Ο Ζέιντ ανέφερε πως η κατάσταση στο Χαλέπι απαιτεί τολμηρές νέες πρωτοβουλίες “περιλαμβανομένων προτάσεων προκειμένου να περιοριστεί η χρήση του βέτο από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας”, που θα επιτρέψουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας να παραπέμψει την κατάσταση στη Συρία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC).
“Μια τέτοια παραπομπή θα ήταν περισσότερο από δικαιολογημένη δεδομένης της ευρέως διαδεδομένης και βαθιά σκανδαλώδους ατιμωρησίας που χαρακτηρίζει τη σύγκρουση και της έκτασης των εγκλημάτων που έχουν διαπραχθεί, μερικά από τα οποία μπορεί πραγματικά να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”, ανέφερε σε δήλωσή του ο Ζέιντ.
Η κυβέρνηση της Συρίας και οι σύμμαχοί της έχουν διαπράξει ένα “μοτίβο επιθέσεων” εναντίον στόχων που απολαμβάνουν ειδικής προστασίας βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, περιλαμβανομένων ιατρικών μονάδων, εργαζομένων σε υπηρεσίες βοήθειας και αντλιοστασίων, είπε.
Η χρήση αδιακρίτως όπλων όπως εμπρηστικά όπλα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές προκαλούν ιδιαίτερα μεγάλη ανησυχία, είπε ο Ζέιντ, ο οποίος έκανε έναν παραλληλισμό με τις μάχες της Βαρσοβίας, του Στάλινγκραντ και της Δρέσδης στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Δεν υπάρχει παραγραφή για τα διεθνή εγκλήματα, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Ρούπερτ Κόλβιλ.
“Υπενθυμίζω σε όλα τα κράτη που είναι μέρη του Πρωτοκόλλου III της Σύμβασης για περιορισμό της χρήσης Ορισμένων Συμβατικών Όπλων, περιλαμβανομένης και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, πως απαγορεύεται αυστηρά να χρησιμοποιούν εμπρηστικά όπλα σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον πυκνοκατοικημένων περιοχών, και πως η χρήση τέτοιων όπλων από χερσαίες δυνάμεις υπόκειται σε αυστηρούς περιορισμούς”, δήλωσε ο Ζέιντ.
Η χρήση από τους αντάρτες αυτοσχέδιων όλμων που εκτοξεύουν κυλίνδρους αερίου γεμάτους εκρηκτικά και βλήματα (hell-fire canons), όπλων τα οποία δεν είναι καθόλου ακριβή, είναι επίσης εντελώς απαράδεκτη, είπε.
Ο προσδιορισμός του εχθρού ως “τρομοκρατικής οργάνωσης” δεν είναι δικαιολογία για να παραβλέπονται οι νόμοι του πολέμου, είπε ο Ζέιντ.
Η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Φαντέλα Σάιμπ, δήλωσε πως από τις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου 342 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο ανατολικό Χαλέπι, περιλαμβανομένων 106 παιδιών, και 1.129 άλλοι έχουν τραυματιστεί, ανάμεσά τους 261 παιδιά.
Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από εκθέσεις εν λειτουργία κέντρων υγείας και οι πραγματικοί αριθμοί είναι πιθανόν πολύ μεγαλύτεροι, είπε.
“Από χθες, έχουμε μόνο έξι εν μέρει λειτουργούντα νοσοκομεία που παρέχουν υπηρεσίες”, δήλωσε η Σάιμπ στη συνέντευξη Τύπου.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