Η Γερουσία της Ρουμανίας τάχθηκε σήμερα με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ μιας πρωτοβουλίας πολιτών να αλλάξει ο ορισμός της οικογένειας στο σύνταγμα της χώρας σε ένα πανεθνικό δημοψήφισμα, μια κίνηση που θα μπορούσε να καταστήσει αδύνατη τη νομιμοποίηση των γάμων μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου στο μέλλον.
Οι ενώσεις πολιτών Συμμαχία για την Οικογένεια συγκέντρωσαν 3 εκατ. υπογραφές το 2016, ζητώντας να διεξαχθεί δημοψήφισμα προκειμένου να τροποποιηθεί ο συνταγματικός ορισμός σε μία ένωση αυστηρώς μεταξύ «ενός άνδρα και μίας γυναίκας», από τον ουδέτερο όρο «σύζυγοι» που αναφέρεται σήμερα.
Ένα δημοψήφισμα μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και στις 7 Οκτωβρίου, όπως έχει ανακοινώσει το κυβερνών κόμμα. Η κυβέρνηση αναμένεται να ορίσει μια ημερομηνία τις επόμενες ημέρες.
Η κάτω βουλή του κοινοβουλίου τάχθηκε πέρυσι υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος. Η κίνηση αυτή κατακρίθηκε από οργανώσεις ΛΟΑΤ και ανθρωπιστικών δικαιωμάτων στη Ρουμανία και διεθνώς καθώς και από δεκάδες μέλη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, που φοβούνται διάβρωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων.
Ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών είναι νόμιμος ή πρόκειται να νομιμοποιηθεί στα μισά από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ, με κάποια άλλα να αναγνωρίζουν σύμφωνα συμβίωσης μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου.
Η πρωτοβουλία της Ρουμανίας, που εγκρίθηκε από την άνω βουλή του κοινοβουλίου με 107 ψήφους υπέρ και 13 κατά, έχει τη στήριξη της κυρίαρχης ορθόδοξης εκκλησίας καθώς και της ρωμαιοκαθολικής και της ρουμανικής ελληνοκαθολικής εκκλησίας σε μια κοινωνικά συντηρητική χώρα 20 εκατ. κατοίκων.
Με βάση τη ρουμανική νομοθεσία, το σύνταγμα μπορεί να αλλάξει ύστερα από πρόταση του πρόεδρου, της κυβέρνησης, του ενός τετάρτου του συνόλου των βουλευτών ή τουλάχιστον 500.000 πολιτών. Το κοινοβούλιο πρέπει να επικυρώνει τέτοιου είδους αιτήματα, τα οποία πρέπει να εγκρίνονται σε πανεθνικό δημοψήφισμα για να τεθούν σε ισχύ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