Κόσμος

Προσφυγικό: Απογοήτευση από ΟΗΕ για τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας!

Η δυνατότητα της Ελλάδας να υποδέχεται πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και να επεξεργάζεται αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου, πρέπει να ενισχυθεί προκειμένου η συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία να έχει αποτέλεσμα, ενώ από την δική της πλευρά η Τουρκία πρέπει να εγγυάται μια δίκαιη και σύντομη αξιολόγηση των αιτήσεων των ανθρώπων που χρειάζονται διεθνή προστασία. Τα παραπάνω υπογράμμισε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η Αρμοστεία επισήμανε πως οι αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα θα πρέπει να έχουν «το δικαίωμα να ασκούν έφεση» πριν προχωρήσει «η επανεισδοχή τους στην Τουρκία». Οι υποδομές για «την υποδοχή και άλλες διευθετήσεις πρέπει να είναι έτοιμες στην Τουρκία πριν επαναπροωθηθεί οποιοσδήποτε από την Ελλάδα. Οι άνθρωποι που κρίνεται ότι έχουν ανάγκη διεθνή προστασία πρέπει να είναι σε θέση να απολαύουν άσυλο, χωρίς διάκριση, σε συμφωνία με τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα», τόνισε η UNHCR.

Απογοήτευση…

«Το πώς θα εφαρμοστεί επομένως αυτή η συμφωνία θα είναι κρίσιμο. Σε τελευταία ανάλυση, η αντίδραση πρέπει να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των ανθρώπων που φεύγουν για να σωθούν από πολέμους και διωγμούς», επέμεινε η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Η ανθρωπιστική οργάνωση Σώστε τα Παιδιά (σ.σ.Save the Children) εξέφρασε τη «μεγάλη απογοήτευσή» της για το περιεχόμενο της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, τονίζοντας ότι είναι «οι άνθρωποι, και όχι τα σύνορα, που χρειάζονται προστασία». «Για τις πολλές χιλιάδες ανθρώπους που είναι παγιδευμένοι στη λάσπη, στο κρύο και στη βροχή, που περίμεναν ανυπόμονα νέα από τις Βρυξέλλες, αυτή η συμφωνία δημιουργεί μόνο περισσότερη αβεβαιότητα», πρόσθεσε η ΜΚΟ.

Αλλά και η οργάνωση Oxfam τόνισε πως η συμφωνία «δεν τηρεί το πνεύμα του διεθνούς και κοινοτικού δικαίου» ενώ μπορεί να ισοδυναμεί με ένα «παζάρι» στο οποίο ανταλλάσσονται «ανθρώπινες ζωές έναντι πολιτικών παραχωρήσεων». Δεν μπορεί να υπάρχει περιορισμός στη «θεμελιώδη ευθύνη» των κρατών μελών της ΕΕ να συμβάλλουν στη μετεγκατάσταση «ανθρώπων που χρειάζονται διεθνή προστασία», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι, βάσει της συμφωνίας, ανήλικοι πρόσφυγες και μετανάστες θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία, όπου τα περιμένει αβέβαιο μέλλον, τονίζοντας πως αυτό ενδέχεται να τους βλάψει.

«Χρειάζεται να εξευρεθεί μια συμφωνία που θα θέτει πάνω απ’ όλα το συμφέρον των παιδιών και θα τηρεί πλήρως το διεθνές δίκαιο. Αυτό σημαίνει να ληφθούν ελάχιστα μέτρα που θα εγγυώνται την εκπλήρωση των βασικών αναγκών και θα προστατεύουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των παιδιών», επισήμανε η UNICEF.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Τα μάτια του ήταν ανοιχτά, δεν ανταποκρινόταν, ήταν σε κώμα» περιγράφει ο γιατρός του Πάπα Φραγκίσκου - Η αποκάλυψη για τις 2 μυστικές επεμβάσεις
«Είμαι πολύ καλά, άρχισα πάλι να δουλεύω και είμαι έτοιμος γι’ αυτό» του είχε πει στην τελευταία τους συνάντηση, 2 ημέρες πριν τον θάνατό του
Ο Πάπας Φραγκίσκος το 2013
48χρονος Γάλλος με Πάρκινσον αποφάσισε να υποβληθεί σε ευθανασία στο Βέλγιο - «Ζω το καλύτερο τέλος της ζωής μου»
«Είχα τη στήριξη ψυχολόγου και ψυχιάτρου, φρόντισα να εκμεταλλευτώ κάθε ευκαιρία για ζωή αλλά αποφάσισα να πω όχι και αποχαιρέτησα τους αγαπημένους μου» λέει ο Pierre Cousein
Ο 48χρονος Pierre Cousein 6
Ο Ερντογάν έκανε σύσκεψη για τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη χωρίς εκπροσώπους του Δήμου - Πάνω από 280 μετασεισμοί
Η Κωνσταντινούπολη ζει στον ρυθμό του Εγκέλαδου, ενώ μέχρι στιγμής οι σεισμολόγοι δεν έχουν καταλήξει αν τα 6,2 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός ή έπεται μεγαλύτερος
Κάτοικοι σε πλατείες μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη 1
Άγριος καβγάς του Έλον Μασκ και του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, στους διαδρόμους του Λευκού Οίκου
Πυρήνας της διαμάχης, αποτέλεσε η ριζικά διαφορετική προσέγγιση που φέρνει ο καθένας στην κυβερνητική μεταρρύθμιση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Εσόδων (IRS)
Ο Έλον Μασκ