Σήμερα αναμένεται να οριστεί πρωθυπουργός στη Δανία η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, Μέτε Φρέντερικσεν.
Η Φρέντερικσεν θα είναι η νεαρότερη πρωθυπουργός όλων των εποχών στη Δανία έπειτα από μια συμφωνία με τρία κόμματα της αριστεράς για τον σχηματισμό κυβέρνησης η οποία θα έχει στο επίκεντρό της τις κοινωνικές δαπάνες και την προστασία του περιβάλλοντος.
Σε ηλικία 41 ετών η Φρέντερικσεν κατάφερε να νικήσει τον φιλελεύθερο απερχόμενο πρωθυπουργό Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, ο οποίος κυβέρνησε τη Δανία από το 2009 ως το 2011 και από το 2015 ως τις φετινές εκλογές με τη στήριξη του Κόμματος του Δανέζικου Λαού (DF).
Όπως αναφέρει το ΑΜΝΑ το DF που χαρακτηρίζεται αντιμεταναστευτικό και ευρωσκεπτικιστικό κόμμα, που καθορίζει από την αρχή της δεκαετίας του 2000 την περιοριστική μεταναστευτική πολιτική της Δανίας, είδε το ποσοστό του να κατακρημνίζεται στις εκλογές της 5ης Ιουνίου, στερώντας από την κεντροδεξιά κυβέρνηση του Ράσμουσεν τον βασικό της υποστηρικτή στο κοινοβούλιο.
Για πρώτη φορά η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής βρέθηκε στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας στη Δανία με αποτέλεσμα τα κόμματα της οικολογίας να καταγράψουν μεγάλη άνοδο. Ακόμη προτεραιότητα των Δανών ήταν η στήριξη του συστήματος υγείας της χώρας, η οποία ευημερεί και έχει σχεδόν μηδενικό ποσοστό ανεργίας, όμως έχει μειώσει τις δαπάνες για κοινωνική πολιτική και υγεία, την ώρα μάλιστα που επιταχύνεται η γήρανση του πληθυσμού.
«Είναι ένα πολιτικό κείμενο (…) το οποίο καθορίζει πραγματικά τις πράσινες φιλοδοξίες. Θα καταρτίσουμε ένα σχέδιο για το κλίμα, μια νομοθεσία για το κλίμα και θα περιορίσουμε τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 70%» ως το 2030, τόνισε στο διακύβευμά της Φρέντερικσεν, η οποία διετέλεσε πολλές φορές υπουργός στην τελευταία σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Δανίας (2011-2015).
Με το 25,9% των ψήφων το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα είδε το ποσοστό του να μειώνεται, αλλά παρέμεινε πρώτη δύναμη στη Δανία. Όλο μαζί «το κόκκινο μπλοκ», η συμμαχία που θα στηρίξει την κυβέρνηση, έχει 91 έδρες επί του συνόλου των 179 του κοινοβουλίου.