Κόσμος

Πρώην γάλλος πρωθυπουργός ζητά από την Βρετανία να φύγει από την Ε.Ε.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Μισέλ Ροκάρ, ένθερμος υποστηρικτής της ΕΕ, κατηγόρησε σήμερα τη Βρετανία ότι εντάχθηκε στην ΕΕ μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει τα εμπορικά της συμφέροντα και την κάλεσε να φύγει πριν προκαλέσει κι άλλες ζημιές.

Τα σχόλια του 83χρονου Ροκάρ έγιναν ενώ η Βρετανία ηγείται αυτών που αντιτάσσονται στο στόχο του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να γίνει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μια υποψηφιότητα που έχει την υποστήριξη αριθμού μελών της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Γερμανίας.

“Ανάμεσα σε σας και σε μας, τους ηπειρωτικούς Ευρωπαίους, υπάρχει μια διαφωνία που γίνεται απειλητική”, γράφει ο Ροκάρ σε σχόλιό του που δημοσιεύεται από την εφημερίδα “Λε Μοντ”.

“Η Ευρώπη πεθαίνει απ’ αυτή”, τονίζει.

Ο σοσιαλιστής Ροκάρ υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της στενότερης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης από την ίδρυση του συνασπισμού τη δεκαετία μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και πέρασε 15 χρόνια ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αφού αποχώρησε το 1997 από τη γαλλική πολιτική.

Η Βρετανία – η οποία εντάχθηκε στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) το 1973 αφού ο πρόεδρος της Γαλλίας στρατηγός Σαρλ ντε Γκολ είχε αντισταθεί σε προηγούμενες απόπειρες να ενταχθεί στο συνασπισμό – κατηγορείται από καιρό από ορισμένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΕΕ ότι προσπαθεί να επιβραδύνει την ευρωπαϊκή πολιτική ένωση.

Ο Ροκάρ κατηγόρησε επίσης το βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ότι “προσποιείται” πως θέλει να εγκαταλείψει την ΕΕ και ότι προκαλεί αναταραχή για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των βρετανικών τραπεζών.

“Φύγετε λοιπόν, πριν καταστρέψετε τα πάντα”, γράφει ο Ροκάρ. “Κάποτε το να είσαι Βρετανός ήταν συνώνυμο με την κομψότητα. Ας ανοικοδομήσουμε την Ευρώπη. Ανακτήστε την κομψότητά σας και θα ανακτήσετε και την εκτίμησή μας”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τσίπρας υπέρ Γιούνκερ – “Να σεβαστούμε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών”

Παλαιστίνη: ΕΕ, Ρωσία και Γαλλία υπέρ της “κυβέρνησης εθνικής ενότητας”

Η Λιθουανία μπαίνει στο ευρώ από το 2015 – Παίρνει… σειρά η Αλβανία

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι ευλογίες του πάπα Φραγκίσκου από το «papa mobile», το μήνυμά του για το Πάσχα και η αναφορά στους Χριστιανούς της Γάζας
Ο Αργεντινός πάπας ζήτησε και πάλι κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση των ομήρων, όπως και να «παρασχεθεί βοήθεια στον κόσμο, ο οποίος πεινάει και προσμένει ένα μέλλον ειρήνης»
Ο πάπας Φραγκίσκος