Στις χώρες των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ θα γίνεται απλή εξέταση του δικαιώματος ασύλου - Πνέει τα λοίσθια ο Κανονισμός του Δουβλίνου για τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών.
Σχέδιο αλλαγής της Συμφωνίας του Δουβλίνου για το προσφυγικό προετοιμάζει ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζέεχοφερ, καθώς η χώρα του αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2020.
Το σχέδιο παρουσίασε στους ομολόγους του πέντε χωρών της ΕΕ: της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Πολωνίας. Κοινή τους πεποίθηση είναι πως ο Κανονισμός του Δουβλίνου για το προσφυγικό «εδώ και πολύ καιρό δεν λειτουργεί πλέον και για αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για μια μελλοντική πολιτική ασύλου της ΕΕ».
Κεντρική του ιδέα του σχεδίου Ζέεχοφερ για το προσφυγικό, είναι ότι οι διαδικασίες ασύλου της ΕΕ θα πρέπει μεν να ξεκινούν στις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ αλλά θα ολοκληρώνονται σε άλλα κράτη της ΕΕ. Μέχρι στιγμής, και βάσει του Κανονισμού του Δουβλίνου, ισχύει ότι αρμόδιες για ολόκληρη της διαδικασία παροχής ασύλου είναι οι χώρες πρώτης εισόδου στην ΕΕ, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα ή η Ιταλία.
Το σχέδιο Ζέεχοφερ προβλέπει ότι μελλοντικά στις χώρες αυτές θα γίνεται μόνο η προκαταρκτική εξέταση του δικαιώματος παροχής ασύλου, δηλαδή αν κάποιος -βάσει ενιαίων ευρωπαϊκών κριτηρίων- δικαιούνται την παροχή προστασίας στην ΕΕ ή όχι.
Όσοι δεν τη δικαιούνται θα επαναπροωθούνται με τη βοήθεια της Frontex στις χώρες προέλευσης. Όσοι όμως θα αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες, θα προωθούνται σε εκείνα τα κράτη μέλη της ΕΕ που θα είναι πρόθυμα να τους δεχτούν. Εκεί, σε ένα δεύτερο στάδιο της διαδικασίας, θα αποφασίζεται οριστικά για το αίτημα ασύλου.
Την στήριξη του για την πρόταση Ζέεχοφερ εξέφρασε ήδη ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη του Μονάχου. Ενώ χαρακτήρισε τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών «πρακτικό πολιτικό», ενημέρωσε ότι η πλειοψηφία των ομολόγων του στηρίζουν τα σχέδιά του. Στήριξη παρέχουν και οι Σοσιαλδημοκράτες. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κ.Ο. για θέματα μετανάστευσης, Λαρς Καστελούτσι, το κόμμα του υποστηρίζει ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου με διαδικασίες στα εξωτερικά σύνορα, απ’ όπου θα γίνεται τόσο η κατανομή των προσφύγων στα κράτη μέλη της ΕΕ αλλά και η απέλαση εκείνων των οποίων θα απορρίπτεται το αίτημα για την παροχή ασύλου.
Αντιθέτως κριτική άσκησε η γερμανική οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Pro Asyl. Σύμφωνα με τον διευθυντή της Γκύντερ Μπούργκχαρντ οι αιτούντες ασύλου στα σύνορα θα διατρέχουν τον κίνδυνο να μην έχουν νομική εκπροσώπηση και ούτε να μπορούν να προσφύγουν μετά από αρνητικές διοικητικές αποφάσεις σε δικαστήρια.
Πηγή: Με πληροφορίες από DW