Κόσμος

Προσδοκίες Μαδούρο μετά τη νίκη Μπάιντεν – “Ελπίζω να έχουμε ειλικρινή διάλογο”

Την πρόθεση να εργαστεί για να γίνει «αξιοπρεπής» και «ειλικρινής» διάλογος με τις ΗΠΑ μόλις ο Τζο Μπάιντεν αναλάβει τα καθήκοντά του στην προεδρία, εξέφρασε ο Νικολάς Μαδούρο.

«Με υπομονή, θα εργαστούμε, το ελπίζω, για να αποκατασταθούν δίαυλοι αξιοπρεπούς, ειλικρινούς, άμεσου διαλόγου με τη μελλοντική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν», είπε ο Μαδούρο κατά τη διάρκεια ομιλίας του.

Την προηγουμένη, ο Μαδούρο συνεχάρη τον Μπάιντεν για την εκλογική του νίκη, δηλώνοντας διατεθειμένος για «διάλογο» με τον Δημοκρατικό πολιτικό, ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, αυτοανακηρυγμένος μεταβατικός πρόεδρος, επικρότησε επίσης τη νίκη του πρώην αντιπροέδρου.

click4more: Τζο Μπάιντεν: Και Ρεπουμπλικάνοι στην κυβέρνησή του

Αντιδρώντας στις ευρείας κλίμακας αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν για να τον εξωθήσουν να εγκαταλείψει την εξουσία, ο Νικολάς Μαδούρο διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με την Ουάσινγκτον τον Ιανουάριο του 2019, ενώ η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ αφήνει το πεδίο ανάμεσα στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βενεζουέλας ναρκοθετημένο . Αφήνει γη γεμάτη λάσπη. Το ξέρουμε», σημείωσε ο Μαδούρο, εκφράζοντας την ελπίδα η κυβέρνηση του Μπάιντεν «να βάλει τέλος στον επεμβατισμό» της Ουάσινγκτον στη Λατινική Αμερική.

“Θύελλα” στις σχέσεις ΗΠΑ – Βενεζουέλας

Ο Μαδούρο κατηγορήθηκε ότι διατηρήθηκε στην εξουσία διεξάγοντας εκλογές «νοθείας» και βρέθηκε αντιμέτωπος με ασφυκτική πίεση από την αμερικανική κυβέρνηση, που τον αποκαλεί «δικτάτορα», από τον Μάιο του 2018.

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν από τον Απρίλιο του 2019 σαρωτικές οικονομικές κυρώσεις στη Βενεζουέλα, ιδίως στο πετρέλαιο που εξάγει η χώρα, τον βασικό της πόρο.

Προσφέρεται εξάλλου αμοιβή 15 εκατομμυρίων δολαρίων από την αμερικανική κυβέρνηση σε όποιον της δώσει πληροφορίες που θα επέτρεπαν τη σύλληψη του προέδρου Μαδούρο, καθώς η Ουάσινγκτον τον κατηγορεί να «ναρκωτρομοκρατία».

Παρά την πίεση των ΗΠΑ, ο Νικολάς Μαδούρο παραμένει στην εξουσία χάρη στη στήριξη των ένοπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας και των κρατών-συμμάχων του, στα οποία συγκαταλέγονται η Κούβα, η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και η Τουρκία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σοκαριστικές μαρτυρίες για ανθρώπινα πειράματα και βασανιστήρια σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Βόρεια Κορέα - «Χρειαζόμασταν "αντικείμενα" για ενίσχυση του στρατού»
Πρώην κρατούμενοι και διοικητικοί υπάλληλοι του Camp 22 επιβεβαίωσαν τη φρίκη που βίωναν οι κρατούμενοι μέσα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και περιγράφουν όσα είδαν με τα μάτια τους
Η σημαία της Βόρειας Κορέας
Το «ιδιαίτερο» και πολυτελές τελευταίο γεύμα θανατοποινίτη που εκτελέστηκε με τουφέκι στη Νότια Καρολίνα
Ο Μαχντί κλήθηκε να επιλέξει τον τρόπο θανάτωσής του ανάμεσα στην ηλεκτρική καρέκλα, τη θανατηφόρα ένεση και το εκτελεστικό απόσπασμα, και επέλεξε «την λιγότερο επίπονη μέθοδο εκτέλεσης»
Ο Mikal Mahdi
Ο Ντόναλντ Τραμπ ψάχνει συμμάχους στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα - Ανάλυση του CNN
«Για τον Αμερικανό πρόεδρο, η προσπάθεια να διαμορφώσει ένα αξιόπιστο διεθνές μέτωπο ενάντια στο Πεκίνο ίσως αποδειχθεί η πιο δύσκολη αποστολή της δεύτερης θητείας του» τονίζει το αμερικανικό δίκτυο
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε υπουργικό συμβούλιο στον Λευκό Οίκο 2
4 τραυματίες από την επίθεση ρωσικών drones στο Κίεβο και σε άλλες περιοχές - Οι Ουκρανοί λένε ότι κατέρριψαν 56
Θραύσματα από drone προκάλεσαν επίσης ζημιές σε μια κατοικία και σε αρκετά κτίρια, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν πυρκαγιές σε διαφορετικά τμήματα της ουκρανικής πρωτεύουσας
Επίθεση ρωσικών drones στο Κίεβο
Αμερικανός αξιωματούχος: Η μεταπολεμική Ουκρανία θα μπορούσε να μοιάζει με το Βερολίνο μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο – Αντί για τείχος, ο Δνείπερος
Το σενάριο διαίρεσης της Ουκρανίας έχει πέσει στο τραπέζι στο πλαίσιο μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας σύμφωνα με τους «Times» που φιλοξενούν συνέντευξη του Αμερικανού απεσταλμένου Κιθ Κέλογκ
Στρατιώτες των Συμμάχων μπροστά στο μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη στο μεταπολεμικό Βερολίνο τον Νοέμβριο του 1945