Σε μια ειδική συνέλευση της Γερμανικής Βουλής, 1.260 μέλη επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες που ήθελαν τον Σταϊνμάγερ να αναλαμβάνει τα καθήκοντα Προέδρου της χώρας, διαδεχόμενος τον τωρινό Πρόεδρο, Γιόαχιμ Γκάουκ. Ο τελευταίος αποφάσισε να “κάνει πίσω” μετά από μία πενταετή θητεία, επικαλούμενος την ηλικία του, αφού είναι πια 77 χρονών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εξελέγη με 931 ψήφους, ενώ ήδη από τον πρώτο γύρο ο πρώην υπουργός Εξωτερικών έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία των συνολικά 1.253 ψήφων.
Η επίμαχη ερώτηση έγινε αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, από μαθήτρια της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, στο πλαίσιο συνάντησης του Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ με νέους της ΕΕ στο Βερολίνο. «Θα έρθετε ως πρόεδρος της δημοκρατίας κάποτε στην Ελλάδα»; Η ερώτηση προκάλεσε την αμηχανία του τότε υπουργού Εξωτερικών. Χαμογέλασε αινιγματικά και απάντησε: «Κάποιος πρόεδρος θα υπάρξει για να τον χαιρετίσετε».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η έστω και με ερωτηματικό διατυπωμένη προφητεία της ελληνίδας μαθήτριας επιβεβαιώθηκε σήμερα με τον πιο πανηγυρικό τρόπο στην αίθουσα της ολομέλειας, όπου ο νεοκλεγείς γερμανός πρόεδρος έχει δώσει επί δεκαετίες μάχες από το βήμα της ολομέλειας, είτε ως απλός κομματικός στρατιώτης με τα χρώματα του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, είτε ως αξιωματούχος διαφόρων κυβερνητικών σχηματισμών υπό τους καγκελαρίους Σρέντερ και στη συνέχεια Μέρκελ.
Από όλες όμως τις πιο σκληρές μάχες που έχει δώσει ως επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας στις παγκόσμιες εστίες κρίσεις, εκείνοι που τον ξέρουν από κοντά θυμούνται περισσότερο αυτή που έδωσε για να σώσει τη ζωή της γυναίκας του Έλκε Μπιντενμπέντερ.
Τον Αύγουστο του 2010, τελειώνοντας κάποια προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο, ένας φαινομενικά ατάραχος Σταϊνμάιερ, επικεφαλής της ΚΟ του SPD τότε, ανακοινώνει ότι θα λείψει για μερικές εβδομάδες από την πολιτική, επειδή θα γίνει δωρητής νεφρού για τη γυναίκα του. «Μόνο μια μεταμόσχευση μπορεί να της σώσει τη ζωή», δηλώνει.
Η όλη τελετή πήρε ένα ιδιαίτερο… χρώμα, αφού στην συνέλευση βρέθηκε και η drag queen, Olivia Jones (σ.σ. κανονικό όνομα Oliver Knöbel), η οποία εμφανίστηκε φορώντας μια πορτοκαλί περούκα και ένα ανοιχτό μπλε φόρεμα. Η Jones περιέγραψε τον εαυτό της ως “μια δήλωση για κάθε είδους διαφορετικότητα”.
Δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες του Reuters
Στο συγκεκριμένο συνέδριο δεν συμμετέχουν αποκλειστικά πολιτικοί, ενώ αρκετές φορές κρατίδια της χώρας στέλνουν εκπροσώπους κοινωνικών φορέων για να ψηφίσουν.
Πηγή: dw.com