Κόσμος

Προεδρικές εκλογές στο Περού: Σκληρή «μάχη» Πέδρο Καστίγιο και Κέικο Φουχιμόρι

Τα επίσημα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στο Περού ενδέχεται να μην ανακοινωθούν παρά αφού περάσουν αρκετές ημέρες ακόμη. Νικητής της σκληρής εκλογικής αναμέτρησης εκτιμάται ότι θα αναδειχθεί ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Πέδρο Καστίγιο, την ώρα μάλιστα που η υποψήφια της λαϊκιστικής δεξιάς, η Κέικο Φουχιμόρι, απειλείται πλέον να οδηγηθεί άμεσα και πάλι στη φυλακή.

Το βράδυ της Πέμπτης (10/6) ο Πέδρο Καστίγιο πιστωνόταν το 50,20% των ψήφων και η Κέικο Φουχιμόρι 49,80%, με τη διαφορά στις 69.546 ψήφους, σύμφωνα με την εθνική εκλογική επιτροπή (ONPE). Ήδη, δέχθηκε συγχαρητήρια από αρκετούς ηγέτες χωρών της περιοχής (Αργεντινή, Νικαράγουα, Βολιβία). 

Η Φουχιμόρι όμως αμφισβητεί το προβάδισμά του και ζήτησε την Τετάρτη να ακυρωθούν κάπου 200.000 ψηφοδέλτια από 802 εκλογικά τμήματα, προσφεύγοντας στο περουβιανό εκλογοδικείο. Τη Δευτέρα, «παρατυπίες», «ενδείξεις νοθείας», «σαφή πρόθεση σαμποταρίσματος της λαϊκής βούλησης».

Η ήττα της θα της στερούσε την προεδρική ασυλία, την ώρα που είναι αντιμέτωπη με την απειλή να οδηγηθεί ξανά πίσω από τα σίδερα.

Στις αρχές Μαρτίου η εισαγγελία ζήτησε να επιβληθεί ποινή κάθειρξης τριάντα χρόνων στην ίδια και είκοσι δύο χρόνων στον σύζυγό της Μαρκ Βίτο Βιγιανέγια, στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο της Οντεμπρέχτ, της βραζιλιάνικης κατασκευαστικής που έχει παραδεχθεί πως μοίρασε δισεκατομμύρια δολάρια δωροδοκώντας λατινοαμερικανούς ηγέτες.

Την Πέμπτη ο εισαγγελέας που προΐσταται της έρευνας, ο Χοσέ Ντομίνγκο Πέρες, ζήτησε η απόφαση να αποφυλακιστεί υπό όρους η υποψήφια από τον Μάρτιο του 2020 να «ανακληθεί», διότι είδε μάρτυρα της υπόθεσης. Η κυρία Φουχιμόρι ήδη πέρασε 16 μήνες για την υπόθεση αυτή, που αφορά την παράνομη χρηματοδότηση των προηγούμενων προεκλογικών της εκστρατειών.

Η ίδια πάντως καθησύχασε, λέγοντας πως δεν έχει «κανέναν φόβο» ότι το εισαγγελικό αίτημα θα γίνει πραγματικότητα.

Το εκλογοδικείο δεν έχει ακόμη εκφραστεί για το αίτημα της υποψήφιας να ακυρωθούν οι ψήφοι. Ωστόσο έχει αρχίσει τη βραδεία διαδικασία εξέτασης των ψηφοδελτίων για τα οποία έχουν υπάρξει αμφισβητήσεις. Η διαδικασία αυτή ενδέχεται να καθυστερήσει την ανακοίνωση του αποτελέσματος για αρκετές ημέρες ακόμη.

Πάντως για την ώρα ούτε οι εκλογικές αρχές, ούτε οι διεθνείς παρατηρητές έχουν δει κάποια ένδειξη πως διαπράχθηκε νοθεία.

Ο πρόεδρος του εκλογοδικείου, ο Χόρχε Λουίς Σάλας, δήλωσε πως τον εξέπληξε το αίτημα της κυρίας Φουχιμόρι να ακυρωθεί το αποτέλεσμα σε πάνω από 800 εκλογικά τμήματα. Υπενθύμισε ότι στις προηγούμενες εκλογές, το 2016, είχαν αμφισβητηθεί τα αποτελέσματα σε «μόλις 29 εκλογικά τμήματα».

