Σάββατο, 16 Νοε.
15oC Αθήνα

Πρώτες δηλώσεις της Μέρκελ για τον πόλεμο στην Ουκρανία – Τι λέει για την αργοπορία της να τοποθετηθεί

Πρώτες δηλώσεις της Μέρκελ για τον πόλεμο στην Ουκρανία – Τι λέει για την αργοπορία της να τοποθετηθεί

Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ καταδίκασε χθες την «εισβολή της Ρωσίας» στην Ουκρανία, «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», κι εξέφρασε την αλληλεγγύη της προς την Ουκρανία, όπως και την υποστήριξή της στις ενέργειες του Βερολίνου και των εταίρων της.

Έξι μήνες μετά την αποχώρησή της από την καγκελαρία και την πολιτική, επικρινόμενη σκληρά για την πολιτική της έναντι της Ρωσίας, η Άνγκελα Μέρκελ τοποθετήθηκε χθες βράδυ, στην πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά το τέλος της θητείας της, ξεκάθαρα υπέρ της Ουκρανίας και των δυτικών εταίρων. Εξέφρασε «αλληλεγγύη στην Ουκρανία, η οποία δέχτηκε επίθεση και εισβολή από τη Ρωσία», και «την υποστήριξη του δικαιώματος της χώρας στη νόμιμη άμυνα», μιλώντας σε εκδήλωση για την αποχώρηση του επί χρόνια επικεφαλής της Γερμανικής Ομοσπονδίας Συνδικάτων (DGB) Ράινερ Χόφμαν. Ακόμη, εξέφρασε την στήριξή της στις προσπάθειες που καταβάλλουν η γερμανική κυβέρνηση, η ΕΕ, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, ο ΟΗΕ και η Ομάδα των Επτά «προκειμένου να σταματήσει η βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας».

Γιατί εκφράζεται τώρα

Υπερασπιζόμενη εμμέσως τη στάση της έως τώρα, η Μέρκελ σημείωσε ότι ως τέως καγκελάριος δεν ήθελε να εκφράζει αξιολογήσεις «από το περιθώριο» για τις αποφάσεις της κυβέρνησης, ούτε να δίνει αυτόκλητη συμβουλές. «Ούτε σήμερα θα το κάνω. Ούτε καν για την κατάσταση στην Ουκρανία. Αλλά, φυσικά, δεν είμαι ουδέτερη», τόνισε, διατρανώνοντας ότι «η εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα σηματοδοτεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου στην ιστορία της Ευρώπης μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», και περιγράφοντας τη ρωσική επίθεση ως «βαθιά καμπή». Δεν έκανε πάντως καμία αναφορά στην πολιτική που άσκησε η ίδια ή σε πιθανά λάθη της.

Αναφερόμενη στον πόλεμο, η Μέρκελ επεσήμανε ότι ουδείς μπορεί να εκτιμήσει σοβαρά πόσο εκτεταμένες θα μπορούσαν να είναι οι συνέπειές του, στρατιωτικά, πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά. «Θα είναι όμως σίγουρα σημαντικές — ειδικά για τους Ουκρανούς», υπογράμμισε και μίλησε για «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» του πληθυσμού της Ουκρανίας. «Η Μπούτσα αντιπροσωπεύει αυτή τη φρίκη», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενη στις φρικαλεότητες που καταγγέλθηκαν στην πόλη κοντά στο Κίεβο, ενώ αναφέρθηκε στους εκατομμύρια ανθρώπους που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα για να σωθούν. «Μια μικρή, αλλά υπέροχη αχτίδα ελπίδας σε αυτή την απέραντη θλίψη είναι η τεράστια υποστήριξη για τους Ουκρανούς από πολλές γειτονικές χώρες, όπως η Πολωνία και η Μολδαβία» είπε.

«Δεν πρέπει ποτέ να θεωρούμε κάτι αυτονόητο την ελευθερία και την ειρήνη», τόνισε καταλήγοντας η πρώην καγκελάριος και κάλεσε τους Γερμανούς να συμβάλουν στην προσπάθεια για την ευρωπαϊκή συνοχή, η οποία, όπως είπε, έχει κομβικό ρόλο στην τρέχουσα κατάσταση. «Όλοι μπορούμε να συνεισφέρουμε, ο καθένας από τη θέση του», πρόσθεσε.

Την Τρίτη, η πρώην καγκελάριος θα πραγματοποιήσει νέα δημόσια εμφάνιση. Αυτή τη φορά, θα απαντήσει στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου Αλεξάντερ Οζάνγκ σε εκδήλωση υπό τον τίτλο «Τι είναι λοιπόν η χώρα μου;».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις