Ομάδα ερευνητών του ΟΗΕ κάλεσε σήμερα (17/3) τους πολίτες της Μιανμάρ να συγκεντρώσουν και να διατηρήσουν αποδεικτικά στοιχεία για εγκλήματα που διατάχθηκαν από τους στρατιωτικούς μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με την ακτιβιστική οργάνωση Assistance Association for Political Prisoners, τουλάχιστον 180 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθεια των δυνάμεων ασφαλείας να καταστείλουν το κύμα διαδηλώσεων που έχει ξεσπάσει στη χώρα.
«Τα άτομα που έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για τα πιο σοβαρά διεθνή εγκλήματα είναι συνήθως εκείνα που βρίσκονται σε υψηλές θέσεις της ηγεσίας», ανέφερε ο Νίκολας Κούμτζιαν, επικεφαλής της ομάδας του ΟΗΕ. «Δεν είναι οι φυσικοί αυτουργοί των εγκλημάτων και συχνά δεν είναι καν παρόντες στους τόπους όπου διαπράττονται τα εγκλήματα. Προκειμένου να αποδειχθεί ότι φέρουν ευθύνη απαιτούνται στοιχεία για αναφορές που παραλήφθηκαν, εντολές που δόθηκαν και πώς αποφασίστηκαν πολιτικές» προστίθεται στην ανακοίνωση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι πολίτες που διαθέτουν τέτοιες πληροφορίες μπορούν να έρχονται σε επαφή με τους ερευνητές μέσω ασφαλών τρόπων επικοινωνίας, πρόσθεσε, αναφερόμενος σε εφαρμογές όπως η Signal ή ένας λογαριασμός στο ProtonMail. Οι ερευνητές του ΟΗΕ συλλέγουν στοιχεία για τη χρήση φονικής βίας, παράνομες συλλήψεις, βασανιστήρια και κρατήσεις ανθρώπων οι οικογένειες των οποίων δεν έχουν ενημερωθεί για το πού βρίσκονται, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Εκπρόσωπος της χούντας δεν απάντησε σε τηλεφωνικές κλήσεις του Reuters για σχόλια. Χθες, Τρίτη, το γραφείο του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καταδίκασε τη χρήση πραγματικών πυρών εναντίον των διαδηλωτών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Είναι εντελώς ανεξέλεγκτοι και γίνονται όλο και πιο βάναυσοι κάθε μέρα. Είναι μια υπολογισμένη κλιμάκωση βαναυσότητας», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, σήμερα στο Reuters.
Ο Ανεξάρτητος Ερευνητικός Μηχανισμός για τη Μιανμάρ δημιουργήθηκε από το Συμβούλιο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ το 2018 προκειμένου να συλλέξει τεκμηριωμένα στοιχεία για τα πιο σοβαρά εγκλήματα. Αποσκοπεί να συγκροτήσει φακέλους υποθέσεων για άσκηση διώξεων σε εθνικά, περιφερειακά και διεθνή δικαστήρια.
Πάπας Φραγκίσκος: Το αίμα δεν λύνει τίποτα
Την ίδια ώρα, ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε έκκληση για ένα τέλος της αιματοχυσίας στη Μιανμάρ. «Γονατίζω στους δρόμους της Μιανμάρ και λέω “σταματήστε τη βία”» είπε ο Ποντίφικας στο τέλος της εβδομαδιαίας γενικής ακρόασής του, που πραγματοποιήθηκε εξ αποστάσεως από τη βιβλιοθήκη του Βατικανού εξαιτίας των περιορισμών λόγω της COVID-19.
«Γι’ άλλη μια φορά και με πολλή θλίψη αισθάνομαι την επείγουσα ανάγκη να μιλήσω για τη δραματική κατάσταση στη Μιανμάρ, όπου πολλοί άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι νέοι, χάνουν τη ζωή τους για να προσφέρουν ελπίδα στη χώρα τους», σημείωσε.
Χρησιμοποιώντας συμβολική γλώσσα για τις ενέργειες διαδηλωτών, ο Φραγκίσκος είπε: «Γονατίζω στους δρόμους της Μιανμάρ και λέω ‘σταματήστε τη βία’. Ανοίγω την αγκαλιά μου και λέω ‘Αφήστε να υπερισχύσει ο διάλογος’».
Ο Φραγκίσκος, που επισκέφθηκε τη Μιανμάρ το 2017, είπε: «Το αίμα δεν λύνει τίποτα. Ο διάλογος πρέπει να υπερισχύσει».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή φωτογραφιών: Reuters (Αρχείου)