Μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, η καθημερινότητα στο Αφγανιστάν γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Η οικονομία και το σύστημα υγείας έχουν καταρρεύσει. Και τα χειρότερα, δεν έχουν έρθει ακόμα…
«Η καθημερινότητα μου είναι γεμάτη θλίψη και φόβο. Η γυναίκα μου και εγώ είμαστε πλέον συνέχεια στο σπίτι, διότι κινδυνεύουμε πολύ από τους Ταλιμπάν. Το 2018 οι Ταλιμπάν απείλησαν τη γυναίκα μου να σταματήσει να εργάζεται στη ΜΚΟ. Και οι δύο χάσαμε τις δουλειές μας. Προσπαθούμε να φύγουμε από το Αφγανιστάν και μας τρομάζει το πόσο αβέβαιο είναι το μέλλον μας», λέει στο newsit.gr πρώην εργαζόμενος στο Τμήμα Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών του Αφγανιστάν, ο οποίος ζήτησε να μην δημοσιευθεί το όνομα του για λόγους ασφαλείας.
Όπως εξηγεί: «Όλοι οι Αφγανοί επιχειρηματίες πήραν τα λεφτά τους και έφυγαν από το Αφγανιστάν. Η οικονομία της χώρας δεν πρόκειται να ανακάμψει και συνεχώς θα αυξάνονται τα ποσοστά φτώχειας. Οι πολίτες ζουν υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Φτάνουν στο σημείο να πωλούν πράγματα του σπιτιού τους για να μπορέσουν να ζήσουν. Κάθε μέρα, η ζωή είναι όλο και πιο δύσκολη. Όλες οι τράπεζες έκλεισαν. Όσες ανοίγουν περιστασιακά, δεν δίνουν στους πελάτες τους τα χρήματα που έχουν στους λογαριασμούς τους. Οι τιμές αυξάνονται καθημερινά. Πολλοί προσπαθούν να διαφύγουν σε γειτονικές χώρες, αλλά τα σύνορα είναι κλειστά».
«Ασθενείς χωρίς φάρμακα και φαγητό»
Άθλια είναι η κατάσταση και στο σύστημα Υγείας, καθώς εξαντλούνται οι ιατρικές προμήθειες, τα φάρμακα, αλλά και το φαγητό για τους ασθενείς.
Ο πρώην εργαζόμενος του αφγανικού υπουργείου Οικονομικών περιγράφει στο newsit.gr τι συμβαίνει: «Μέχρι πρότινος, οι υπηρεσίες Υγείας παρέχονταν και στις 34 επαρχίες του Αφγανιστάν, μέσω εθνικών και διεθνών ΜΚΟ, που χρηματοδοτούνταν από την Παγκόσμια Τράπεζα. Μετά τις 25 Αυγούστου, η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι δεν θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση, κάτι που έχει προκαλέσει την ξαφνική στο σύστημα Υγείας. Αυτή τη στιγμή, τα αποθέματα ιατρικών προμηθειών εξαντλούνται σε όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα Υγείας της χώρας. Δεν υπάρχει σχεδόν κανένα φάρμακο διαθέσιμο και το υγειονομικό προσωπικό είναι απλήρωτο εδώ και μήνες. Ακόμα και το φαγητό για τους ασθενείς τελειώνει, όπως τελειώνουν και τα καύσιμα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κινηθούν τα ασθενοφόρα. Αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, θα κλείσουν όλες οι υγειονομικές εγκαταστάσεις και εκατομμύρια Αφγανοί θα στερηθούν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Να επισημάνω πως έχουμε υψηλά ποσοστά θνησιμότητας σε έγκυες, αλλά και παιδιά. Το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ κρίσιμο. Αν η Παγκόσμια Τράπεζα δεν προσφέρει έναν εναλλακτικό τρόπο χρηματοδότησης του συστήματος Υγείας, όλος ο κόσμος θα γίνει μάρτυρας της τραγωδίας του αφγανικού λαού».
S.O.S. από τον ΠΟΥ
Ο Ρικ Μπρέναν, περιφερειακός διευθυντής εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ, σε συνέντευξή του στο Reuters, δήλωσε ότι περίπου το 90% των 2.300 εγκαταστάσεων υγείας σε όλη τη χώρα, ίσως χρειαστεί να διακόψει τη λειτουργία του, ακόμη και μέσα σε αυτή την εβδομάδα.
Ο αξιωματούχος του ΠΟΥ συμπλήρωσε ότι οι δυτικοί δωρητές βρίσκονται αντιμέτωποι με κανόνες που τους εμποδίζουν να έχουν συναλλαγές με τους Ταλιμπάν, χωρίς ο ίδιος να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.
«Θα κάνουμε μια παύση στις επιχειρήσεις σε μεγάλο ποσοστό αυτών (των εγκαταστάσεων υγείας). Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις έως και το 90% θα σταματήσει να λειτουργεί πιθανότατα μέσα στην εβδομάδα και αυτό θα επιφέρει μια αύξηση ασθενειών και θανάτων», σημείωσε ο Μπρέναν.
Ο Οργανισμός Υγείας συνεργάζεται επίσης με το Κατάρ για αεροπορικές παραδόσεις ιατρικού υλικού, πρόσθεσε.
«Ελπίζουμε να έχουμε έως και δύο ή τρία αεροσκάφη γεμάτα με προμήθειες που η κυβέρνηση του Κατάρ θα οργανώσει να πετάξουν με προορισμό πιθανώς την Καμπούλ περίπου μέσα στην επόμενη εβδομάδα».
Οι επόμενες παραδόσεις θα περιλαμβάνουν τεστ για Covid και προμήθειες για τη θεραπεία χρόνιων ασθενειών. Μαζί με άλλους οργανισμούς βοήθειας, ο ΠΟΥ πασχίζει να μεταφέρει ιατρικές προμήθειες στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων κιτ πρώτων βοηθειών, εν μέρει λόγω του χάους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.
Ιατρικά εφόδια συνεχίζουν να μεταφέρονται μέσω της βόρειας πόλης Μαζάρ-ι-Σαρίφ και ο ΠΟΥ διερευνά επίσης επιλογές για χερσαίες μεταφορές με χρήση φορτηγών από το Πακιστάν, συμπλήρωσε.