη των μαζικών φρικαλεοτήτων σε βάρος των Ροχίνγκια, των εγκλημάτων πολέμου επί δεκαετίες και της ανατροπής της εκλεγμένης κυβέρνησης, το λιγότερο που μπορεί να κάνει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι να επιβάλλει παγκόσμιο εμπάργκο όπλων στη Μιανμάρ», κρίνει σύμφωνα με το κείμενο ο Κένεθ Ροθ, διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).

Το ΣΑ του ΟΗΕ πρέπει «επίσης να επιβάλλει στοχευμένες κυρώσεις, ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και δέσμευση πόρων στους ηγέτες της χούντας», υπογραμμίζουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις οι οποίες συνυπογράφουν την ανοικτή επιστολή, ανάμεσά τους αρκετές δεκάδες ασιατικές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
O Έλον Μασκ «οχυρώνει» τον Ντόναλντ Τραμπ: Η SpaceX φαβορί για την κατασκευή της αντιπυραυλικής ασπίδας «Χρυσός Θόλος»
Η εταιρεία του δισεκατομμυριούχου σε κοινοπραξία με τις Palantir και Anduril προτείνουν δορυφορικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας με συνδρομητικό μοντέλο, αναφέρει το Reuters
Ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Έλον Μασκ