Τετάρτη, 13 Νοε.
14oC Αθήνα

Προκλητικό δημοσίευμα από τη Yeni Safak: Η Ελλάδα σταματά να εξοπλίζει τα νησιά – Ασαφές το νομικό στάτους

Προκλητικό δημοσίευμα από τη Yeni Safak: Η Ελλάδα σταματά να εξοπλίζει τα νησιά – Ασαφές το νομικό στάτους

Νέες προκλήσεις για τα νησιά του Αιγαίου από την τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, σε μια εποχή ηρεμίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της Yeni Safak η Ελλάδα σταματά να εξοπλίζει τα νησιά του Αιγαίου, ενώ χαρακτηρίζει «ασαφές» το καθεστώς τους. Μάλιστα η εφημερίδα που χαρακτηρίζεται φερέφωνο της κυβέρνησης Ερντογάν κάνει λόγο «διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας» και εξελίξεις στο θέμα των νησιών του Αιγαίου μέχρι τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

«Η διαδικασία εξομάλυνσης μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας εξελίσσεται θετικά. Η κυβέρνηση της Αθήνας σταμάτησε να εξοπλίζει τα νησιά, τις νησίδες και τους βράχους, των οποίων η κυριαρχία δεν μεταβιβάστηκε με συνθήκες (EGEAYDAAK) και αποτελούν έναν από τους προβληματικούς τομείς. Τα βήματα εξομάλυνσης των δύο χωρών, τα οποία ξεκίνησαν μετά τις καταστροφές του Φεβρουαρίου, ενισχύθηκαν περαιτέρω με τη συνάντηση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τον Σεπτέμβριο στον ΟΗΕ. Αναμένονται θετικές εξελίξεις στο θέμα των νησιών, το οποίο αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών, μέχρι τη σύνοδο κορυφής των ηγετών που θα επαναληφθεί τον Δεκέμβριο» γράφει Yeni Safak.

«Το πρόβλημα με τις συνθήκες, το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά και σύνθετα θέματα της ατζέντας των δύο χωρών, επηρεάζει άμεσα τα χωρικά ύδατα, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την υφαλοκρηπίδα περίπου 152 νησιών, νησίδων και βραχονησίδων. Τα ονόματα και το καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων με ασαφές νομικό καθεστώς στο Αιγαίο δεν καθορίστηκαν στις Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947. Το πρόβλημα των νησιών μεταξύ των δύο χωρών προέρχεται από την επιθυμία της Ελλάδας να κατέχει όλα τα νησιά, τις νησίδες και τους βράχους εκτός των τριών ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Ανατολίας, κατά παράβαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Εξαιτίας της διαφοράς περί EGEAYDAAK, δεν έχει επιτευχθεί λύση σε θέματα όπως ο διαμοιρασμός των περιοχών θαλάσσιας και εναέριας δικαιοδοσίας στο Αιγαίο, η υφαλοκρηπίδα και τα θέματα εναέριου χώρου», τονίζει χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα αποφάσισε τους τελευταίους μήνες να ενισχύσει την πολεμική της αεροπορία απέναντι στην Τουρκία, παρήγγειλε αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία και τα ανέπτυξε στο νησί Λιμένι, λίγες ώρες μακριά από την Τουρκία. Παρομοίως, στο νησί της Σάμου, το πλησιέστερο νησί στην Τουρκία, εκατοντάδες Έλληνες στρατιώτες είναι τοποθετημένοι σε 4 βάσεις. Υπάρχουν επίσης συστήματα που ανήκουν στις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις στη Μεγίστη, τη Χίο, την Πάτμο, τα Ψαρά, τους Αρκιούς, το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι, την Καλόλιμνο, την Ψέριμο, τη Σύμη, τη Στρογγυλή Μεγίστης και τη Ρω, που είναι επίσης πολύ κοντά στην Τουρκία», υποστηρίζει η εφημερίδα που παράλληλα προσθέτει οτι «σύμφωνα με πηγές, στη νέα περίοδο σχέσεων των δύο χωρών, η τοποθέτηση πυρομαχικών στα νησιά, τα οποία ήταν εξοπλισμένα στο παρελθόν, έχει σταματήσει».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις