Παρασκευή, 5 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Προκαλεί όλη την ΕΕ ο Βίκτορ Όρμπαν: Στη Μόσχα για συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν

Προκαλεί όλη την ΕΕ ο Βίκτορ Όρμπαν: Στη Μόσχα για συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν

Η Ουγγαρία έχει αναλάβει για το τρέχον εξάμηνο την Προεδρία της ΕΕ και ήδη ο πρωθυπουργός της Βίκτορ Όρμπαν  έχει καταφέρει να προκαλέσει την οργή όλων καθώς βρίσκεται στη Μόσχα για να συναντήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν προσγειώθηκε στη Μόσχα για συνομιλίες αργότερα μέσα στην ημέρα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αυτό που έχει βγάλει από τα ρούχα τους του υπόλοιπους ευρωπαίους είναι ότι ο εκπρόσωπος του Βίκτορ Όρμπαν Μπερταλάν Χαβασί είπε ότι βρίσκεται σε “ειρηνευτική αποστολή” προφανώς αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ο κατευνασμός δεν θα σταματήσει τον Πούτιν», επισημαίνει με ανάρτησή της στο «Χ», η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν στη Μόσχα. «Μόνο η ενότητα και η αποφασιστικότητα θα ανοίξουν το δρόμο για μια συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία», τονίζει η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Νωρίτερα σε γραπτή ανακοίνωσή του ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν δεν έχει λάβει καμία εντολή από το Συμβούλιο της ΕΕ να επισκεφτεί τη Μόσχα.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι το εν λόγω ταξίδι πραγματοποιείται αποκλειστικά στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων μεταξύ Ουγγαρίας και Ρωσίας. Ειδικότερα ο Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρει ότι «η Ουγγαρία είναι πλέον το κράτος μέλος της ΕΕ που έχει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024. Αυτό δεν συνεπάγεται καμία εξωτερική εκπροσώπηση της Ένωσης που είναι ευθύνη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε επίπεδο αρχηγού κράτους ή κυβέρνησης και του ύπατου εκπροσώπου της Ένωσης για εξωτερικές υποθέσεις και πολιτική ασφάλειας σε υπουργικό επίπεδο».

«Ο πρωθυπουργός Όρμπαν δεν έχει λάβει καμία εντολή από το Συμβούλιο της ΕΕ να επισκεφθεί τη Μόσχα. Η θέση της ΕΕ σχετικά με τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας αντικατοπτρίζεται σε πολλά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αυτή η θέση αποκλείει τις επίσημες επαφές μεταξύ της ΕΕ και του Προέδρου Πούτιν. Επομένως, ο Ούγγρος πρωθυπουργός δεν εκπροσωπεί την ΕΕ με καμία μορφή» υπογραμμίζει ο ύπατος εκπρόσωπος.

Τέλος επισημαίνει ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει κατηγορηθεί από το διεθνές ποινικό δικαστήριο και εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τον ρόλο του σε σχέση με την απέλαση παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις