Site icon NewsIT

Προβλήματα σε πτήσεις, τηλεπικοινωνίες και συναλλαγές από μεγάλης κλίμακας βλάβη στην Microsoft και τα Windows

19.07.2024 | 10:16
Προβλήματα σε πτήσεις, τηλεπικοινωνίες και συναλλαγές από μεγάλης κλίμακας βλάβη στην Microsoft και τα Windows

Μπροστά σε μια κατάσταση εκτός ελέγχου βρίσκονται εκατοντάδες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, κυρίως σε Αυστραλία και Βρετανία καθώς μια ευρείας κλίμακας τεχνική βλάβη στο λειτουργικό της Microsoft έχει επηρεάσει την λειτουργία σε τράπεζες, εταιρείες τηλεπικοινωνιών, και συστήματα αεροδρομίων που επηρεάζουν τις πτήσεις αλλά και Μέσα Ενημέρωσης. 

Ο τεχνολογικός γίγαντας Microsoft ανακοίνωσε σήμερα ότι λαμβάνει μέτρα έπειτα από τεχνικό πρόβλημα που έπληξε αρκετές επιχειρήσεις, κυρίως της Αυστραλίας. “Οι υπηρεσίες μας βελτιώνονται καθώς συνεχίζουμε να λαμβάνουμε μέτρα άμβλυνσης”, αναφέρει η επιχείρηση σε μήνυμά της στο X. Ωστόσο, η μια μετά την άλλη μεγάλες εταιρείες όπως η American Airlines ρίχνουν στην ευθύνη στον γίγαντα της κυβερνοασφάλειας Crowdstrike. 

Σε ποια αεροδρόμια υπάρχουν προβλήματα

Το αεροδρόμιο του Χίθροου δήλωσε ότι οι πτήσεις ήταν «λειτουργικές», αλλά το αεροδρόμιο «αντιμετωπίζει καθυστερήσεις».

Το Gatwick του Λονδίνου προειδοποίησε ότι οι επιβάτες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις, αλλά οι επιβάτες θα πρέπει να φτάσουν στην προγραμματισμένη ώρα check-in.

Το αεροδρόμιο Luton δήλωσε ότι μια παγκόσμια διακοπή πληροφορικής επηρεάζει ορισμένες αεροπορικές εταιρείες και οι λειτουργίες συνεχίζονται με χειροκίνητα συστήματα.

Το αεροδρόμιο Stansted του Λονδίνου δήλωσε ότι ορισμένες υπηρεσίες check-in των αεροπορικών εταιρειών γίνονται χειροκίνητα ως αποτέλεσμα της διακοπής της πληροφορικής, αλλά “οι πτήσεις εξακολουθούν να λειτουργούν κανονικά”.

Ένας εκπρόσωπος του αεροδρομίου του Μάντσεστερ δήλωσε: «Η διεθνής διακοπή πληροφορικής έχει επηρεάσει τις υπηρεσίες εδάφους για ορισμένες αεροπορικές εταιρείες – ειδικά εκείνες που χρησιμοποιούν τη Swissport. Ορισμένες διαδικασίες, όπως το check-in και η επιβίβαση, διαρκούν περισσότερο από το συνηθισμένο για τις αεροπορικές εταιρείες που επηρεάζονται».

Το αεροδρόμιο του Εδιμβούργου δήλωσε ότι η διακοπή της πληροφορικής προκαλεί μεγαλύτερους χρόνους αναμονής.

Στον υπόλοιπο κόσμο

Τα ισπανικά αεροδρόμια αναφέρουν τεχνικά σφάλματα και καθυστερήσεις.

Ανταποκριτής του Sky News στην Ασία αναφέρει ότι τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν «χάος» στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ.

Η Virgin Airlines ανέφερε επίσης προβλήματα.

Τα αεροδρόμια της Αυστραλίας επίσης επηρεάζονται.

Το αεροδρόμιο του Βρανδεμβούργου του Βερολίνου δημοσίευσε ένα μήνυμα λέγοντας ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στο check-in “λόγω τεχνικής βλάβης”.

