Κόσμος

Προκλητικός Ερσίν Τατάρ: Δύο κράτη η λύση για την Κύπρο (video)

Ως “φερέφωνο” της Τουρκίας εμφανίστηκε ο Ερσίν Τατάρ στις δηλώσεις κατά την ανάληψη των καθηκόντων του στην ηγεσία του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους στα κατεχόμενα.

Ο Ερσίν Τατάρ ξεκαθάρισε ότι στις προθέσεις του είναι να προτείνει στον ΟΗΕ λύση δύο κρατών στην Κύπρο. “Όλοι μας θέλουμε πλέον να υπάρξει ένα αποτέλεσμα στο Κυπριακό“, τόνισε ο νέος πρόεδρος των Τουρκοκυπρίων και πρόσθεσε ότι θα ενεργήσει σε αρμονία με την “αδελφή” – ‘όπως τη χαρακτήρισε – Τουρκία στο “εθνικό θέμα”.

Στην ομιλία του κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής στο λεγόμενο “προεδρικό” μέγαρο, στην κατεχόμενη Λευκωσία, ευχαρίστησε τον προκάτοχό του Μουσταφά Ακιντζί και στη συνέχεια ανέβασε τους τόνους: “Κανείς δεν μπορεί να τιμωρεί τους Τουρκοκύπριους επειδή έχουν το δικό τους κράτος”, ανέφερε.

Ο Ερσίν Τατάρ κατηγόρησε τους Ελληνοκύπριους ότι δεν βλέπουν τους Τουρκοκύπριους ως “έναν ίσο λαό”, κι αυτός είναι και ο κύριος λόγος της μη λύσης μέχρι τώρα για την οποία δεν ευθύνονται οι Τουρκοκύπριοι.

Click4more: Αισχρός Οκτάι: Δεν είναι σωστό να παραδώσουμε το Βαρώσι σε… αρουραίους!

Η διαδικασία στο Κραν Μοντάνα, ανέφερε, ήταν το τελευταίο παράδειγμα της καλής θέλησης των Τουρκοκυπρίων έναντι της αρνητικής στάσης των Ελληνοκυπρίων.

Θέλει, συνέχισε, να στείλει στον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα το μήνυμα ότι με το ψήφισμα 186 του Μαρτίου του 1964 δημιουργήθηκε ένα status quo στην Κύπρο. Όλοι μας θέλουμε πλέον να υπάρξει ένα αποτέλεσμα στο Κυπριακό, δήλωσε ο Τατάρ, σημειώνοντας ότι βλέπει πως “είναι απαραίτητη η συνεργασία στη βάση των δύο κρατών και της ισότητας των δύο κυρίαρχων λαών”.

Βλέπει θετικά, πρόσθεσε, να έρθει στο τραπέζι της πενταμερούς συνάντησης που έχει προτείνει η Τουρκία μια λύση δύο κρατών στη βάση της ισότητας και θα διαφανεί κατά πόσο μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία.

 

“Τα Ηνωμένα Έθνη με τις εγγυήτριες χώρες Βρετανία και Ελλάδα θα πρέπει να κάνουν πλέον αυτό που τους αναλογεί και να κατευθύνουν προς τη σωστή κατεύθυνση της ελληνοκυπριακή πλευρά για να βρεθεί ένα βιώσιμο και δίκαιο αποτέλεσμα στο Κυπριακό”, είπε.

Απευθυνόμενος στη “νότια Κύπρο”, όπως την αποκάλεσε, ζήτησε από τον Νίκο Αναστασιάδη να επιδείξει την απαραίτητη πολιτική βούληση και να προσέλθει στην πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό.

“Αρκεί να δει τις πραγματικότητες στο νησί, την κυριαρχική μας ισότητα και να μην παραβλέψει ότι έχουμε κι εμείς το δικαίωμα να υπάρχουμε σε αυτά τα εδάφη με καθεστώς ισότιμο”, επισήμανε.

Σχετικά με τις γεωτρήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στο θέμα των υδρογονανθράκων, ο Ερσίν Τατάρ κάλεσε τους Ελληνοκύπριους να αποδεχθούν την πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς για την δημιουργία μιας κοινής επιτροπής για το φυσικό αέριο, “χωρίς να χαθεί άλλος χρόνος”, όπως είπε. 

Αναφερόμενος, τέλος, ο Ερσίν Τατάρ στα εσωτερικά του ψευδοκράτους ανακοίνωσε ότι θα συστήσει “συμβούλιο εθνικής αλληλεγγύης” με τα “κοινοβουλευτικά” κόμματα και την “κυβέρνηση” στα κατεχόμενα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Wall Street Journal: Η Ρωσία ενισχύει τα στρατεύματά της στα σύνορα με το ΝΑΤΟ – Οι ασκήσεις με το όνομα «Δύση»
Ο ρωσικός στρατός ετοιμάζεται αθόρυβα για την πιθανή σύγκρουση με στρατεύματα του ΝΑΤΟ: Αξιωματούχοι κάνουν λόγο για αύξηση στρατολογήσεων και ενίσχυση του ρωσικού εξοπλισμού
Στρατιώτης στο Κουρσκ / Φωτογραφία: Reuters 2
Το χάος του μπλακ άουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία μέσα από 10 φωτογραφίες - Καμία θεωρία «δεν αποκλείεται» λέει ο Ισπανός πρωθυπουργός
«Τα φώτα έσβησαν και το μετρό σταμάτησε» περιέγραφαν σαστισμένοι πολίτες ενώ πανδαιμόνιο δημιουργήθηκε σε αεροδρόμια, νοσοκομείο και στους δρόμους
Μπλακ Αουτ στη Μαδρίτη 3
Το βασιλικό πρωτόκολλο «κράτησε» την Κέιτ Μίντλετον και δεν πήγε στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου
Το 2005, ο τότε πρίγκιπας Κάρολος πήγε επίσης μόνος του στην κηδεία του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ - παρόλο που επρόκειτο να παντρευτεί την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς την επομένη μέρα της τελετής
Κέιτ Μίντλετον: Το βασιλικό πρωτόκολλο την «κράτησε» και δεν πήγε στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου 3