Η αντίσταση στο στρατιωτικό καθεστώς στη Μιανμάρ συνεχίζεται, με δεκάδες χιλιάδες πολίτες να διαδηλώνουν κατά του πραξικοπήματος της 1ης Φεβρουαρίου. Ωστόσο, εν μέσω αιματηρής καταστολής και λόγω του φόβου αντιποίνων ο αριθμός των πολιτών που κατεβαίνουν στους δρόμους μειώνεται.
Δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα κατεβαίνουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις για να δείξουν την εναντίωση τους στο στρατιωτικό καθεστώς. Διαδηλωτές έκαναν πορεία με δίτροχα στη Μανταλέι, στο κεντρικό τμήμα της Μιανμάρ, κρατώντας πλακάτ που ανέγραφαν συνθήματα όπως «Σώστε τη Μιανμάρ», ή «Σταματήστε τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Μια ομάδα κοινοβουλευτικών του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία της Αούνγκ Σαν Σου Τσι που έδιωξαν από το κοινοβούλιο οι πραξικοπηματίες ανακοίνωσε την Τετάρτη (31/3) ότι θα σχηματίσει στις αρχές του τρέχοντος μήνα «νέα πολιτική κυβέρνηση».
Δείτε φωτογραφίες:
Η Κίνα απέρριψε την Τετάρτη (31/3) κάθε ιδέα επιβολής κυρώσεων στη στρατιωτική χούντα στη Μιανμάρ, έπειτα από την παρουσίαση της κατάστασης στο πεδίο από την ειδική επιτετραμμένη του ΟΗΕ για τη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, η οποία έκανε λόγο για κίνδυνο να ξεσπάσει «εμφύλιος πόλεμος» κλίμακας «άνευ προηγουμένου» και ο κόσμος να βρεθεί μπροστά σε «λουτρό αίματος», απευθύνοντας έκκληση στα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να αναλάβουν δράση.
Δείτε βίντεο:
Η Κίνα αποκλείει κυρώσεις
Οι κυρώσεις σε βάρος των στρατηγών που ανέτρεψαν την κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι «το μόνο που θα έκαναν θα ήταν να επιδεινώσουν την κατάσταση», τόνισε ο πρεσβευτής της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη, ο Τζανγκ Τζουν, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του ΣΑ. Ο αντιπρόσωπος της Κίνας, προστάτιδας της Μιανμάρ, κάλεσε πάντως να υπάρξει «επιστροφή στη μετάβαση στη δημοκρατία στη χώρα αυτή».
Και, μολονότι αναφέρθηκε στη «βία και την αιματοχυσία» που «δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα κανενός», παροτρύνοντας «όλα τα μέρη» να «διατηρήσουν την ψυχραιμία τους» και «να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», δεν συμφώνησε με την πρόταση να απειληθεί η επιβολή κυρώσεων από το ΣΑ, όπως εισηγούνταν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Η βαρβαρότητα των στρατιωτικών είναι κατάφωρη και πολλές ένοπλες οργανώσεις μειονοτικών εκδηλώνουν καθαρά την εναντίωσή τους» στην επιβολή στρατιωτικού καθεστώτος, «μεγεθύνοντας τον κίνδυνο εμφυλίου πολέμου επιπέδου χωρίς προηγούμενο», προειδοποίησε νωρίτερα η Κριστίνε Σράνερ Μπούργκενερ, η ειδική επιτετραμμένη του ΟΗΕ για τη Μιανμάρ, στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΣΑ κεκλεισμένων των θυρών.
«Επαπειλείται άμεσα λουτρό αίματος», συμπλήρωσε η ίδια, θυμίζοντας πως η Ένωση Βοήθειας στους Πολιτικούς Κρατουμένους έχει καταγράψει πως «536 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τη χούντα» μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου.
«Προτρέπω το Συμβούλιο να εξετάσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του για να λάβει συλλογικά μέτρα και να κάνει αυτό που πρέπει», προκειμένου «να αποφευχθεί μια πολυδιάστατη καταστροφή στην καρδιά της Ασίας», συμπλήρωσε η ίδια κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης, τη σύγκληση της οποίας ζήτησε το Ηνωμένο Βασίλειο.
