Site icon NewsIT

Πρόβλημα με την Microsoft: Παγκόσμια αναταραχή σε υπηρεσίες – Ακυρώθηκαν πάνω από 1.000 πτήσεις

19.07.2024 | 12:47
Πρόβλημα με την Microsoft: Παγκόσμια αναταραχή σε υπηρεσίες – Ακυρώθηκαν πάνω από 1.000 πτήσεις

A traveler uses her mobile phone to photograph a departures board displaying blue error screens, also known as the "Blue Screen of Death" inside Terminal C in Newark International Airport, after United Airlines and other airlines grounded flights due to a worldwide tech outage caused by an update to Crowdstrike's "Falcon Sensor" software which crashed Microsoft Windows systems, in Newark, New Jersey, U.S., July 19, 2024. REUTERS/Bing Guan

Με δέος αλλά και αγωνία παρακολουθεί ο πλανήτης τις συνέπειες από βλάβη σε κάποιες υπηρεσίες της Microsoft που έχει παραλύσει πολλές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, την ώρα που ο τεχνολογικός κολοσσός ανέφερε ότι προσπαθεί να διευθετήσει το πρόβλημα.

Η βλάβη στις υπηρεσίες της Microsoft οδήγησε αεροπορικές εταιρείες να καθηλώσουν πτήσεις, ουρές αναμονής σχηματίστηκαν στα αεροδρόμια, προβλήματα αντιμετώπισαν η αυστραλιανή κρατική τηλεόραση ABC, το βρετανικό δίκτυο Sky News, το χρηματιστήριο του Λονδίνου αλλά και το Βρετανικό ΕΣΥ.

Εδώ και μερικές ώρες ο αριθμός των εταιρειών που αναφέρουν προβλήματα στη λειτουργία τους ή βλάβες αυξάνεται συνεχώς. Σε μήνυμά της με τίτλο: «Υποβάθμιση υπηρεσίας», η Microsoft ανέφερε ότι οι χρήστες «ενδέχεται να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση σε διάφορες εφαρμογές και υπηρεσίες του Microsoft 365».

Πολλά αεροδρόμια ανακοίνωσαν ότι επηρεάστηκαν από τη βλάβη και κυρίως αυτά του Βερολίνου, το Άμστερνταμ- Σίπχολ, όλα τα ισπανικά, ενώ κάποιες αεροπορικές εταιρείες ανέφεραν επίσης προβλήματα: οι αμερικανικές Delta, United, American Airlines, οι ευρωπαϊκές Air France, Ryanair καθώς και τρεις ινδικές.

«Προς το παρόν οι μόνες πληροφορίες που διαθέτουμε είναι ότι υπάρχει ένα τεχνικό συμβάν και κατά συνέπεια (…) χρειάστηκε να ανασταλεί η εναέρια κυκλοφορία ως τις 10:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας)», εξήγησε εκπρόσωπος του αεροδρομίου του Βερολίνου χωρίς να διευκρινίσει τη φύση της βλάβης και χωρίς να είναι σε θέση να διευκρινίσει πότε θα αποκατασταθεί το πρόβλημα.

Η Aena διαχειρίστρια εταιρεία των ισπανικών αεροδρομίων σε μήνυμά της στο Χ έκανε λόγο για πιθανές «καθυστερήσεις».

Η σκανδιναβική εταιρεία SAS επεσήμανε ότι τεχνικά προβλήματα επηρεάζουν το σύστημα κρατήσεών της, καθιστώντας αδύνατη την κράτηση εισιτηρίου μέσω του διαδικτύου.

Στην Ουάσινγκτον σταμάτησε η λειτουργία του σιδηροδρόμου.

Ακυρώθηκαν επεμβάσεις

Στο μεταξύ δύο νοσοκομεία στη βόρεια Γερμανία, στις πόλεις Λίμπεκ και Κίελο, ακύρωσαν τις μη επείγουσες επεμβάσεις που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα επικαλούμενα προβλήματα στο σύστημα πληροφορικής που συνδέεται με την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Crowdstrike.

Η σημαντικότερη εταιρεία διαχείρισης σιδηροδρόμων στη Βρετανία ανακοίνωσε ότι επηρεάστηκε από τεχνικό πρόβλημα του συστήματος πληροφορικής, κάτι το οποίο θα οδηγήσει «πιθανόν σε ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής».

Στην Αυστραλία μέσα ενημέρωσης, τράπεζες και εταιρείες τηλεπικοινωνιών αντιμετώπισαν τεχνικές βλάβες, οι οποίες, σύμφωνα με την κυβέρνηση, συνδέονται με πρόβλημα της Crowdstrike.

Εντοπίσαμε το πρόβλημα 

Η Crowdstrike μέσω του διευθύνοντος συμβούλου της παραδέχθηκε το πρόβλημα. Ο George Kurtz,  δηλωσε: «Η Crowdstrike συνεργάζεται ενεργά με πελάτες που επηρεάζονται από ένα ελάττωμα που εντοπίστηκε σε μία μόνο ενημέρωση περιεχομένου για κεντρικούς υπολογιστές Windows. Οι κεντρικοί υπολογιστές Mac και Linux δεν επηρεάζονται. Δεν πρόκειται για περιστατικό ασφαλείας ή κυβερνοεπίθεση. Το ζήτημα έχει εντοπιστεί, απομονωθεί και επιδιορθώνονται. Παραπέμπουμε τους πελάτες στην πύλη υποστήριξης για τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις και θα συνεχίσουμε να παρέχουμε πλήρεις και συνεχείς ενημερώσεις στον ιστότοπό μας. Συνιστούμε επίσης στους οργανισμούς να διασφαλίσουν ότι επικοινωνούν με τους εκπροσώπους της Crowdstrike μέσω επίσημων καναλιών. Η ομάδα μας είναι πλήρως κινητοποιημένη για να διασφαλίσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα των πελατών της Crowdstrike».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version