Κόσμος

Προειδοποίηση από τον πρόεδρο της ρωσικής Δούμα: Αν η Ουκρανία χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς θα απαντήσουμε

Νέες απειλές για χρήση ισχυρότερων όπλων από τη Μόσχα αν η Δύση επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς για πλήγματα βαθιά στη Ρωσία, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Δούμα, Βιατσεσλάβ Βολόντιν.

Εξέφρασε την άποψη μάλιστα ότι η Ρωσία θα θεωρήσει ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είναι μέρος του πολέμου στην Ουκρανία.  «Η Ουάσινγκτον και άλλα ευρωπαϊκά κράτη γίνονται μέρος του πολέμου στην Ουκρανία», σημείωσε. Οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία γίνονται μέρος του πολέμου, διευκρίνισε.

«Όλο αυτό θα οδηγήσει στο ότι η χώρα μας θα αναγκαστεί να απαντήσει χρησιμοποιώντας πιο ισχυρά και καταστροφικά όπλα για να προστατεύσει τους πολίτες της», τόνισε ο Βολόντιν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι η κυβέρνησή του «το επεξεργάζεται αυτό τώρα», απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι ΗΠΑ θα άρουν τους περιορισμούς στη χρήση από την Ουκρανία όπλων μεγάλου βεληνεκούς στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Πηγές δήλωσαν στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την παροχή στην Ουκρανία όπλων αυτού του είδους, αλλά σημείωσαν ότι το Κίεβο θα χρειαστεί να περιμένει κάποιους μήνες καθώς οι ΗΠΑ επεξεργάζονται τεχνικά ζητήματα πριν από οποιαδήποτε αποστολή.

Μπλίνκεν: Το Ιράν προμήθευσε τη Ρωσία με βαλλιστικούς πυραύλους

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι το Ιράν προμήθευσε τη Ρωσία με βαλλιστικούς πυραύλους, κάτι που όπως σημείωσε αποτελεί «δραματική κλιμάκωση». Η Τεχεράνη απάντησε ότι οι ισχυρισμοί αυτοί συνιστούν «άσχημη προπαγάνδα».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά οι δυτικές χώρες να προμηθεύσουν το Κίεβο με πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς και να άρουν τους περιορισμούς στην χρήση τους για να πλήττει στόχους, όπως αεροπορικές βάσεις του ρωσικού στρατού, εντός της ρωσικής επικράτειας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε τον Ιούνιο ότι μπορεί να αναπτύξει συμβατικούς πυραύλους σε απόσταση βολής από τις ΗΠΑ και τους ευρωπαίους συμμάχους τους, αν αυτοί επιτρέψουν στην Ουκρανία τα πλήγματα σε μεγαλύτερο βάθος εντός του ρωσικού εδάφους με δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς.

Η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία άρχισε το 2014, μετά την ανατροπή του φιλορώσου προέδρου της χώρας ύστερα από την εξέγερση της πλατείας Μαϊντάν και η Ρωσία προσάρτησε την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας, με τις δυνάμεις των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών να πολεμούν τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία το 2022 με χιλιάδες στρατιώτες, προκαλώντας τη μεγαλύτερη αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Πούτιν θεωρεί τη σύγκρουση στην Ουκρανία μέρος μιας υπαρξιακής μάχης με μια φθίνουσα και παρακμάζουσα Δύση, η οποία κατά τον ίδιο ταπείνωσε τη Ρωσία μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989, παραβιάζοντας αυτό που θεωρεί σφαίρα επιρροής της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας.

Η Δύση και η Ουκρανία χαρακτηρίζουν την ρωσική εισβολή μια αυτοκρατορικού είδους αρπαγή γης από τον Πούτιν και έχουν ορκιστεί να ηττηθεί η Ρωσία στο πεδίο της μάχης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Γιακούζα, το μεγαλύτερο εγκληματικό «συνδικάτο» στην Ιαπωνία, υπόσχεται να βάλει τέλος στις συρράξεις
Τρία στελέχη της Yamaguchi-gumi, της μεγαλύτερης «πτέρυγας» της Γιακούζα, δεσμεύθηκαν με επιστολή προς τις αστυνομικές αρχές ότι θα σταματήσουν τις αιματηρές συγκρούσεις
Τα τατουάζ αποτελούν σήμα κατατεθέν κάθε Ιάπωνα γκάνγκστερ ή «γιακούζα»
Ο Ντόναλντ Τραμπ κόβει επιδόματα σε 6.000 Λατινοαμερικανούς μετανάστες δηλώνοντάς τους «πεθαμένους»
Μετανάστες είναι δηλωμένοι ως πεθαμένοι, χάνουν αυτομάτως τα δικαιώματά τους σε οποιοδήποτε επίδομα, σε ασφαλιστική υπόσταση και τελικά στην ίδια την ύπαρξή τους στις ΗΠΑ
Απελαθέντες μετανάστες