Κόσμος

Προσφυγικό – Επιβεβαίωση Αβραμόπουλου: “Η νέα ευρωπαϊκή αστυνομία θα δρα αυτόνομα στα σύνορα”!

«Είναι σαφές ότι Ιταλία και Ελλάδα δεν μπορούν να προχωρήσουν στην αναδιανομή προσφύγων αν οι άλλες χώρες δεν προσφέρουν θέσεις». Αυτό δήλωσε στην ιταλική Λα Ρεπούμπλικα ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναγνωρίζει την σημαντική συμβολή της Ιταλίας «η οποία διέσωσε, στην Μεσόγειο, χιλιάδες ανθρώπινες ζωές». Παράλληλα, τονίζει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται με τις ιταλικές αρχές για να βρεθούν λύσεις, ιδίως χάρη στην πλήρη ανάπτυξη των hotspot, για την καταγραφή των μεταναστών. Η Ιταλία είναι στην πρώτη γραμμή, αλλά κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του την κρίση αυτή».

Χρειάζεται αλληλοβοήθεια… 

Ο ευρωπαίος επίτροπος υπογραμμίζει ότι «οι κανόνες του Δουβλίνου δεν είναι πλέον επίκαιροι και για τον λόγο αυτό επισπεύδουμε την μεταρρύθμισή τους». Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εξηγεί, επίσης, ότι όντως, η Ελλάδα και η Ιταλία δεν μπορούν να προχωρήσουν στην αναδιανομή προσφύγων αν οι άλλες χώρες δεν προσφέρουν θέσεις, αλλά, οι υπόλοιπες χώρες «δεν μπορούν να δεχθούν πρόσφυγες αν πρώτα δεν έχει γίνει η ταυτοποίηση και το φιλτράρισμα σε Ελλάδα και Ιταλία. Είναι δυο διαδικασίες παράλληλες. Για να καταγραφούν οι αφίξεις πρέπει να γίνουν λειτουργικά τα hotspots».

Ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα μετανάστευσης εξηγεί στην Λα Ρεπούμπλικα ότι «η νέα Υπηρεσία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής θα επαληθεύει ότι οι κανόνες για μια ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων τυγχάνουν σεβασμού, θα μπορεί να δρα αυτόνομα για να προλαμβάνει συνθήκες κρίσης και να παρεμβαίνει άμεσα επί των εξωτερικών συνόρων με επείγουσες δράσεις». Για τον λόγο αυτό, θεωρεί ότι «πρόκειται για επανάσταση στο θέμα της διαχείρισης των συνόρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Στην ερώτηση της εφημερίδας αν «με την νέα Υπηρεσία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής θα μπορούμε να πούμε ότι θα υπάρχουν ενιαία εξωτερικά σύνορα», ο κύριος Αβραμόπουλος απαντά:«Ναι. Σε μια πραγματική Ένωση, χωρίς εσωτερικά σύνορα, έχουμε όλοι τα εξωτερικά σύνορα. Θα έχουμε όλοι μια ενιαία Υπηρεσία Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής . Η Υπηρεσία θα έχει στην διάθεσή της ένα μόνιμο σώμα. Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να διαθέσουν ένα μέρος του προσωπικού τους το οποίο θα μπορεί να αναπτύσσεται σε άμεσες επεμβάσεις».

 

Όσο για τις επιχειρήσεις επαναπατρισμού, τέλος, ο κύριος Αβραμόπουλος τονίζει:«Η Υπηρεσία θα μπορεί να συντονίζει και να ξεκινά επιχειρήσεις επαναπατρισμού, παρέχοντας ένα ειδικό ταξιδιωτικό έγγραφο. Θα υπάρχει ένα ειδικό γραφείο επαναπατρισμών το οποίο θα συνεργάζεται με τα κράτη-μέλη χρηματοδοτώντας ή συγχρηματοδοτώντας τις επιχειρήσεις για να στέλνονται πίσω οι παράνομοι μετανάστες. Αλλά η απόφαση για επαναπατρισμό ή όχι θα παραμείνει αποκλειστική αρμοδιότητα της κάθε χώρας».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ξεπέρασαν τους 2.000 οι νεκροί από τα 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ - Μία εβδομάδα εθνικού πένθους κηρύχτηκε στη χώρα
Στη Μιανμάρ θα σταματήσει αύριο κάθε δραστηριότητα για ένα λεπτό στις 12:51 και δύο δευτερόλεπτα τοπική ώρα (08:21 το πρωί ώρα Ελλάδας), τη στιγμή που γινόταν ο σεισμός των 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ
Προσωπικό διάσωσης μπροστά από τα συντρίμμια κτιρίου που κατέρρευσε από τον σεισμό στην πόλη Μανταλέι της Μιανμάρ
Ο Τραμπ κόβει την ιστορική μανόλια που φυτεύτηκε στον Λευκό Οίκο επί προεδρίας Άντριου Τζάκσον πριν από 200 χρόνια
«Όλα πρέπει να τελειώσουν, και αυτό το δέντρο είναι πολύ επικίνδυνο για την ασφάλεια, στην είσοδο του Λευκού Οίκου και πρέπει τώρα να αφαιρεθεί», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ
Η ιστορική μανόλια του Άντριου Τζάκσον που ήταν Πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1829 έως το 1837