Site icon NewsIT
11:29 | 07.11.24

Πρόωρες εκλογές άμεσα ζητά η αντιπολίτευση στη Γερμανία – Καταρρέει η κυβέρνηση συνασπισμού

Πρόωρες εκλογές άμεσα ζητά η αντιπολίτευση στη Γερμανία – Καταρρέει η κυβέρνηση συνασπισμού

German Chancellor Olaf Scholz looks on as he gives a statement following the 2024 U.S Presidential Election at the Chancellery in Berlin, Germany, November 6, 2024. REUTERS/Liesa Johannssen

Newsit Newsroom

«Τα φανάρια σβήνουν» με αυτό τον τίτλο η γερμανική Bild περιγράφει αυτό που όλοι εικάζουν ότι είναι το τέλος του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία, ενώ η αντιπολίτευση φαίνεται πως βάζει την ταφόπλακα στον τρικομματικό συνασπισμό των φαναριών και στα σχέδια του Όλαφ Σολτς.

Με αυτό τον όρο οι Γερμανοί περιέγραφαν τη δύσκολη συγκατοίκηση των τριών κομμάτων (SPD, Πράσινοι, FDP) εμπνεόμενοι από τα χρώματα των κομμάτων, κόκκινο, πράσινο και κίτρινο αντίστοιχα. Το τέλος του συνασπισμού ανακοίνωσε στην ουσία την Τετάρτη (7.11.2024) ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, με την καρατόμηση του υπουργού Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ.

Άμεσα το FDP απέσυρε τους υπουργούς του, ενώ οι Πράσινοι δήλωσαν ότι θα παραμείνουν στον κυβερνητικό συνασπισμό. 

Ωστόσο, ο υπουργός Μεταφορών Φόλκερ Βίσινγκ ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης ότι παραμένει στη θέση του, παρά την αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό του κόμματός του FDP. Αποχωρεί, αντιθέτως, από το FDP.

Ο καγκελάριος με ρώτησε προσωπικά εάν επιθυμώ να παραμείνω και απάντησα θετικά, δήλωσε ο Βίσινγκ και εξήγησε ότι αποχωρεί από το FDP προκειμένου «να μην βάλει το κόμμα σε μπελάδες», ενώ διευκρίνισε ότι δεν απομακρύνεται από τις βασικές αξίες των Φιλελευθέρων. Αργά χθες το βράδυ το FDP είχε ανακοινώσει την αποχώρηση από την κυβέρνηση και των τεσσάρων υπουργών του FDP – συμπεριλαμβανομένου του Βίσινγκ. Όπως έγινε πάντως πριν από λίγο γνωστό, από το υπουργείο Μεταφορών αποχωρούν οι τρεις υφυπουργοί, οι οποίοι ανήκουν επίσης στο FDP.

«Η χώρα μας χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα και γρήγορα εύρυθμες πολιτικές συνθήκες γρήγορα. Μετά τη μοναχική του απόφαση, δεν έχουμε πλέον καμία εμπιστοσύνη στον Φόλκερ Βίσινγκ. Η Γερμανία χρειάζεται μια πραγματική οικονομική μετάβαση που θα ανακουφίσει το βάρος των εταιρειών, θα μειώσει τη γραφειοκρατία και θα μειώσει τους φόρους», δήλωσαν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι απερχόμενοι υφυπουργοί.

Ο Βίσινγκ είχε προϊδεάσει για την στάση του με πρόσφατο άρθρο του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, στο οποίο είχε ταχθεί κατά της αποχώρησης του κόμματός του από την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «ασέβεια» προς τους πολίτες. «Οι πολίτες είναι αυτοί που αποφασίζουν για τις δυνατότητες σχηματισμού πλειοψηφίας, όχι οι πολιτικοί ή οι κομματικές διασκέψεις. Οι συνασπισμοί δεν είναι εύκολο πράγμα. Η διακυβέρνηση δεν είναι εύκολο πράγμα. Η δημοκρατία δεν είναι εύκολο πράγμα. Είμαστε υπεύθυνοι να διασφαλίσουμε ότι θα πετύχουμε μαζί», έγραφε ο υπουργός.

Την θέση του υπουργού Οικονομικών αναλαμβάνει ο υφυπουργός στην καγκελαρία Γκέοργκ Κούκις, ο οποίος έχει διατελέσει και υφυπουργός Οικονομικών υπό τον Όλαφ Σολτς την περίοδο 2018-2021, ενώ πριν από την είσοδό του στην πολιτική ήταν επικεφαλής της Goldman Sachs στην Γερμανία.

«Ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης τώρα»

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) Φρίντριχ Μερτς απέρριψε το χρονοδιάγραμμα που έδωσε ο Σολτς και ζητά άμεσα ψήφο εμπιστοσύνης από την Bunderstag.

Υπενθυμίζεται πως ο Σολτς έκανε λόγο για κυβέρνηση μειοψηφίας έως το τέλος του έτους, ψήφο εμπιστοσύνης στις 15 Ιανουαρίου και εκλογές έως το τέλος Μαρτίου.

«Ο κυβερνητικός συνασπισμός απέτυχε (…) Το τέλος της χθεσινής νύχτας σήμανε και το τέλος του “φωτεινού σηματοδότη” και επομένως και το τέλος της τρέχουσας νομοθετικής περιόδου και δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης τον Ιανουάριο», δήλωσε ο Μερτς μετά την έκτακτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, η οποία αποφάσισε ομόφωνα ότι ο καγκελάριος πρέπει να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης ήδη την επόμενη εβδομάδα. Αν αποτύχει να εξασφαλίσει την ψήφο της πλειοψηφίας, έχει 21 ημέρες για να διαλύσει το κοινοβούλιο.

Νωρίτερα ο υπουργός-επιτελάρχης της καγκελαρίας Βόλφγκανγκ Σμιτ (SPD) είχε αναφέρει ως πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών την 9η Μαρτίου. Ο Φρίντριχ Μερτς ωστόσο τόνισε σήμερα ότι η Γερμανία δεν αντέχει μια κυβέρνηση μειοψηφίας και μια προεκλογική εκστρατεία διάρκειας πολλών μηνών. Σήμερα το απόγευμα ο αρχηγός του CDU θα συναντηθεί με τον Όλαφ Σολτς και αργότερα θα γίνει δεκτός από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Μιλώντας νωρίτερα σήμερα στο πρωινό μαγκαζίνο του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεότασης ARD, η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ (Πράσινοι) τάχθηκε υπέρ του χρονοδιαγράμματος που πρότεινε ο Όλαφ Σολτς, υποστηρίζοντας ότι έτσι διασφαλίζεται η ομαλή μετάβαση. «Σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς η τάξη είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ και την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, θα αλλάξουν πολλά διεθνώς. Κανένας νέος πρόεδρος όμως δεν θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη οικονομία, τους επόμενους τρεις μήνες και η Γερμανία, ως τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, έχει κεντρική ευθύνη στην Ευρώπη», δήλωσε η Μπέρμποκ.

Διαφορετική άποψη εξέφρασε ο επικεφαλής των ομοσπονδιακών βουλευτών της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Αλεξάντερ Ντόμπριντ, τονίζοντας ότι η Γερμανία «δεν μπορεί απλώς να αντέξει έναν καγκελάριο σε κώμα».

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version