Site icon NewsIT
11:08 | 16.09.14

Προσπάθεια διάσωσης Βουλγαρικής τράπεζας που έκλεισε από μαζική φυγή καταθέσεων

Προσπάθεια διάσωσης Βουλγαρικής τράπεζας που έκλεισε από μαζική φυγή καταθέσεων
Newsit Newsroom

Θετικά "υποδέχθηκε" την πρόταση των βασικών μετόχων της προβληματικής Corpbank για τη διάσωση της τράπεζας, η Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας (ΒΝΒ).

Σε επιστολή του Ιδρύματος προς τον οικονομικό σύμβουλο που εκπροσωπεί τους βασικούς μετόχους, την EPIC (European Privatization and Investment Corporation), υπογραμμίζεται ότι η ΒΝΒ καλωσορίζει τις προσπάθειες της EPIC -και κατά συνέπεια των βασικών μετόχων- που στοχεύουν στη διάσωση της τράπεζας.

Η Corpbank σταμάτησε τη λειτουργία της στις 21 Ιουνίου έπειτα από μαζική “φυγή” καταθέσεων, εξέλιξη που προκάλεσε έλλειψη ρευστότητας

Η EPIC, με έδρα τη Βιέννη, αντιπροσωπεύει ουσιαστικά τους βασικούς μετόχους της Corpbank, ήτοι την Bromak (με έδρα τη Σόφια), που κατέχει ποσοστό 50,7% και ανήκει στον Τσβέταν Βασίλεφ, την Bulgarian Acquisition Co, με έδρα το Λουξεμβούργο, που ελέγχει το SGRF και κατέχει ποσοστό 30,4% και τον ρωσικό όμιλο VTB, που κατέχει 9,9%.

Στην επιστολή της ΒΝΒ υπογραμμίζεται ότι το Ίδρυμα καλωσορίζει τις προσπάθειες της ΕPIC για να βοηθήσει στην ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωση της τράπεζας και την ετοιμότητά της να συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία.

Ο βασικός μέτοχος της τράπεζας Τσβέταν Βασίλεφ και άλλα ανώτερα εκτελεστικά στελέχη της τράπεζας έχουν κατηγορηθεί για υπεξαίρεση περίπου 206 εκατομμυρίων λέβα την περίοδο από τον Δεκέμβριο του 2011 ως τον Ιούνιο του 2014

Επίσης, προστίθεται ότι το υπουργείο Οικονομικών της Βουλγαρίας είναι ο αρμόδιος θεσμός για να ξεκινήσει συνομιλίες η EPIC, στο πλαίσιο της πρόθεσής της να συμμετάσχει στη διαδικασία αναδιάρθρωσης της τράπεζας.

Το υπουργείο, επίσης, όπως επισημαίνεται στην ίδια επιστολή, είναι ο αρμόδιος θεσμός για να δώσει απαντήσεις και σε άλλα ζητήματα που έθεσε η EPIC, ιδίως δε σε όσα σχετίζονται με τη συμμετοχή της βουλγαρικής κυβέρνησης -με οικονομικούς όρους- στην προσπάθεια διάσωσης της τράπεζας.

Η Corpbank σταμάτησε τη λειτουργία της στις 21 Ιουνίου έπειτα από μαζική “φυγή” καταθέσεων, εξέλιξη που προκάλεσε έλλειψη ρευστότητας. Την ίδια ημέρα, η Corpbank τέθηκε σε ειδικό καθεστώς εποπτείας από την ΒΝΒ.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, το χρονικό διάστημα εποπτείας της προβληματικής τράπεζας ανέρχεται -το ανώτερο- σε έξι μήνες. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου θα διενεργηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι και θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την επίτευξη του στόχου της διάσωσης της Corpbank.

Ο βασικός μέτοχος της τράπεζας Τσβέταν Βασίλεφ και άλλα ανώτερα εκτελεστικά στελέχη της τράπεζας έχουν κατηγορηθεί για υπεξαίρεση περίπου 206 εκατομμυρίων λέβα την περίοδο από τον Δεκέμβριο του 2011 ως τον Ιούνιο του 2014.

Ο κ. Βασίλεφ κατατάσσεται και στη λίστα των πλέον καταζητούμενων προσώπων από την Ιντερπόλ.

Διαβάστε επίσης:

Αλλάζει η οδήγηση μετά από επιχειρηματική συμφωνία ύψους 12 δισεκατομμυρίων!

Εφιαλτική προειδοποίηση για τους μισθούς: Έρχεται τριπλό σοκ στην οικονομία

Δένδιας: Ο Τσίπρας πουλάει αέρα κοπανιστό

Πτώση στις αγορές σε Ελλάδα και Ευρώπη

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version