Το αεροδρόμιο Schipol στο Άμστερνταμ, ένα από τα πιο πολυσύχναστα στην Ευρώπη, λέει ότι η βλάβη του υπολογιστή έχει αντίκτυπο στις πτήσεις “από και προς” το Schipol.

Το αεροδρόμιο της Βουδαπέστης στην Ουγγαρία φέρεται επίσης να αντιμετωπίζει προβλήματα.

 

Καθυστερήσεις επίσης εντοπίζοντα στην Ιαπωνία και την Ινδία. Στο Νέο Δελχί οι πίνακες αναχωρήσεων πλέον είναι χειρόγραφοι και οι πτήσεις και οι πύλες αναχωρήσεων γράφονται με… μαρκαδόρο.

Πολλά καταστήματα επίσης στην Βρετανία δεν μπορούν να δεχθούν πληρωμές με POS.

Επίσης, έχει πέσει το σύστημα του Βρετανικού ΕΣΥ και για τον λόγο αυτό οι γιατροί συνταγογραφούν χειρόγραφα. προβλήματα και στους σιδηροδρόμους της Μαλαισίας αλλά και σε αεροδρόμια στη Σιγκαπούρη. 

Καθηλωμένα τα αεροπλάνα στις ΗΠΑ

Μεγάλοι αερομεταφορείς των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των American Airlines, Delta Airlines και United Airlines, έχουν εκδώσει στάσεις εδάφους λόγω προβλημάτων επικοινωνίας. Αυτό έρχεται λιγότερο από μία ώρα αφότου η Microsoft δήλωσε ότι είχε επιλύσει τη διακοπή των υπηρεσιών cloud που επηρέασε αρκετούς παρόχους χαμηλού κόστους.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του αυστραλιανού υπουργείου Εσωτερικών, όλο αυτό φαίνεται πως συνδέεται με προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία παροχής υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας Crowdstrike.

Χαρακτηριστικό είναι ότι με αναρτήσεις τους στελέχη μεγάλων βρετανικών ΜΜΕ ενημέρωναν τους πολίτες για ποιο λόγο δεν βγήκαν σήμερα το πρωί εκπομπές στον αέρα. 

Το βρετανικό Sky News, ένας από τους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας, δεν μπορούσε σήμερα να εκπέμψει το πρόγραμμά του. «Το Sky News δεν είναι σε θέση να μεταδώσει απευθείας τηλεοπτικό πρόγραμμα σήμερα το πρωί, δηλώνοντας αυτή τη στιγμή στους τηλεθεατές ότι ζητάμε συγγνώμη για την αναστάτωση», δήλωσε ο εκτελεστικός πρόεδρος του δικτύου Ντέβιντ Ρόουντζ στην πλατφόρμα Χ.

«Έχω ενημερωθεί για μια μεγάλης κλίμακας τεχνική βλάβη που επηρεάζει αριθμό επιχειρήσεων και υπηρεσιών σε όλη την Αυστραλία σήμερα το απόγευμα», επεσήμανε μέσω του Χ η Μισέλ ΜακΓκίνες, της αυστραλιανής υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας. «Οι τρέχουσες πληροφορίες υποδεικνύουν ότι η βλάβη αυτή συνδέεται με τεχνικό πρόβλημα της πλατφόρμας λογισμικού που χρησιμοποιούν οι εταιρείες που έχουν επηρεαστεί», πρόσθεσε η ίδια.

Διαβεβαίωσε ότι «Δεν υπάρχουν πληροφορίες που να υπονοούν ότι πρόκειται για περιστατικό συνδεόμενο με την κυβερνοασφάλεια». Η κρατική ραδιοτηλεόραση της Αυστραλίας ABC ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει “μεγάλη τεχνική βλάβη”, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

Από την πλευρά της, η Crowdstrike αναφέρει σε προηχογραφημένο μήνυμά της ότι είναι ενήμερη για αναφορές περί προβλήματος στο λειτουργικό σύστημα Windows της Microsoft που συνδέονται με τον αισθητήρα της Falcon.

Tags:

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version