Τρίτη, 19 Νοε.
17oC Αθήνα

Πριγκίπισσα Latifa: Με χειρόγραφη επιστολή της ζητά να «ανοίξει» ξανά η υπόθεση απαγωγής της πριγκίπισσας Shamsa (pics, vid)

Πριγκίπισσα Latifa: Με χειρόγραφη επιστολή της ζητά να «ανοίξει» ξανά η υπόθεση απαγωγής της πριγκίπισσας Shamsa (pics, vid)
Φωτογραφία video grab

Η πριγκίπισσα Latifa, η αιχμάλωτη κόρη του κυβερνήτη του Ντουμπάι, ζητά με χειρόγραφη της επιστολή προς τις βρετανικές Αρχές να επανεξετάσουν την απαγωγή της μεγαλύτερης αδερφής της. Η πριγκίπισσα Shamsa απήχθη βίαια τον Αύγουστο του 2000 από το Cambridge. 

Η πριγκίπισσα Latifa, όπως υποστηρίζει στην επιστολή της που επικαλείται το BBC, απήχθη μετά από εντολή του πατέρα της, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ, και πιστεύει πως οι βρετανικές Αρχές μπορούν να βοηθήσουν στην απελευθέρωση της πριγκίπισσας Shamsa. H μεγαλύτερη κόρη του κυβερνήτη του Ντουμπάι «εξαφανίστηκε» σε ηλικία 18 ετών και σήμερα είναι 39, ενώ από τότε δεν την έχει δει κανείς…

Όπως αναφέρει το BBC, η κυβέρνηση του Ντουμπάι αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για το δημοσίευμα. 

Σημειώνεται ότι το 2019 δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου στο Λονδίνο αποφάνθηκε ότι ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ απήγαγε και τις δύο κόρες και τις κράτησε ενάντια στη θέλησή τους. Την περασμένη εβδομάδα, το BBC Panorama δημοσίευσε συγκλονιστικά βίντεο που η πριγκίπισσα Latifa περιγράφει πώς βρίσκεται υπό καθεστώς ομηρίας από τον πατέρας της, μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα διαφυγής το 2018.

Click4more: Πριγκίπισσα Λατίφα: Αποδείξεις ότι είναι ζωντανή ζητά ο ΟΗΕ από το Ντουμπάι

Στο βίντεο που μεταδόθηκε από το BBC, η 35χρονη Latifa δήλωσε: «Είμαι όμηρος και αυτή η έπαυλη έχει μετατραπεί σε φυλακή». Είπε ότι μαγνητοσκοπούσε το βίντεο σε μια τουαλέτα της βίλας, τον μοναδικό χώρο όπου μπορεί να βρεθεί μόνη της και να κλειδώσει την πόρτα, προσθέτοντας: «Όλα τα παράθυρα είναι σφραγισμένα, δεν μπορώ να ανοίξω κανένα παράθυρο».

Η απόπειρα διαφυγής και η κράτηση της πριγκίπισσας Shamsa

Να διαφύγει από τον πατέρα της όμως επιχείρησε και η -18χρονη τότε-  πριγκίπισσα Shamsa, όμως δεν τα κατάφερε. Τον Αύγουστο του 2000, περίπου δύο μήνες μετά τη διαφυγή του από το κτήμα Longcross, ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ διέταξε την αρπαγή και τη φυλάκιση της κόρης του. 

Η Shamsa, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του BBC, μεταφέρθηκε βίαια από το Cambridge με ελικόπτερο στη Γαλλία και στη συνέχεια με ιδιωτικό τζετ πίσω στο Ντουμπάι. 

Στην χειρόγραφη επιστολή της, η πριγκίπισσα Latifa παροτρύνει τις βρετανικές Αρχές να επανεξετάσουν την υπόθεση απαγωγής της μεγαλύτερης αδελφής της.  «Το μόνο που σας ζητώ», γράφει η Latifa, «είναι να δώσετε προσοχή στην περίπτωσή της γιατί θα μπορούσε να της πάρει την ελευθερία της… η βοήθεια και η προσοχή σας στην περίπτωσή της θα μπορούσαν να την ελευθερώσουν».
Και προσθέτει: «Έχει ισχυρούς δεσμούς με την Αγγλία … αγαπάει πραγματικά την Αγγλία, όλες οι αγαπημένες της αναμνήσεις είναι της εποχής της εκεί».

Η επιστολή φέρεται να γράφτηκε από την πριγκίπισσα Latifa τον Φεβρουάριο του 2018, πριν από την απόπειρα απόδρασης, για να μην αποκαλύψει ότι είχε έναν τρόπο να επικοινωνεί με τον έξω κόσμο από την αιχμαλωσία. 

Στην επιστολή της αναφέρει και κάποιες λεπτομέρειες για τα όσα βίωσε η πριγκίπισσα Shamsa μετά την επιστροφή της στο Ντουμπάι. Όπως αναφέρει δεν την επιτρεπόταν να είχε επικοινωνία με κανέναν, δεν της είπαν πότε θα αφεθεί ελεύθερη, δεν της απαγγέλθηκε κάποια κατηγορία, ούτε δικάστηκε. Μάλιστα, όπως λέει, η μεγαλύτερη αδελφή της ήταν και θύμα βασανιστηρίων. 

Οι έρευνες για την Shamsa

Οι πρώτες έρευνες για την απαγωγή της πριγκίπισσας Shamsa ξεκίνησαν το 2001, κατέληξαν όμως σε αδιέξοδο αφού οι αξιωματικοί των βρετανικών Αρχών αποκλείστηκαν από το να πάνε στο Ντουμπάι. Έκτοτε, υπήρξαν και άλλες φορές – όπως αναφέρει το BBC – που έγιναν προσπάθειες να διαλευκανθεί η υπόθεση, χωρίς όμως αποτέλεσμα. 

Σε δήλωσή τους στο BBC, οι βρετανικές Αρχές δήλωσαν ότι έλαβαν την επιστολή της πριγκίπισσας Latifa και «θα εξεταστεί ως μέρος της τρέχουσας επανεξέτασης». Και προσθέτουν: «Πρόκειται για ένα πολύ περίπλοκο και σοβαρό ζήτημα και ως εκ τούτου υπάρχουν λεπτομέρειες της υπόθεσης που θα ήταν ακατάλληλο να συζητηθούν δημοσίως».

Με πληροφορίες από BBC και Daily Mail

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις