Site icon NewsIT

Προσφυγικό: “Άρωμα” διπλωματικού επεισοδίου μεταξύ Ουγγαρίας – Κροατίας!

25.09.2015 | 16:54
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Σιγιάρτο, συνέστησε στον Κροάτη πρωθυπουργό, Ζόραν Μιλάνοβιτς, να αφήσει ήσυχους τους Ούγγρους και τους Σέρβους. Τόνισε μάλιστα ότι οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Σερβίας δεν είχαν ποτέ καμία συμφωνία για την κατεύθυνση, στην οποία θα κινηθούν οι μετανάστες και τον κάλεσε να διεξάγει προεκλογική εκστρατεία στο εσωτερικό της Κροατίας.

“Κατανοώ ότι στην Κροατία ήδη άρχισε η προεκλογική εκστρατεία, αλλά έχω μόνο ένα αίτημα προς τον Κροάτη πρωθυπουργό, κι αυτό είναι να μας αφήσει ήσυχους. Και τους Ούγγρους και τους Σέρβους. Εμείς δεν θα ψηφίσουμε στις κροατικές εκλογές και δεν χρειάζεται να πείσει εμάς για κάτι, ας διεξάγει προεκλογική εκστρατεία εντός της Κροατίας” ανέφερε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

Το χρονικό

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς, δήλωσε την Πέμπτη ότι η Σερβία, σε συμφωνία με την Ουγγαρία, στέλνει τους πρόσφυγες οργανωμένα μόνο στα σύνορά της με την Κροατία, η οποία δεν μπορεί να δεχθεί τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων και γι’ αυτό έκλεισε τις συνοριακές της διαβάσεις με τη Σερβία.
Απαντώντας σε ερώτηση, αν είναι ακριβείς οι κατηγορίες του Ζόραν Μιλάνοβιτς, ότι η Ουγγαρία και η Σερβία έχουν κάνει συμφωνία να κατευθύνουν τους μετανάστες στην Κροατία, ο κ. Σιγιάρτο υποστήριξε ότι οι Ούγγροι δεν είχαν ποτέ διαβουλεύσεις για την κατεύθυνση, στην οποία θα κινηθούν οι μετανάστες που έρχονται από τη Σερβία.
Ποτέ δεν είχαμε συμφωνία με την κυβέρνηση της Σερβίας για τη διαδρομή των μεταναστών. Ή για οτιδήποτε σχετίζεται με την Κροατία. Γιατί να το κάναμε; Όταν συναντιόμαστε με τα μέλη της κυβέρνησης της Σερβίας ή τον πρωθυπουργό Αλεξάνταρ Βούτσιτς συζητάμε για τη συνεργασία μας, όχι για την Κροατία” ανέφερε ο κ. Σιγιάρτο.
Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι το τελεσίγραφο που έστειλε η Κροατία στις σερβικές αρχές, ότι δεν θα ανοίξει τις συνοριακές διαβάσεις με τη Σερβία, αν δεν στείλει η Σερβία μετανάστες προς την Ουγγαρία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αξίες, την αλληλεγγύη και τη συμπεριφορά.
Απαντώντας στην ερώτηση, αν η Κροατία εξαιτίας αυτού θα μπορούσε να τιμωρηθεί από την ΕΕ, ο κ. Σιγιάρτο τόνισε: “Δεν ενεργούν σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, με τον Κανονισμό του Δουβλίνου. Η Κροατία και δεν καταγράφει τους μετανάστες που εισέρχονται στην επικράτειά της και δεν ενεργεί σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις, βάσει των οποίων η ΕΕ θα έπρεπε να φροντίζει τους μετανάστες. Εκείνοι μόνο τους παραδίδουν στην Ουγγαρία” ανέφερε.

Εν αναμονή των εκλογών

Ο κ. Σιγιάρτο είπε ότι αναμένει να ολοκληρωθεί η προεκλογική εκστρατεία στην Κροατία. Ελπίζω, μετά τις εκλογές, ο επόμενος πρωθυπουργός της Κροατίας να ασχολείται με τους Κροάτες και όχι με την Ουγγαρία, σημείωσε, τονίζοντας ότι πριν από μερικές εβδομάδες είχε πει ότι οι πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών είναι καλές, αλλά τώρα θεωρεί ότι τότε ήταν υπερβολικά αισιόδοξος.
“Έπρεπε να είμαστε στρατηγικοί εταίροι, επειδή βοηθήσαμε την Κροατία πολύ να ενταχθεί στην ΕΕ, κι αυτή δεν είναι σωστή συμπεριφορά. Θα έπρεπε να έχουμε πολύ καλύτερες σχέσεις, αν λάβουμε υπόψη την οικονομία και το εμπόριο, αλλά αυτό το πολύ χαμηλό επίπεδο πολιτικών σχέσεων θα βλάψει και άλλες μορφές συνεργασίας” υπογράμμισε.
Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών διατύπωσε την άποψη ότι ήταν άδικη η κριτική που άσκησε ο κ. Μιλάνοβιτς στην Ουγγαρία και ότι αν δεν περνούσε τόσο πολύ χρόνο επικρίνοντας την Ουγγαρία την περασμένη εβδομάδα, ίσως δεν θα είχε καταρρεύσει μέσα σε 24 ώρες το σύστημα αντιμετώπισης του κύματος προσφύγων.
“Παραπονέθηκε ότι δεν φερόμαστε καλά στους μετανάστες, καθώς και ότι το σύστημά μας δεν λειτουργεί. Και μέσα σε 24 ώρες αποδείχθηκε ότι δεν μπορούν να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς της ΕΕ σε αυτό το θέμα. Και τότε επιδεικτικά ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμορφωθούν με τους κανόνες της ΕΕ και ότι θα αποστείλουν στην Ουγγαρία μία ομάδα 1.000- 2.000 έως 3.000 ανθρώπων χωρίς ειδοποίηση, ώστε να έχουμε τουλάχιστον χρόνο να προετοιμαστούμε. Αυτή δεν είναι ευρωπαϊκή συμπεριφορά” τόνισε ο κ. Σιγιάρτο.
“Από την άλλη πλευρά, με τη Σερβία δεν είχαμε ποτέ τόσο καλές και αποτελεσματικές σχέσεις, από αυτές που έχουμε τώρα. Εργαστήκαμε πολύ για το επιτύχουμε. Οι δύο πρωθυπουργοί μας, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών προσπάθησαν πολύ” ανέφερε ο κ. Σιγιάρτο.
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι, λόγω του προβλήματος των μεταναστών και της κατάστασης στα σύνορα, εύκολα η Σερβία και η Ουγγαρία θα μπορούσαν να έρθουν σε σύγκρουση, αλλά επειδή οι σχέσεις είναι πολύ καλές αυτό δεν συνέβη, πρόσθεσε.
“Δεν υπήρξε πολιτική διαμάχη Ουγγαρίας και Σερβίας. Τώρα υπάρχει πολιτική διαμάχη Κροατίας και Ουγγαρίας, ο Ρουμάνος πρωθυπουργός μας μνημόνευσε, αλλά δεν υπάρχουν αρνητικά σχόλια από τη σερβική πλευρά και αντίστροφα” σημείωσε.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version