Την πρώτη πτήση του στις 27 Δεκεμβρίου 2023 θα πραγματοποιήσει το τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων νέας γενιάς Kaan, το οποίο σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν αξιωματούχοι στην Τουρκία, θα διαθέτει stealth χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα, ο Γενικός Διευθυντής και Πρόεδρος της TUSAS, Τεμέλ Κοτίλ επανέλαβε ότι η παρθενική πτήση του «εθνικού μαχητικού της Τουρκίας» θα γίνει στις 27 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, μια ημερομηνία με τεράστιο συμβολισμό για τη γειτονική χώρα, καθώς στις 29 Δεκεμβρίου του 1919 ο Κεμάλ Ατατούρκ είχε μπει στην Άγκυρα, κατά την διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ένταξη Αζερμπαϊτζάν στο πρόγραμμα;
Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Αμυντικής Βιομηχανίας «IDEF-23» που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη, το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν υπέγραψε συμφωνία με την Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία για να συνεργαστούν στο πρόγραμμα ανάπτυξης του νέου μαχητικού αεροσκάφους, δίχως ωστόσο να δίνονται ακριβείς λεπτομέρειες.
Σημειώνεται επίσης ότι οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία για την αναβάθμιση και των εκσυγχρονισμό των μαχητικών αεροσκαφών τύπου Su-25 της Πολεμικής Αεροπορίας του Αζερμπαϊτζάν.
«Ψήνεται» και το Πακιστάν
Ωστόσο, φαίνεται ότι εκτός από το Μπακού, ενδιαφέρον έχει εκφράσει το Πακιστάν, προκειμένου να ενταχθεί κι αυτό με την σειρά του στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του Kaan, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής Υπουργό Άμυνας Celal Sami Tüfekci, λέγοντας ότι: «Αυτή την χρονική περίοδο θα συζητήσουμε με τους Πακιστανούς ομολόγους μας για να συμπεριλάβουμε επίσημα το Πακιστάν στο Πρόγραμμα του Εθνικού Μαχητικού μας».
Επί του παρόντος δεν έχει υπάρξει ανακοίνωση για την επίσημη ένταξη του Ισλαμαμπάντ στο πρόγραμμα ωστόσο οι δύο χώρες έχουν ιδιαίτερα στενές σχέσεις και συνεργάζονται σε μεγάλο βαθμό τόσο στον στρατιωτικό τομέα, με κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις όσο και στον αμυντικό τομέα, με κοινά προγράμματα ναυπήγησης πολεμικών πλοίων (βλ. κορβέτες κλάσης ADA), με προμήθειες οπλικών συστημάτων (βλ TB2 Bayraktar) και την ενσωμάτωση αμυντικής τεχνολογίας στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία (ατρακτίδια της Aselsan στα πακιστανικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου JF-17).
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι το Kaan θα πραγματοποιήσει την παρθενική του πτήση με αμερικανικό κινητήρα τύπου F110 που χρησιμοποιούνται στα μαχητικά αεροσκάφη F-16, ενώ η ουκρανική εταιρεία Ivchenko Progress συμμετέχει στον διαγωνισμό που έχει προκηρύξει η Προεδρία Αμυντικών Βιομηχανιών Τουρκίας (SSB) με στόχο τον σχεδιασμό και την μετέπειτα ανάπτυξη κινητήρα turbofan για να ενσωματωθεί στο τουρκικό μαχητικό νέας γενιάς.