Site icon NewsIT

Πραξικόπημα στην Μιανμάρ: Νέες κινητοποιήσεις παρά την αιματηρή καταστολή (pics, vids)

05.04.2021 | 13:04
Πραξικόπημα στην Μιανμάρ: Νέες κινητοποιήσεις παρά την αιματηρή καταστολή (pics, vids)

Οι διαδηλωτές στη Μιανμάρ συνεχίζουν και σήμερα τις κινητοποιήσεις κατά του πραξικοπήματος της 1ης Φεβρουαρίου, αψηφώντας την καταστολή. Τουλάχιστον 6 άνθρωποι σκοτώθηκαν το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με ακτιβιστές, καθώς αστυνομία και στρατός έκαναν χρήση βίας για να διαλύσουν διαδηλώσεις. 

Η εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής κατά του πραξικοπήματος, την οποία κάποιοι διαδηλωτές αποκαλούν «ανοιξιάτικη επανάσταση», περιλαμβάνει απεργίες και πράξεις διαμαρτυρίας που οργανώνονται στα social media, τα οποία η χούντα προσπαθεί να ελέγξει περιορίζοντας την πρόσβαση στο internet. Διαδηλωτές που κρατούσαν πορτρέτα της Σου Κι και πανό που ζητούσαν τη διεθνή παρέμβαση πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της Μάνταλεϊ, της δεύτερης μεγαλύτερη πόλης της Μιανμάρ.

Διαδηλωτές έχουν ζητήσει από τους πολίτες σε όλη τη χώρα να χειροκροτήσουν σήμερα για να τιμήσουν τα ένοπλα κινήματα μειονοτικών ομάδων στη Μιανμάρ που έχουν ταχθεί στο πλευρό του κινήματος κατά του πραξικοπήματος και τους νεαρούς διαδηλωτές που αντιμετωπίζουν καθημερινά στους δρόμους τις δυνάμεις ασφαλείας και προσπάθησαν να προστατεύσουν ή να σώσουν τραυματισμένους διαδηλωτές.

Δείτε φωτογραφίες:

«Ας χειροκροτήσουμε για πέντε λεπτά στις 5 Απριλίου στις 5 το απόγευμα για να τιμήσουμε τις Ένοπλες Εθνικές Οργανώσεις και τους νέους της Γενιάς Ζ της Μιανμάρ (…) που πολεμούν στην επανάσταση εκ μέρους μας», έγραψε ο Έι Τινζάρ Μάουνγκ, ένας από τους οργανωτές των κινητοποιήσεων, στο Facebook.

Τουλάχιστον 557 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, ενώ άλλοι 2.658 έχουν συλληφθεί. Το πραξικόπημα και η καταστολή των διαδηλώσεων έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις, με χώρες της Δύσης να έχουν επιβάλει κυρώσεις στον στρατό της Μιανμάρ και επιχειρήσεις.

Δείτε βίντεο:

«Μέγιστη αυτοσυγκράτηση»

Σε ομιλία του προς τους στρατιώτες που μεταδόθηκε χθες Κυριακή από κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, επικεφαλής της χούντας, δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας “ασκούν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση” απέναντι στους ένοπλους ταραξίες που ευθύνονται για βία και αναρχία.

Στο μεταξύ αυξάνει η εξωτερική πίεση προς τον στρατό να σταματήσει τους φόνους διαδηλωτών, με κάποιες χώρες να ζητούν να παραδώσει την εξουσία στους πολιτικούς και να απελευθερώσει όλους τους κρατούμενους, ενώ άλλες να τον καλούν να ξεκινήσει διάλογο και να προκηρύξει νέες εκλογές σύντομα.

Η χούντα ανακοίνωσε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για περισσότερες από 60 προσωπικότητες, μουσικούς, μοντέλα, διασημότητες, influencers των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Δείτε φωτογραφίες:

Εξάλλου ο στρατός, που κυβερνούσε με σιδηρά πυγμή τη Μιανμάρ για μισό αιώνα ως το 2011, βλέπει να αναζωπυρώνεται η βία με ένοπλες ομάδες εθνοτικών μειονοτήτων σε τουλάχιστον δύο μέτωπα, γεγονός που αυξάνει την ανησυχία για το ξέσπασμα εμφυλίου στη χώρα.

Για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 20 χρόνια ο στρατός της Μιανμάρ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές εναντίον των δυνάμεων της Εθνικής Ένωσης Κάρεν, η οποία υπέγραψε το 2012 συμφωνία εκεχειρίας, προκαλώντας τη φυγή χιλιάδων ανθρώπων στην Ταϊλάνδη. Μάχες μαίνονται επίσης μεταξύ του στρατού και αντάρτες της εθνότητας Καχίν στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Δείτε βίντεο:

Απελευθέρωση Αυστραλών

Ένα ζευγάρι Αυστραλών που είχαν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό στη Μιανμάρ αφέθηκαν ελεύθεροι και τους επετράπη να φύγουν από τη χώρα χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Στην Κρίστα Έιβερι και τον σύζυγό της Μάθιου Ο’ Κέιν είχε απαγορευθεί να φύγουν από τη Μιανμάρ τον προηγούμενο μήνα.

“Φυσικά είμαι εξαιρετικά ανακουφισμένη που αφέθηκα ελεύθερη και σύντομα θα επιστρέψω σπίτι μου με τον σύζυγό μου Ματ”, σχολίασε η Έιβερι σε ανακοίνωσή της. “Αν και γνώριζα ότι δεν είχα κάνει κάτι κακό, ήταν πολύ αγχωτικό να βρίσκομαι σε κατ’ οίκον περιορισμό για δύο εβδομάδες”.

Ένας άλλος Αυστραλός, ο Σον Τερνέλ, οικονομικός σύμβουλος της Σου Τσι, συνελήφθη λίγο αφού ο στρατός κατέλαβε την εξουσία και βρίσκεται στη φυλακή.

“Ελπίζω ότι, ακόμη κι αν ο Σον δεν απελευθερωθεί σύντομα, να μπορέσει τουλάχιστον να μεταφερθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, για τη σωματική και ψυχική του υγεία”, σχολίασε η Έιβερι

Οι αρχές της Μιανμάρ έχουν ανακοινώσει ότι ο Τερνέλ είναι υπό έρευνα, όμως δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον του. Δικηγόρος της Σου Τσι είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι εξ όσων γνωρίζει ο Αυστραλός αντιμετωπίζει κατηγορίες με βάσει τη νομοθεσία περί κρατικών μυστικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version