Καθώς ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να αντικρούσει τις κινήσεις των Δημοκρατικών για τις διαδικασίες παραπομπής, τόσο ο πρόεδρος Τραμπ όσο και οι πολιτικοί του σύμμαχοι προσπαθούν να στρέψουν την προσοχή στον αρχικό πληροφοριοδότη, στον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αλλά και στον γιο του Χάντερ κατηγορώντας τους για απάτη, για ανάρμοστη συμπεριφορά και αμφισβητώντας τα κίνητρά τους.
1. Ο πληροφοριοδότης έχει πολιτικά κίνητρα
Με ανάρτησή του στα μέσα της εβδομάδας ο πρόεδρος Τραμπ αναφέρθηκε στον πληροφοριοδότη χαρακτηρίζοντας τον “ουσιαστικά προκατειλημμένο” και λέγοντας ότι έχει δεσμούς με τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Ωστόσο, οι ισχυρισμοί αυτοί δεν αποδεικνύονται από γεγονότα μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τον αρμόδιο Γενικό Επιθεωρητή της Κοινότητας των Αμερικανικών Υπηρεσιών Πληροφοριών, ο πληροφοριοδότης έχει ελεγχθεί για ενδεχόμενες πολιτικές προκαταλήψεις στην διάρκεια μιας κατάθεσής του μετά την καταγγελία.
Η ταυτότητα του πληροφοριοδότη παραμένει μυστική, αλλά έχει χαρακτηριστεί στο παρελθόν ως ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών, ως ένας δημόσιος υπάλληλος καριέρας κι ένας εγγεγραμμένος Δημοκρατικός.
Σε ανακοίνωσή τους, οι δικηγόροι του τόνισαν ότι ο ίδιος δεν έχει ποτέ εργαστεί για κάποιον υποψήφιο πολιτικού κόμματος, κάποια προεκλογική εκστρατεία ή κάποιο κόμμα.
Καθώς είναι ένας δημόσιος υπάλληλος καριέρας θεωρείται πιθανό να έχει υπηρετήσει υπό τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ή να έχει ενημέρωσει τα μέλη του Κογκρέσου, αλλά ένας τέτοιος ρόλος δεν μπορεί να θεωρηθεί κομματικός.
2. Ο πληροφοριοδότης είχε λάθος αντίληψη για την τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Ζελένσκι
Ο πρόεδρος Τραμπ έγραψε στο Twitter “ότι ο πρώτος αποκαλούμενος ‘πληροφοριοδότης’ από δεύτερο χέρι, αντιλήφθηκε την τηλεφωνική μου συνομιλία με εντελώς λανθασμένο τρόπο.”
Ωστόσο, από τότε, το μεγαλύτερο μέρος των ισχυρισμών που έχουν διατυπωθεί σε βάρος του προέδρου Τραμπ εδράζονται στο αντίγραφο της επίμαχης τηλεφωνικής συνομιλίας, το οποίο δημοσιοποίησε ο Λευκός Οίκος.
Στο κείμενο αυτό, ο πρόεδρος Τραμπ εμφανίζεται να ζητάει από τον πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι “μία χάρη,” εμφανιζόμενος να ασκεί πιέσεις για την διενέργεια έρευνας σε βάρος των Μπάιντεν.
3. Ο πληροφοριοδότης έχει πληροφορίες που προέρχονται μόνο από άλλη πηγή
Στην καταγγελία του, ο ανώνυμος πληροφοριοδότης είπε ότι οι πληροφορίες του προέρχονται από περισσότερους από έξι αξιωματούψχους του Λευκού Οίκου, αλλά κι άλλων υπηρεσιών της αμερικανικής κυβέρνησης, ενώ παραδέχεται ότι ο ίδιος “δεν είναι άμεσος μάρτυρας των περισσότερων γεγονότων που περιγράφει.”
Ωστόσο, ο αρμόδιος επιθεωρητής σημείωσε αργότερα, ότι ο πληροφοριοδότης “είχε άμεση γνώση για συγκεκριμένη συμπεριφορά [που διατυπώνεται ως ισχυρισμός].
4. Ο Τζο Μπάιντεν ήθελε την απόλυση ενός Ουκρανού εισαγγελέα
Σε μία ανάρτηση που έκανε τον Σεπτέμβριο ο πρόεδρος Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι ο Μπάιντεν απαίτησε “την απόλυση ενός εισαγγελέα που διενεργούσε έρευνα για τον Αφγανιστάν από την ουκρανική κυβέρνηση ή στην αντίθετη περίπτωση δεν θα έπαιρναν [οι Ουκρανοί] ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων από τις ΗΠΑ.”
Ο ισχυρισμός αυτός είναι παραπλανητικός, καθώς διατυπώνονταν σε παγκόσμια επίπεδο κριτική για τις ενέργειες του (τότε) γενικού εισαγγελέα στην Ουκρανία.
5.Ο Χάντερ Μπάιντεν εισέπραξε χιλιάδες δολάρια ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του παραγωγής φυσικού αερίου Burisma
Ο Χάντερ Μπάιντεν κι ένα άλλο εταιρικό στέλεχος (Rosemont Seneca Partners) είχαν θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο της ουκρανικής ενεργειακής εταιρίας.
Σύμφωνα με τραπεζικά αρχεία που επεξεργάστηκε το ABC News γίνονταν εισπράξεις 166.666 δολαρίων από την Burisma, που ελέγχει Ρώσος ολιγάρχης.
6.Ο Χάντερ Μπάιντεν δεν είχε σχετική εμπειρία για να αναλάβει μία θέση στην Burisma.
Είναι αληθές ότι δεν είχε ουσιαστική προηγούμενη εμπειρία στην ενεργειακή βιομηχανία της Ανατολικής Ευρώπης όπου δραστηριοποιούνταν η Burisma.