“Στις 30 Σεπτεμβρίου αποφασίζουμε για μια ευρωπαϊκή Μακεδονία”, είναι το νέο μήνυμα του Ζόραν Ζάεφ για το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου στα Σκόπια.
Στο διαφημιστικό σποτ που κυκλοφόρησε ο πρωθυπουργός καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν “ναι”, εγκρίνοντας την ονομασία “Βόρεια Μακεδονία”, την ώρα που ο ίδιος δείχνει να την… ξεχνά επανειλημμένα, κάνοντας λόγο για… “Μακεδονία”.
Το νέο σποτ της προεκλογικής εκστρατείας υπέρ του “ναι” δείχνει πλάνα από την καθημερινότητα των Σκοπιανών, ενώ νέοι αναλύουν στην κάμερα τα επιχειρήματά τους υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.
«Στη ζωή όλοι κάνουμε συμβιβασμούς και είναι απαραίτητοι για θετικές αλλαγές. Αξίζει όταν αυτοί οι συμβιβασμοί εξασφαλίζουν ένα ασφαλές μέλλον για τις επόμενες γενιές. Αυτή είναι η κοινωνική και γονική μας ευθύνη απέναντι στα παιδιά και τα εγγόνια μας”, αναφέρει ο Ζάεφ σε ανάρτησή του στο Twitter που συνοδεύει το βίντεο.
Во животот сите правиме компромиси и тие се неопходни за позитивни промени. Вреди кога тие компромиси ќе обезбедат сигурна иднина за новите генерации. Ова е наша и граѓанска и родителска одговорност пред нашите деца и нашите внуци. На 30 септември #ИзлезиЗА европска Македонија! pic.twitter.com/5FRXSHfJsz
— Зоран Заев (@Zoran_Zaev) September 18, 2018
Η τελευταία δημοσκόπηση για το δημοψήφισμα
Χθεσινή δημοσκόπηση της εταιρείας Market Vision για λογαριασμό της σκοπιανής ιστοσελίδας Mkd.mk, δείχνει… ζόρια για τον Ζόραν Ζάεφ.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι Σκοπιανοί πολίτες, και ειδικότερα οι Σλαβομακεδόνες, φαίνεται πως δεν βλέπουν με καλό μάτι τη συμφωνία και μάλιστα αυξήθηκε ο αριθμός όσων θέλουν να το “μποϋκοτάρουν”. Έτσι, δεν αποκλείεται, το δημοψήφισμα να εξελιχθεί σε ντέρμπι.
Στο σχετικό ερώτημα, ένα ποσοστό 25,2% δηλώνει ότι δεν θα συμμετάσχει στο δημοψήφισμα (εκ των οποίων 35,3% προέρχεται από τους Σλαβομακεδόνες της γείτονος), εν αντιθέσει με το 48% που δηλώνει ότι θα προσέλθει στις κάλπες ενώ αναποφάσιστοι εμφανίζονται 26,8%.
Στο ερώτημα “είστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ αποδεχόμενοι τη συμφωνία των Πρεσπών” το 51,1% των ερωτηθέντων απαντά “ναι”, ενώ το 48,9% δηλώνει “όχι”.
Όσον αφορά στην εθνοτική προέλευση, το χάσμα μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών για τη συμφωνία των Πρεσπών μοιάζει αγεφύρωτο. Μόνο το 33,5% των Σλαβομακεδόνων τάσσεται υπέρ της συμφωνίας, ενώ το 66,5% λέει “όχι”. Εντούτοις, το 95% των Αλβανών δηλώνει “ναι” στη συμφωνία, και μόλις το 5% διαφωνεί.
Στο ερώτημα “είστε υπέρ της συμφωνίας με την Ελλάδα για αλλαγή του ονόματος της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”;”, “Όχι” απαντά το 52,6% των ερωτηθέντων, ενώ “ναι” απαντά το 47,4%.
Με πληροφορίες από mkd.mk