Χωρίς να περιμένει την ανακοίνωση του επίσημου αποτελέσματος, ο κεντροαριστερός πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες προκάλεσε μάλλον έκπληξη εκφράζοντας τα συγχαρητήριά του στον κ. Καστίγιο, τον «εκλεγμένο πρόεδρο του Περού». Η Λίμα επέδωσε στον πρεσβευτή της Αργεντινής «νότα διαμαρτυρίας» για την τοποθέτησή του.

Η Νικαράγουα, διά στόματος της αντιπροέδρου και εκπροσώπου της κυβέρνησης Ροσάριο Μουρίγιο, συνεχάρη επίσης τον κ. Καστίγιο για τη «νίκη» του, όπως και πρόεδρος της Βολιβίας Λουίς Άρσε μέσω Twitter. Οι πρώην πρόεδροι της Βολιβίας Έβο Μοράλες και της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα επίσης τον συνεχάρησαν.

Ο νυν πρόεδρος της Βραζιλίας, ο Ζαΐρ Μπολσονάρο, εξέφρασε από την πλευρά του λύπη διότι «χάνεται» το Περού εκτιμώντας πως μόνο «ένα θαύμα» μπορεί να ανατρέψει το διαφαινόμενο αποτέλεσμα.

Εκατοντάδες υποστηρικτές του Πέδρο Καστίγιο συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης μπροστά στην έδρα του εκλογοδικείου. «Ήρθαμε εδώ προληπτικά, για να εξασφαλίσουμε ότι οι αμφισβητούμενες ψήφοι θα επαληθευτούν σωστά», εξήγησε ένας από αυτούς, ο Χουάν Γκουστάβο Δίας.

Υποστηρικτές της Κέικο Φουχιμόρι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας. «Όχι στον κομμουνισμό, ναι στη δημοκρατία», έγραφε ένα από τα πανό που κράταγαν.

Δεν σημειώθηκε το παραμικρό επεισόδιο.

«Δεν θα παρασυρθούμε από τις προκλήσεις αυτών που θέλουν να δουν τη χώρα να ολισθαίνει στο χάος. Καλούμε σε ηρεμία και (κοινωνική) ειρήνη», ανέφερε ο κ. Καστίγιο μέσω Twitter.

Ο καρδινάλιος Πέδρο Μπαρέτο, ο οποίος στη διάρκεια τελετής 20 ημέρες πριν από την ψηφοφορία είχε υποσχεθεί στους δύο υποψήφιους πως θα σεβαστεί τους δημοκρατικούς θεσμούς, χαρακτήρισε «ανεύθυνες» τις ενέργειες που αμφισβητούν την εκλογική διαδικασία και κάλεσε τους υποψήφιους να αποδεχθούν «τη λαϊκή βούληση».

Οι ένοπλες δυνάμεις του Περού κάλεσαν την Τετάρτη «όλους τους Περουβιανούς να σεβαστούν το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας» και δεσμεύθηκαν «να σεβαστούν τη βούληση των πολιτών που εκφράστηκαν στις κάλπες». Έχουν υπάρξει παροτρύνσεις στον στρατό πολέμιων του κ. Καστίγιο να μην του επιτρέψει να αναλάβει την προεδρία.

Το Πολεμικό Ναυτικό του Περού εξάλλου διέψευσε κατηγορηματικά χθες Πέμπτη πως εξυφαίνονται συνωμοσίες μετά τη μετάδοση ηχητικού αποσπάσματος που αφήνει να εννοηθεί πως αξιωματικοί συνωμοτούν και ετοιμάζονται να αναλάβουν δράση εναντίον «της συνταγματικής τάξης».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η σχέση μεταξύ πολιτικής και οργανωμένου εγκλήματος: Έξι κορυφαίοι διακινητές ναρκωτικών που έχουν μετατρέψει την Τουρκία σε «ναρκοκράτος»
Οι κορυφαίοι διακινητές ναρκωτικών στην Τουρκία περιλαμβάνουν προσωπικότητες υψηλού προφίλ που έχουν βαθιά εδραιωθεί τόσο στο πολιτικό όσο και στο εγκληματικό τοπίο της χώρας
Η σχέση μεταξύ πολιτικής και οργανωμένου εγκλήματος: Έξι κορυφαίοι διακινητές ναρκωτικών που έχουν μετατρέψει την Τουρκία σε «ναρκοκράτος»