Δείτε φωτογραφίες:
Διαιρέσεις στον ΟΗΕ
Οι εργασίες του Συμβουλίου ολοκληρώθηκαν έπειτα από δύο ώρες κι ένα τέταρτο. Σύμφωνα με διπλωμάτες, η Κίνα ζήτησε να καθυστερήσει η λήψη απόφασης για το σχέδιο ανακοίνωσης που συντάχθηκε από το ΗΒ, υποσχόμενη να καταλήξει είτε προς τη μια είτε προς την άλλη κατεύθυνση σήμερα Πέμπτη.
Παρότι ΗΠΑ και ΗΒ ανακοίνωσαν νέα ομοβροντία κυρώσεων, Κίνα και Ρωσία ως εδώ έχουν αποφύγει να καταδικάσουν ρητά και επίσημα το στρατιωτικό πραξικόπημα.
Στο μεταξύ οι βιρμανοί στρατηγοί, επωφελούμενοι από τις διαιρέσεις της διεθνούς κοινότητας, συνεχίζουν την αιματηρή καταστολή των κινητοποιήσεων.
Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τρίτη από τις δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με την Ένωση Βοήθειας στους Πολιτικούς Κρατουμένους. Εκατοντάδες άλλοι, που συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν σε μυστικές τοποθεσίες, αγνοούνται.
Η Αούνγκ Σαν Σου Τσι, η de facto επικεφαλής της πολιτικής κυβέρνησης που ανατράπηκε και συνελήφθη πριν από δύο μήνες, «είναι καλά στην υγεία της», ανέφερε χθες ο δικηγόρος της, ο οποίος συζήτησε μέσω βιντεοδιάσκεψης με την εντολέα του.
Η 75χρονη κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης του 1991 αντιμετωπίζει διάφορες κατηγορίες από το στρατιωτικό καθεστώς, που της προσάπτει ιδίως διαφθορά.
Δεν της έχει επιτραπεί να συναντηθεί κατ’ ιδίαν με την ομάδα των συνηγόρων της και η χθεσινή βιντεοδιάσκεψη με τον δικηγόρο έγινε με παρόντες φρουρούς και αστυνομικούς, διευκρίνισε ο ίδιος. Μια ακροαματική διαδικασία αναμένεται να γίνει σήμερα. Σύμφωνα με δεύτερο συνήγορό της, θα είναι σύντομη και θα έχει διαδικαστικό χαρακτήρα.
Δείτε βίντεο:
Επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα
Η βία της χούντας πυροδότησε το ξέσπασμα της οργής των περίπου είκοσι οργανώσεων ανταρτών που ανήκουν σε διάφορες μειονότητες.
Δύο από αυτές, η Εθνική Ένωση των Κάρεν και ο Στρατός για την Ανεξαρτησία της Κατσίν, εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας.
Χθες Τετάρτη η τελευταία οργάνωση επιτέθηκε σε αστυνομικό τμήμα στην επαρχία Κατσίν, στο βόρειο άκρο της χώρας, σύμφωνα με βιρμανικό μέσο ενημέρωσης.
Άλλο αστυνομικό τμήμα έγινε στόχος επίθεσης με εκτοξευτήρες ρουκετών στην περιοχή Μπάγκο, βορειοανατολικά της οικονομικής πρωτεύουσας Ρανγκούν, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε αστυνομικοί.
Η Εθνική Ένωση των Κάρεν κατέλαβε το Σαββατοκύριακο στρατιωτική βάση, εξέλιξη την οποία ακολούθησαν αεροπορικές επιδρομές του στρατού – οι πρώτες στην επαρχία Κάρεν έπειτα από 20 χρόνια.
Μετά τα πλήγματα, η οργάνωση διαβεβαίωσε ότι «υποστηρίζει σθεναρά» τη λαϊκή εξέγερση εναντίον της στρατιωτικής χούντας και διεμήνυσε ότι θα τα ανταποδώσει.
