Σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου, το Brexit θα τεθεί σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου 2019. Ωστόσο, προϋπόθεση για να μην μείνει στα χαρτιά ή για να τεθεί σε εφαρμογή, είναι η απόφαση – θετική ή αρνητική, αντίστοιχα – που θα λάβει για τη Συμφωνία η Βουλή των Κοινοτήτων, που καλείται το Σάββατο (19.10.2019) να εξετάσει και να εγκρίνει ή να απορρίψει το κείμενο των Βρυξελλών.
«Είναι μια καλή συμφωνία και θα τη στηρίξουν οι Βρετανοί βουλευτές», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον από την Σύνοδο Κορυφής. Ο Τζόνσον χαρακτήρισε τη συμφωνία «καλή» και γι’ αυτό προέβλεψε ότι «θα στηριχθεί από τη βρετανική Βουλή». Και για να ενισχύσει περαιτέρω την άποψή του υποστήριξε ότι η επίτευξή της (σ.σ. συμφωνίας) επιτρέπει στο σύνολο της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ε.Ε. και αφήνει μια μελλοντική σχέση να ξεκινήσει.
Η προειδοποίηση Γιούνκερ για το Brexit
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προειδοποίησε ότι η κατάσταση θα γίνει «εξαιρετικά περίπλοκη» στην περίπτωση που το βρετανικό κοινοβούλιο απορρίψει αύριο Σάββατο και τη νέα Συμφωνία Αποχώρησης την οποία διαπραγματεύθηκαν οι κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Σε αυτή την περίπτωση, θα βρεθούμε σε μια κατάσταση εξαιρετικά περίπλοκη», επισήμανε ο Γιούνκερ στον Τύπο μετά το πέρας της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Η αβεβαιότητα στο βρετανικό κοινοβούλιο παραμένει καθώς το ενωτικό βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP, σύμμαχος – κλειδί των Συντηρητικών του Τζόνσον με 10 μέλη στη Βουλή των Αντιπροσώπων, συνεχίζει να αρνείται να υποστηρίξει τη νέα συμφωνία για το διαζύγιο.
Από την πλευρά του ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο αρχηγός των Εργατικών, της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ΗΒ, παρότρυνε τα μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου να «απορρίψουν» τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες.
Τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων θα συνεδριάσουν εκτάκτως το Σάββατο. Ωστόσο οι θέσεις που εξέφρασαν το DUP και οι Εργατικοί καθιστά απίθανη την έγκριση του κειμένου.
Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να αποχωρήσει από την ΕΕ την 31η Οκτωβρίου. «Εάν υποβληθεί αίτημα αναβολής [της ημερομηνίας του Brexit] θα διαβουλευθώ με τα κράτη μέλη για το πώς θα αντιδράσουμε», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Για τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η εξεύρεση συμφωνίας «σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για κάποια παράταση» της διαδικασίας βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας. Το αίτημα νέας αναβολής, εάν θεωρηθεί απαιτηθεί τέτοια, θα πρέπει να υποβληθεί από τον Τζόνσον, που όμως έχει πει επανειλημμένα ότι η χώρα του θα αποχωρήσει από την ΕΕ την 31η Οκτωβρίου ό,τι κι αν γίνει.