Η Κομισιόν δηλώνει έτοιμη να παράσχει πρόσθετη οικονομική βοήθεια στα κράτη-μέλη για τα ασυνόδευτα παιδιά, ενώ την άνοιξη θα οργανώσει ειδική συνάντηση για τη μετεγκατάσταση.
Πρωτοβουλία για τα ασυνόδευτα παιδιά αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη της προέδρου της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και των άλλων επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών στον Έβρο.
Ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία ανέθεσε στην επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον αυτή την αποστολή. Η κ. Γιόχανσον θα έρθει την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα και θα έχει συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς και τους άλλους υπεύθυνους, προκειμένου να βρεθούν λύσεις για τη μετεγκατάσταση των περίπου 5.500 ασυνόδευτων παιδιών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.
Η Κομισιόν δηλώνει έτοιμη να παράσχει πρόσθετη οικονομική βοήθεια στα κράτη-μέλη γι’ αυτό το σκοπό, ενώ την άνοιξη θα οργανώσει ειδική συνάντηση για τη μετεγκατάσταση.
Η κ. φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Χιλιάδες ασυνόδευτα παιδιά φθάνουν στην Ευρώπη κάθε χρόνο. Η προστασία τους είναι προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Γι’ αυτό ακριβώς ζήτησα από την Επίτροπο Γιόχανσον να μεταβεί στην Ελλάδα ώστε να βρεθούν λύσεις που διασφαλίζουν την προστασία τους. Η επίτροπος κι εγώ θα εργαστούμε στενά με τα κράτη-μέλη ώστε να βρούμε ένα ασφαλές μέρος γι’ αυτά τα παιδιά».
Agreed with @kmitsotakis to work jointly on protection of unaccompanied migrant minors. Thousands reach 🇪🇺 every year. Protecting them is a @EU_Commission priority. Commissioner @YlvaJohansson & I work closely with Member States to find a safe place for these vulnerable children.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) March 6, 2020
«Επί πολλούς μήνες η ελληνική κυβέρνηση έχει επισημάνει την τραγωδία των ασυνόδευτων παιδιών που φθάνουν στην Ελλάδα. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που η νέα πρόεδρος της Κομισιόν έχει παράσχει την προσωπική στήριξή της στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η καθαρή επίδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, η οποία πρέπει να πάρει το χαρακτήρα ενός εθελοντικού συμφώνου μετεγκατάστασης, με το οποίο οι ασυνόδευτοι ανήλικοι που βρίσκονται τώρα στην Ελλάδα θα μετεγκατασταθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι ουλές στην ψυχή δεν είναι εύκολο να γιατρευτούν. Ας κάνουμε όλοι ότι χρειάζεται ώστε να βοηθηθεί η Ελλάδα να αντιμετωπιστεί αυτό το εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.