Άλλες τρεις οργανώσεις ανταρτών απειλούν να ξαναπάρουν τα όπλα. Ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης των Τανγκ απειλεί να τερματίσει την κατάπαυση του πυρός που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια και να αρχίσει ξανά τον ένοπλο αγώνα εναντίον των ένοπλων δυνάμεων, τις οποίες κατηγορεί για «εγκλήματα πολέμου».
Στην επαρχία Κάρεν, αεροπορικές επιδρομές είχαν αποτέλεσμα να αναφερθούν αρκετοί τραυματισμοί αμάχων και περίπου 3.000 άνθρωποι να προσπαθήσουν να καταφύγουν στην Ταϊλάνδη. Περίπου 2.400 εξ αυτών επέστρεψαν «εθελοντικά» στην πατρίδα τους και άλλοι περίπου 200 έχουν δεχθεί να επιστρέψουν, κατά τις ταϊλανδικές αρχές.
Ωστόσο υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ανήκουν στην εθνική μειονότητα των Κάρεν κατηγόρησαν το βασίλειο ότι επαναπροωθεί πρόσφυγες στα σύνορα και εμποδίζει ανθρωπιστικές οργανώσεις να έρθουν σε επαφή μαζί τους.
Δείτε φωτογραφίες:
Εργαζόμενοι του Ερυθρού Σταυρού συλλαμβάνονται και τραυματίζονται
Οι εργαζόμενοι του Ερυθρού Σταυρού στη Μιανμάρ έχουν συλληφθεί, εκφοβιστεί και τραυματιστεί στις προσπάθειές τους να προσφέρουν βοήθεια στους αμάχους που τραυματίζονται, κατήγγειλε η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού/ Ερυθράς Ημισελήνου.
Η οργάνωση εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία για την επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση, δύο μήνες αφού ο στρατός της Μιανμάρ κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα. Περισσότεροι από 500 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας καθώς η χούντα προσπαθεί να καταστείλει τις φιλοδημοκρατικές διαδηλώσεις.
Οι ομάδες του Ερυθρού Σταυρού της Μιανμάρ έχουν προσφέρει βοήθεια σε περισσότερους από 2.000 ανθρώπους, ανέφερε η ανακοίνωση της οργάνωσης.
“Οι εργαζόμενοι στην παροχή πρώτων βοηθειών και οι γιατροί του Ερυθρού Σταυρού της Μιανμάρ έχουν συλληφθεί αδίκως, έχουν εκφοβιστεί ή τραυματιστεί και περιουσία του Ερυθρού Σταυρού αλλά και ασθενοφόρα έχουν υποστεί ζημιές. Είναι απαράδεκτο”, τόνισε ο Αλεξάντερ Ματέου περιφερειακός διευθυντής Ασίας- Ειρηνικού του Ερυθρού Σταυρού.
“Οι υγειονομικοί δεν θα πρέπει να είναι ποτέ στόχος. Θα πρέπει να τους προσφέρεται απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη”, πρόσθεσε.
Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται ποιος ευθύνεται για τς επιθέσεις αυτές και εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού αρνήθηκε να σχολιάσει.
Βίντεο που έχουν αναρτηθεί σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μέλη των δυνάμεων ασφαλείας να επιτίθενται και να κακοποιούν γιατρούς και τουλάχιστον ένα περιστατικό πυροβολισμών εναντίον ασθενοφόρου.
Ο Ερυθρός Σταυρός προειδοποίησε ότι η κρίση στη Μιανμάρ απειλεί το υγειονομικό σύστημα της, καθώς κινδυνεύει να προκαλέσει γενικευμένη κατάρρευση των βασικών υπηρεσιών, όπως οι μεταφορές και το τραπεζικό σύστημα, γεγονός που θα καταστήσει δύσκολη τη διατήρηση των ανθρωπιστικών προγραμμάτων.
Οι ταραχές επίσης απειλούν τις προσπάθειες περιορισμού της πανδημίας του κορονοϊού.
“Ενδέχεται να είμαστε αντιμέτωποι με την τέλεια καταιγίδα στη Μιανμάρ, με ένα νέο κύμα covid-19 να συμπίπτει με μια επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση που θα επεκτείνεται σε όλη τη χώρα”, προειδοποίησε ο Ματέου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή φωτογραφιών: Reuters