Κόσμος

Πρόκληση των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων στη νεκρή ζώνη έξω από τη Λευκωσία

Τα τουρκικά στρατεύματα παρεμπόδισαν σήμερα Ελληνοκύπριους γεωργούς να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους στη νεκρή ζώνη.

Το περιστατικό συνέβη στην κοινότητα της Δένειας, μιάς κοινότητας 20 χιλιόμετρα δυτικά της Λευκωσίας, που βρίσκεται ολόκληρη στη νεκρή ζώνη.

Με βάση διευθετήσεις που έγιναν εδώ και χρόνια, οι κάτοικοι καλλιεργούσαν τα χωράφια τους στη νεκρή ζώνη, αλλά σήμερα μετά το μεσημέρι Τούρκοι στρατιώτες τους εμπόδισαν και τους ανάγκασαν να αποχωρήσουν. Λίγο αργότερα έκαναν την εμφάνισή τους τρακτέρ προερχόμενα από το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και υπό την προστασία των Τούρκων στρατιωτών άρχισαν να οργώνουν τα ήδη οργωμένα χωράφια των Ελλήνων.

Ο κοινοτάρχης της Δένειας εξέφρασε την αγανάκτησή του για τις νέες τουρκικές προκλήσεις, δηλώνοντας ότι οι κάτοικοι του χωριού υποφέρουν από τους Τούρκους τα τελευταία 45 χρόνια. Είπε ότι την τελευταία εβδομάδα οι προκλήσεις εντάθηκαν.

Οι κάτοικοι του χωριού συνδέουν τις τουρκικές προκλήσεις με απαίτηση των κατοχικών αρχών να παραβιαστεί η συμφωνία για τη νεκρή ζώνη, και να επιτραπεί η διακίνηση μέσω δρόμου που έμενε κλειστός από το 1974. Η απαίτηση δεν έγινε δεκτή από την Κυβέρνηση γιατί θα ισοδυναμούσε με δημιουργία ανεπιτήρητου σημείου διέλευσης και μάλιστα μόνο για τους Τούρκους και όχι από τους Ελληνες κατοίκους της περιοχής.

Ο εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, ΟΥΝΦΙΚΥΠ δήλωσε ότι δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες των Ελληνοκυπρίων γεωργών και υποστήριξε ότι Ελληνοκύπριος γεωργός εισήλθε το πρωί στη νεκρή ζώνη της Δένειας, χωρίς να έχει την απαραίτητη άδεια. Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ του ζήτησε να αποχωρήσει, όπως και έπραξε.

Κληθείς να σχολιάσει τις καταγγελίες Ελληνοκυπρίων γεωργών για προκλητικές ενέργειες του τουρκικού στρατού μετά το μεσημέρι, ο εκπρόσωπος είπε πως δεν μπορούσε να τις επιβεβαιώσει.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ξεκινά ξανά ο εμβολιασμός κατά της πολιομυελίτιδας στη Γάζα – Περισσότερα από 590.000 παιδιά θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι το τέλος του μήνα
Η ανθρωπιστική και υγειονομική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει ακόμη καταστροφική παρά την εκεχειρία που συμφωνήθηκε με το Ισραήλ
Παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας περιμένουν να εμβολιαστούν για την πολιομυελίτιδα
Η στιγμή της απελευθέρωσης του έκτου ομήρου μετά από 10 χρόνια στα χέρια της Χαμάς - Βεδουίνος με ιστορικό ψυχικής νόσου που «αγαπά τη Γάζα»
«Είναι ένας φιλειρηνικός άνθρωπος που ήθελε να φτάσει στη Γάζα, αγαπάει τη Γάζα, δεν πήγε εκεί επιθετικά», δήλωσε ο πατέρας του
Η στιγμή της απελευθέρωσης του Hisham al-Sayed, συνοδεία μέλους του Ερυθρού Σταυρού