Τετάρτη, 31 Ιουλ.
31oC Αθήνα

“Πράσινο φως” της ΕΕ για τη νέα φάση των διαπραγματεύσεων του Brexit

“Πράσινο φως” της ΕΕ για τη νέα φάση των διαπραγματεύσεων του Brexit
Φωτογραφία Reuters

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν σήμερα την επίσημη έγκρισή τους για να ανοίξει η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων του Brexit με τη Βρετανία, που θα επικεντρώνεται στη μεταβατική περίοδο και τη μελλοντική εμπορική σχέση.

«Οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν να προχωρήσουν στη δεύτερη φάση των συνομιλιών του Brexit», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, της οποίας προήδρευε.

«Συγχαρητήρια πρωθυπουργέ @Theresa», πρόσθεσε ο Τουσκ, μία ημέρα αφού οι ηγέτες αναγνώρισαν τις προσπάθειες της Τερέζα Μέι να ολοκληρώσει το σχέδιο της συμφωνίας διαζυγίου.

Μέι: Να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπορική συμφωνία

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα ότι η Βρετανία έκανε ένα σημαντικό βήμα προς την εξασφάλιση μιας ομαλής αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση αφού η Ένωση συμφώνησε να προχωρήσει τις συνομιλίες στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων.

«Σήμερα είναι ένα σημαντικό βήμα στον δρόμο προς ένα ομαλό και συντεταγμένο Brexit και τη διαμόρφωση της βαθιάς και ειδικής μελλοντικής μας σχέσης», ανέφερε η Μέι σε ανάρτησή της στο Twitter.

Η Μέι πρόσθεσε ότι η Βρετανία εργάζεται για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακτώντας παράλληλα τον έλεγχο σε θέματα όπως η μετανάστευση, μετά τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών να προχωρήσουν τις συνομιλίες στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων.

«Θα εκπληρώσουμε την επιθυμία του βρετανικού λαού και θα εξασφαλίσουμε την καλύτερη συμφωνία Brexit για τη χώρα μας – διασφαλίζοντας τη μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές, ενισχύοντας το ελεύθερο εμπόριο με χώρες σε όλο τον κόσμο και ανακτώντας τον έλεγχο των συνόρων μας, των νόμων και των χρημάτων μας», ανέφερε η Μέι στο Twitter.

Έρχεται… δύσκολη συζήτηση

Ωστόσο, η συζήτηση για τη μελλοντική σχέση αναμένεται να είναι δύσκολη, όπως προειδοποίησαν νωρίτερα ο Γιούνκερ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, κατά την προσέλευσή τους για τη δεύτερη ημέρα της συνόδου. Η Μέι είχε ήδη αναχωρήσει το προηγούμενο βράδυ.

Ο Αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν πήγε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι ακόμα και ένας μαθητής Δημοτικού μπορεί να δει ότι η συμφωνία της «πρώτης φάσης» για τα ιρλανδικά σύνορα θα επιστρέψει για να στοιχειώσει τις συνομιλίες διότι είναι αδύνατον για τη Βρετανία να αποχωρήσει από την ενιαία αγορά της ΕΕ, αποφεύγοντας παράλληλα ένα σκληρό σύνορο στην Ιρλανδία.

«Δεν μπορεί να υπάρχουν συνοριακοί έλεγχοι μεταξύ της Βόρειας και της νότιας Ιρλανδίας, δεν μπορούν να υπάρξουν συνοριακοί έλεγχοι μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά μπορούν να υπάρξουν μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ», δήλωσε.

«Άρα και οι μαθητές του Δημοτικού μπορούν να δουν ότι εδώ πρέπει να λυθεί ένας γρίφος».

Σε πιο επίσημη γλώσσα, οι ηγέτες χρησιμοποίησαν τις κατευθυντήριες γραμμές των εννέα σημείων, στα οποία συμφώνησαν στη σύνοδο, για να στηρίξουν το αίτημα της Μέι για μια διετή μεταβατική περίοδο, που στόχο έχει να βοηθήσει τις βρετανικές επιχειρήσεις και τους βρετανούς πολίτες να προσαρμοστούν στη ζωή μετά την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, επανέλαβαν τη θέση τους ότι η Βρετανία δεν μπορεί να ολοκληρώσει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση παρά μόνον αφού έχει αποχωρήσει και χαρακτηριστεί «τρίτη χώρα».

Ισορροπία

Σε μια κωδικοποιημένη γλώσσα, που στόχο έχει να διασφαλίσει ότι η απόχωρηση της Βρετανίας δεν θα δημιουργήσει προηγούμενο για άλλους και δεν θα υπονομεύσει περαιτέρω την Ένωση, οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης να «διασφαλίσουν μια ισορροπία δικαιωμάτων και υποχρεωσεών» κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ προειδοποίησε ότι υπάρχουν «αρκετά αποκλίνουσες απόψεις» για τη μορφή που θα έχει η νέα σχέση και η μετάβαση.

Η ΕΕ θέλει να ξεκινήσει τις συνομιλίες τον επόμενο μήνα για μια περίπου διετή μεταβατική περίοδο προκειμένου να διευκολύνει τη Βρετανία μετά τον Μάρτιο του 2019, αλλά έχει ζητήσει περισσότερες λεπτομέρειες από το Λονδίνο για το τι θέλει πριν ξεκινήσουν οι εμπορικές συνομιλίες τον Μάρτιο της επόμενης χρονιάς.

Αξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η Μέι προσεγγίζει την επόμενη φάση, η οποία θα αφορά τη μεταβατική περίοδο καθώς και τους όρους της μελλοντικής εμπορικής σχέσης, «με φιλοδοξία και δημιουργικότητα».

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις