Καθώς απομένουν τέσσερις ημέρες από την πρώτη τηλεμαχία μεταξύ των δύο υποψηφίων και επτά εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, η Χίλαρι Κλίντον διατηρεί το προβάδισμά της σε αριθμό εκλεκτόρων. Σύμφωνα με την τελευταία αριθμητική ανάλυση του CNN, όταν προστεθούν όλοι οι εκλέκτορες ανά πολιτεία -επί τη βάσει των σημερινών προεκλογικών δεδομένων- η Κλίντον εξασφαλίζει την υποστήριξη 272 προεδρικών εκλεκτόρων.
Από την άλλη μεριά, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει βελτιώσει την πολιτική απήχησή του στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων, κυρίως εξαιτίας της αλλαγής της εκλογικής δυναμικής στην Αϊόβα (μία πολιτεία στην οποία ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, νίκησε δύο φορές). Έτσι ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων φέρεται να κέρδισε έξι ψήφους στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των ψήφων που έχει εξασφαλίσει στους 196.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η εξέλιξη αυτή, επί τη βάσει των αριθμητικών δεδομένων της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, σημαίνει ότι απομένουν για να μοιραστούν οι ψήφοι 70 εκλεκτόρων σε τέσσερις πολιτείες και δύο εκλογικές περιφέρειες του Κογκρέσου (Φλόριντα, Νεβάδα, Οχάιο και Βόρεια Καρολίνα).
Ειδικότερα για την τελευταία πολιτεία, το προεκλογικό κλίμα επιβαρύνεται από την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην πόλη Σάρλοτ και την επιβολή από σήμερα τα μεσάνυχτα απαγόρευσης στις μετακινήσεις μέχρι τις 06:00 το πρωί κι ενώ τα ζητήματα αστυνόμευσης κι αμερικανικής εθνικής ασφάλειας αποκτούν κεντρικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία.
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με τα αμερικανικά νομοθετικά σώματα, αν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, προκειμένου να διασυνδεθεί η ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, αλλά και η διάθεση φορολογικών απαλλαγών σε κολέγια και πανεπιστήμια, μέσω μιας δέσμευσης “καλής πίστης” που θ’ αναλάβουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα για τη μείωση του οικονομικού κόστους των διδάκτρων τους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Εάν τα πανεπιστήμια θέλουν να έχουν πρόσβαση στις ομοσπονδιακές φορολογικές απαλλαγές και στα δολάρια που πληρώνονται από εσάς, τότε, πρέπει να κάνουν προσπάθειες καλής πίστης, προκειμένου να μειωθεί το οικονομικό κόστος της εκπαίδευσης,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.
Ωστόσο, ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων δεν ξεκαθάρισε με ποια συγκεκριμένα βήματα θα διασυνδέσει την πρόσβαση των κολεγίων και των πανεπιστήμιων στις ομοσπονδιακές χρηματοδοτήσεις ή απαλλαγές.
Από την άλλη μεριά, η Χίλαρι Κλίντον, προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών έχει προτείνει την κατάργηση των διδάκτρων στα δημόσια (πολιτειακά) κολέγια και πανεπιστήμια των ΗΠΑ για τις οικογένειες που έχουν εισόδημα χαμηλότερο από 85.000 δολάρια, ενώ η εφαρμογή του μέτρου θα επεκταθεί και στις οικογένειες που έχουν ετήσιο εισόδημα 125.000 δολαρίων, από το 2021.
Από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας, ο Τραμπ δεν είχε “ευαισθητοποιηθεί” στο ζήτημα του οικονομικού κόστους της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στις ΗΠΑ. Από την άλλη μεριά, ο Μπέρνι Σάντερς, συνυποψήφιος της Χίλαρι Κλίντον στη διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών, είχε καταστήσει το ζήτημα αυτό κεντρικό θέμα της προεκλογικής του εκστρατείας δίνοντας έμφαση στα πολιτειακά κολέγια και πανεπιστήμια.
Τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι τα χρέη για την κάλυψη του οικονομικού κόστους των σπουδών στις ΗΠΑ, έχουν αυξηθεί κατά 24%, προσεγγίζοντας τα 1,2 τρισ. δολάρια από το 2012. Η αρνητική αυτή εξέλιξη έχει επιπτώσεις στη ζωή αρκετών αποφοίτων κολεγίων και πανεπιστημίων, οι οποίοι βαρύνονται με υποθήκες, πριν ακόμη ενταχθούν στο επιστημονικό ή επαγγελματικό δυναμικό και αρχίσουν την καριέρα τους.
πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