Site icon NewsIT
16:55 | 28.04.25

Πρωτοφανές μπλακ άουτ σε Ισπανία, Πορτογαλία: Ίσως το μεγαλύτερο στην Ευρώπη μετά το 2003

Γυναίκα με ανοιχτό τον φακό του κινητού της μετά την διακοπή του Madrid Open λόγω του μπλακ άουτ/ REUTERS / Violeta Santos Moura

Newsit Newsroom

Τεράστιες διακοπές ρεύματος σε Ισπανία, Πορτογαλία - Ίσως ξεπεράσουν σε έκταση το ιστορικό μπλακ άουτ του 2003 σε Ιταλία και τμήμα της Ελβετίας

To χειρότερο μπλακ άουτ στην πρόσφατη ιστορία της Ισπανίας και της Πορτογαλίας έχει προκαλέσει χάος στις δύο χώρες, με τα ξένα ενημέρωσης να μιλούν για ένα από τα μεγαλύτερα μπλακ άουτ στην ιστορία της Ευρώπης. 

Το σημερινό (28.04.2025) τεράστιο μπλακ άουτ σε Ισπανία και τμήματα της Πορτογαλίας και της Γαλλίας θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη διακοπή ρεύματος που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Telegraph.

Μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο μπλακ άουτ ήταν το 2003, όταν 56 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ιταλία και τμήμα της Ελβετίας έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για έως και 12 ώρες. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στην Ισπανία και τις άλλες χώρες που έχουν επηρεαστεί, θα χρειαστούν 6 με 10 ώρες!

Με δεδομένο ότι ολόκληρη η Ισπανία φέρεται να έχει βυθιστεί στο σκοτάδι, μαζί με μεγάλες περιοχές της νότιας Γαλλίας και της Πορτογαλίας, το σημερινό μπλακ άουτ ενδέχεται να ξεπεράσει εκείνο του 2003 ως προς τον αριθμό των πληγέντων.

Το μεγαλύτερο μπλακ άουτ στην παγκόσμια ιστορία σημειώθηκε στην Ινδία το 2012, όταν 700 εκατομμύρια άνθρωποι, περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού τότε, έμειναν χωρίς ρεύμα.

Δεν είναι σαφές, ακόμα, ποιά ήταν η αιτία που προκάλεσε το μπλακ άουτ στην Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Γαλλία. Ισπανός αξιωματούχος μίλησε ήδη για το σενάριο μιας κυβερνοεπίθεσης, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι αυτό συνέβη. 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version