Τετάρτη, 17 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Η πρώτη αντίδραση του Τραμπ στις… ρουκέτες Νετανιάχου για τα πυρηνικά του Ιράν

Τραμπ πυρηνικά Ιράν

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έστειλε… μήνυμα στον Ντόναλντ Τραμπ, παρουσιάζοντας αποδείξεις που σύμφωνα με τον ίδιο “καίνε” το Ιράν για τα πυρηνικά και ο αμερικανός πρόεδρος απάντησε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις συζητήσεις με τη Βόρεια Κορέα. Ακόμη σημείωσε ότι είναι ανοικτός για τη διαπραγμάτευση μιας νέας συμφωνίας με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

“Γρίφος” ο Τραμπ για την στάση των ΗΠΑ!

Πιστεύω ότι στέλνει το σωστό μήνυμα“, δήλωσε ο Τραμπ σε μια συνέντευξη Τύπου, όταν ρωτήθηκε αν η αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με την Τεχεράνη, θα στείλει το λάθος μήνυμα στην Πιονγκιάνγκ.

Γνωρίζετε ότι σε επτά χρόνια, η ισχύς αυτής της συμφωνίας θα λήξει και το Ιράν θα είναι ελεύθερο να προχωρήσει και να δημιουργήσει πυρηνικά όπλα“.

Αρνήθηκε να πει κατά πόσον οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη διεθνή συμφωνία πριν τη προθεσμία της 12ης Μαΐου, αρκούμενος να πει: “Θα δούμε τι θα συμβεί”.

“Αυτή απλά δεν είναι μια αποδεκτή κατάσταση. Δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια. Δημιουργούν πυραύλους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι προορίζονται για τηλεοπτικούς σκοπούς. Δεν το πιστεύω”, τόνισε, προσθέτοντας: “αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα διαπραγματευτούμε μια πραγματική συμφωνία”

Ο Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει στις 12 Μαΐου αν η Ουάσινγκτον θα αποχωρήσει από την πυρηνική συμφωνία, ώστε στη συνέχεια να επιβάλει εκ νέου τις μονομερείς αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, οι οποίες ανεστάλησαν μόλις τέθηκε σε ισχύ η πυρηνική συμφωνία.

Έχει δώσει έως τότε προθεσμία στους Ευρωπαίους συνυπογράφοντες της συμφωνίας προκειμένου να «διορθώσουν τα τρομερά μειονεκτήματα» αυτής.

Συνομιλία Τραμπ με τον Μακρόν

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με θέμα τη Συρία και το Ιράν. Να θυμίσουμε εδώ πως οι δύο ηγέτες συγκρούονται για το μέλλον της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Τραμπ και Μακρόν συνομίλησαν λίγο αργότερα από την τηλεοπτική παρέμβαση του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά την οποία κατήγγειλε ότι «το Ιράν ψεύδεται» αφότου υπέγραψε τη συμφωνία, διαβεβαιώνοντας ότι έχει αποδείξεις για το «μυστικό» πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις