- Δάκτυλο της CIA βλέπουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία - Οργιάζουν οι θεωρίες συνωμοσίας για την εμπλοκή των ΗΠΑ λόγω Γκιουλέν - Ως “εντελώς γελοίες” απορρίπτουν τις διάφορες θεωρίες οι Αμερικανοί - Το “γατίσιο λόμπι” και η σύλληψη ενός... πουλιού
Το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία και η κόντρα Ερντογάν και Ηνωμένων Πολιτειών για την έκδοση Γκιουλέν στις τουρκικές αρχές, έχει προκαλέσει μια -όχι ανευ προηγούμενου- συνωμοσιολογία εκ μέρους του τουρκικού Τύπου.
“Η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία χρηματοδοτήθηκε από την αμερικανική CIA και τη διηύθυνε ένας απόστρατος στρατηγός του αμερικανικού στρατού με τη βοήθεια ενός πυρήνα στο Αφγανιστάν”, διατείνεται μια φιλοκυβερνητική εφημερίδα στην Τουρκία.
¨”Πράκτορες της CIA χρησιμοποίησαν ένα ξενοδοχείο που βρίσκεται σε ένα νησί ανοικτά της Κωνσταντινούπολης ως νευραλγικό κέντρο οργάνωσης του πραξικοπήματος”, υποστηρίζει μια δεύτερη τουρκική εφημερίδα.
Οι θεωρίες συνωμοσίας που οργιάζουν στην Τουρκία έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα, αναφέρουν μια σειρά πρόσωπα που -κατά τους ίδιους- συνέβαλαν στο να ενορχηστρωθεί η αποτυχημένη απόπειρα μαζί με τις ΗΠΑ – κράτος στενό σύμμαχο στους κόλπους του ΝΑΤΟ, που βρίσκεται ωστόσο στην κορυφή του καταλόγου των υπόπτων.
«Το πραξικόπημα διευθύνθηκε από αυτόν τον άνδρα» είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Şafak, ενώ παρατίθεται και η φωτογραφία του στρατηγού εν αποστρατεία του αμερικανικού στρατού Τζον Φ. Κάμπελ, τελευταίου διοικητή των στρατιωτικών δυνάμεων υπό το ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και προηγουμένως 34ου υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ.
Στο άρθρο αναφέρεται ότι το πραξικόπημα χρηματοδότησε η CIA διαμέσου της United Bank of Africa της Νιγηρίας και δύο Τούρκοι στρατηγοί με έδρα στο Αφγανιστάν, που συνελήφθησαν στο Ντουμπάι την Πέμπτη, ανήκαν στο δίκτυο συνωμοτών του Κάμπελ. Η UBA αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή και απάντησε ότι οι εικασίες αυτές είναι «ξεκάθαρα εσφαλμένες». Από την πλευρά του ο Κάμπελ δήλωσε στην εφημερίδα Wall Street Journal ότι οι κατηγορίες σε βάρος του είναι «εντελώς γελοίες», ενώ η Ουάσιγκτον απέρριψε τις αιτιάσεις αυτές περί αμερικανικής εμπλοκής ως παράλογες.
Μια άλλη τουρκική εφημερίδα δημοσίευσε μια φωτογραφία ενός ξενοδοχείου το οποίο περιέγραψε ως το νευραλγικό κέντρο όπου κατάστρωναν τα σχέδιά τους οι πράκτορες της CIA.
«Η CIA εργαζόταν σε αυτό το ξενοδοχείο εκείνη την νύχτα» γράφει ο τίτλος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Sabah. Στο πρωτοσέλιδο δεσπόζει και μια φωτογραφία του ξενοδοχείου Splendid στο Μπουγιουκαντά, το μεγαλύτερο μιας συστάδας νήσων στην θάλασσα του Μαρμαρά στα ανοικτά της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με την εφημερίδα μια ομάδα 17 ανθρώπων, κυρίως υπηκόων ξένων χωρών, είχε προσέλθει στο ξενοδοχείο ανήμερα της απόπειρας του πραξικοπήματος.
Οι θεωρίες συνωμοσίας τροφοδοτούν τις εκάστοτε κρίσεις στην Τουρκία εδώ και δεκαετίες κι ενώ μαίνεται η μάχη μεταξύ των ισλαμιστών και των υποστηρικτών του κοσμικού κράτους για τη διαμόρφωση της χώρας. Η υπερδύναμη Αμερική συχνά κατηγορείται ότι αναζωπυρώνει την ένταση.
Πολλές φορές, όπως σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο εχθρός είναι λιγότερο εντυπωσιακός. Στις τοπικές εκλογές του 2014, που θεωρήθηκαν δημοψήφισμα για την διακυβέρνηση του Ερντογάν, διακοπές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης προκάλεσαν προβλήματα στην καταμέτρηση. Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας είχε επιρρίψει ευθύνες σε μια… γάτα, υποστηρίζοντας ότι παρεισέφρησε σε έναν μετασχηματιστή. Αποτέλεσμα ήταν μια θύελλα επικριτικών σχολίων από χρήστες των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης που περιέγραφαν το «γατίσιο λόμπι» το οποίο απειλεί την κυβέρνηση.
Το 2013 οι αρχές αιχμαλώτισαν ένα πουλί που θεωρήθηκε ύποπτο ότι είναι κατάσκοπος του Ισραήλ. Το απελευθέρωσαν λίγο μετά, αφού οι ακτίνες Χ έδειξαν ότι δεν μετέφερε κανέναν εξοπλισμό παρακολούθησης, σύμφωνα με τις τουρκικές εφημερίδες.
Εντούτοις, οι πολίτες στην Τουρκία παίρνουν σοβαρά τις θεωρίες συνωμοσίας και οι τελευταίες εντάσεις προσφέρουν νέο υλικό για σκέψη και προβληματισμό.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