Φανερά συγκινημένος ο Πρίγκιπας Γουίλιαμ άφησε ένα μπουκέτο με λουλούδια στον τάφο της προγιαγιάς του Πριγκίπισσας Αλίκης της Ελλάδας. Ο τάφος είναι σε μια κρύπτη στην εκκλησία της Μαρίας της Μαγδαληνής στο Όρος των Ελαιών στην Ιερουσαλήμ.
Ο Γουίλιαμ, όπως και ο πατέρας του Πρίγκιπας Κάρολος το 2016 και ο Δούκας του Εδιμβούργου Πρίγκιπας Φίλιππος το 1994, επισκέφθηκε τον τάφο της προγιαγιάς του Πριγκίπισσας Αλίκης της Ελλάδας στο πλαίσιο της περιοδείας του στην περιοχή. Την Τρίτη ο Γουίλιαμ συναντήθηκε με την Ραχήλ Κοέν που ήταν μέλος οικογένειας εβραίων τους οποίους η Αλίκη είχε κρύψει στο διαμέρισμά της στην Αθήνα κατά την διάρκεια της Κατοχής.
Πριγκίπισσα Αλίκη της Ελλάδας – Η όμορφη γαλαζοαίματη με την πολυτάραχη ζωή
Γεννήθηκε το 1885 στο Κάστρο του Γουίνδσορ. Η Αλίκη ήταν το πρώτο παιδί του πρίγκιπα Λουδοβίκου του Μπάττενμπερκ, αξιωματικού του αγγλικού πολεμικού Ναυτικού και μετέπειτα ναυάχου του στόλου και της πριγκίπισσας Βικτώριας της Έσσης και παρά τω Ρήνω, εγγονής της Βικτωρίας βασίλισσας της Βρετανίας. Η πριγκίπισα Αλίκη του Μπάτενμπεργκ στα 4 της χρόνια απέκτησε προβλήματα στην ακοή και διαγνώσθηκε με συγγενή κώφωση. Ωστόσο, από τα 8 της ήξερε να μιλάει οχτώ γλώσσες και μπορούσε να επικοινωνήσει με τους συνομιλητές της διαβάζοντας τα χείλη τους.
Η Αλίκη ήταν πολύ όμορφη. Το 1902 ήταν μια καθοριστική χρονιά για την μετέπειτα ζωή της. Στη στέψη του νέου βασιλιά της Βρετανίας στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ γνωρίστηκε με τον γιο του Έλληνα Βασιλιά Γεωργίου Α’, τον Ανδρέα. Ερωτεύτηκαν σφόδρα και έναν χρόνο αργότερα παντρεύτηκαν στο Ντάρμσταντ.
Μετά το γάμο τους ήρθαν στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στα βασιλικά ανάκτορα στο Τατόι. Κατά την διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων η πριγκίπισσα Αλίκη υπηρέτησε ως εθελόντρια νοσοκόμα του Ερυθρού Σταυρού και ίδρυσε νοσοκομεία. Μετά τον θάνατο του Γεωργίου Α’ μετακόμισαν στο παλάτι του Μον Ρεπό στην Κέρκυρα. Εκεί, γέννησε το πέμπτο της παιδί, τον Φίλιππο, τον παππού του Γουίλιαμ και σύζυγο της βασίλισσας Ελισάβετ.
Η παρολίγον εκτέλεση του Πρίγκιπα Ανδρέα, η εξορία και ο εγκλεισμός της Αλίκης σε σανατόριο
Η οικογένειά της έζησε δύσκολες στιγμές όταν ο πρίγκιπας Ανδρέας κατηγορήθηκε για την ήττα στον Μικρασιατικό Πόλεμο και μάλιστα καταδικάστηκε σε θάνατο για ανυπακοή. Σώθηκε από την εκτέλεση την τελευταία στιγμή και εξορίστηκε από την Ελλάδα. Η οικογένεια εγκαταστάθηκε στο Παρίσι. Η Αλίκη τότε άρχισε να συμπεριφέρεται περίεργα. Έλεγε σε όλους ότι επικοινωνεί με τον Θεό και ότι μπορεί να θεραπεύσει τους αρρώστους.
Αυτό γινόταν όλο και πιο έντονο με αποτέλεσμα να αρχίσουν τα σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις της με τον Ανδρέα. Ζητήθηκε βοήθεια από ψυχιάτρους. Οι γιατροί διέγνωσαν παρανοϊκή σχιζοφρένεια στην Αλίκη και τελικά αντί για άσυλο στην Ελβετία κλείστηκε σε σανατόριο για πάνω από 2 χρόνια.
Ο χωρισμός δεν άργησε να έρθει. Εκείνη ζούσε στην Γερμανία και ο πρίγκιπας Ανδρέας στη γαλλική Ριβιέρα. Διαζύγιο δεν πήραν ποτέ και συναντήθηκαν μόνο στην κηδεία της κόρης τους που είχε σκοτωθεί με την οικογένειά της σε αεροπορικό δυστύχημα.
Η επιστροφή της Αλίκης στην Ελλάδα
Το 1938, η πριγκίπισσα Αλίκη επέστρεψε στην Ελλάδα. Έμενε στο Κολωνάκι στην οδό Πατριάρχου Ιωακείμ. Κατά την διάρκεια της Κατοχής έκανε συσσίτια και βοηθούσε ορφανοτροφεία σε όλη τη χώρα. Ακόμα και όταν οι Βασιλείς έφυγαν από την Ελλάδα εκείνη έμεινε και ντυμένη μοναχή ταξίδευε σε όλο τον κόσμο για να μαζεύει χρήματα προκειμένου να κάνει φιλανθρωπίες. Μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου ο γιος της Φίλιππος της ζήτησε να επιστρέψει στο Μπάκινγχαμ. Πέθανε το 1969. Ήταν 84 ετών. Αρχικά ετάφη στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Γουίνδσορ, αλλά το 1988 ικανοποιήθηκε η επιθυμία της να μεταφερθεί η σορός της στην Ιερουσαλήμ στο Όρος των Ελαιών.