Site icon NewsIT
17:44 | 19.05.20

Προβλήματα στους… πολυγαμικούς έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός – Ο χρόνος ανάμεσα σε δυο συζύγους

Προβλήματα στους… πολυγαμικούς έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός – Ο χρόνος ανάμεσα σε δυο συζύγους

photo Reuters

Newsit Newsroom

Δύσκολα έχει βάλει ο κορονοϊός στους πολυγαμικούς στο Κουβέιτ που προσπαθούν να μοιράζουν τη ζωή τους ανάμεσα στις δυο οικογένειες.

“Η ζωή μου έχει γίνει τόσο περίπλοκη”, παραπονιέται ο Αμπού Οθμάν, που όπως χιλιάδες άλλοι πολυγαμικοί στο Κουβέιτ προσπαθεί να μοιράσει το χρόνο του ανάμεσα στις δύο συζύγους, έχοντας να αντιμετωπίσει τις αντικειμενικές δυσκολίες που έχουν επιβάλλει οι αυστηροί περιορισμοί στις μετακινήσεις για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός.

Για να καλύψει τις ανάγκες των δύο νοικοκυριών του και των δέκα παιδιών του, ο 40χρονος αυτός άνδρας τονίζει πως «βρίσκεται σε διαρκή κίνηση», καθώς δυσκολεύεται να επιλέξει σε ποιό από τα δύο σπιτικά και τις δύο συζύγους του θα εγκατασταθεί.

Από τις χώρες του Κόλπου, το Κουβέιτ είναι εκείνη που έχει υιοθετήσει τα πιο αυστηρά μέτρα για να καταπολεμηθεί ο κορονοϊός. Η χώρα έχει καταγράψει επίσημα περισσότερα από 15.000 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων 118 θανάτων.

Οι αρχές έχουν επιβάλλει καθολικό περιορισμό των μετακινήσεων έως τις 30 Μαΐου, αναστέλλοντας όλες τις δραστηριότητες, εκτός από τις υπηρεσίες ζωτικής σημασίας. Τα προσωπικά ταξίδια επιτρέπονται μόνον με εξουσιοδότηση και για περιορισμένες χρονικές περιόδους. Όσοι δεν συμμορφώνονται στα περιοριστικά μέτρα αντιμετωπίζουν έως και τρεις μήνες φυλάκιση και πρόστιμα έως και 15.000 ευρώ.

Την περασμένη εβδομάδα, τέθηκε σε ισχύ ένα ηλεκτρονικό σύστημα για επισκέψεις πολυγαμικών στις συζύγους τους. Όμως, οι επισκέψεις στις “άλλες” συζύγους περιορίζονται σε μία ώρα για μόνο δύο ημέρες την εβδομάδα.

“Οικογενειακή κατάσταση έκτακτης ανάγκης”

Από το 2006, ο Αμπού Όθμαν είναι παντρεμένος με δύο γυναίκες, οι οποίες ζουν σε σπίτια στην περιοχή Aλ-Τζάχρα, με κυρίως Βεδουΐνους κατοίκους, στα δυτικά της πρωτεύουσας.

Το Ισλάμ επιτρέπει στους άνδρες να έχουν έως και τέσσερις συζύγους, υπό την προϋπόθεση ότι καθεμία από αυτές θα αντιμετωπίζεται ισότιμα. Ωστόσο, η πρακτική αυτή δεν είναι τόσο διαδεδομένη στις περισσότερες μουσουλμανικές χώρες, με την Τυνησία να είναι η πρώτη αραβική χώρα που απαγόρευσε την πολυγαμία από το 1956.

Το Κουβέιτ έχει το υψηλότερο ποσοστό πολυγαμικών στον Κόλπο και ανέρχεται στο 8,13% των παντρεμένων ανδρών, σύμφωνα με μελέτη του Διεθνούς Ινστιτούτου Οικογένειας της Ντόχα για την περίοδο 2010-15.

Ο Αμπού Όθμαν τονίζει ότι δεν θέλει μια από τις συζύγους του να αισθάνεται παραμελημένη κι έτσι έχει πολλαπλασιάσει τις διαδρομές ανάμεσα στα δύο σπιτικά του, κάποιες φορές αψηφώντας την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

“Έχει συμβεί κάποιες φορές η αστυνομία να μη μου το επιτρέψει. Άλλες φορές, δείχνουν κατανόηση”, προσθέτει ο ίδιος, τονίζοντας ότι πριν ισχύσει η ειδική άδεια για την επίσκεψη σε σύζυγο χρησιμοποιούσε άδειες “οικογενειακής έκτακτης ανάγκης”.Το σχετικό θέμα έχει προκαλέσει έντονη δημόσια συζήτηση.

“Η ισοτιμία στις συζύγους αφορά τις δαπάνες του νοικοκυριού και την καλή αντιμετώπιση, όχι το σεξ και την αγάπη”, τονίζει ο Άχμεντ αλ-Κούρντι, μέλος της επιτροπής των Fatwa (θρησκευτικών διαταγμάτων) στο υπουργείο Αουκάφ (Βακουφίων) και Ισλαμικών Υποθέσεων.

Κατά τον ίδιο, ένας σύζυγος που εγκλωβίζεται στο σπίτι της μιας εκ των συζύγων λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας έχει δύο επιλογές: είτε να πάρει την έγκριση της άλλης, ή των άλλων γυναικών ή “να δώσει διαζύγιο” σε εκείνες που θα το ζητούσαν.

Ένα άλλο μέλος αυτής της ίδιας υπηρεσίας, ο Ίσα Ζάκι, έφθασε έως του σημείου να συμβουλεύει τους άντρες να «τραβήξουν κλήρο» για το ποιά σύζυγο θα διαλέξουν για να περάσουν την περίοδο του εγκλεισμού και στη συνέχεια, μετά την άρση των περιορισμών, να «αποζημιώσει» τις άλλες γυναίκες, περνώντας μαζύ τους αντίστοιχο αριθμό ‘διανυκτερεύσεων’.

“Μείνε μαζί μου”

Βέβαια, ο Αμπού Όθμαν έχει ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τους άλλους πολυγαμικούς: οι δύο σύζυγοί του ζουν κοντά, στην ίδια περιοχή.

Αυτό δεν συμβαίνει όμως με τον 35χρονο Αμπού Αμπντελαζίζ, που ζει με τους γονείς του, τη δεύτερη σύζυγό του και τα δύο παιδιά τους στην Αλ Τζάχρα, ενώ η πρώτη του γυναίκα και τα τρία παιδιά τους ζουν 15 χιλιόμετρα μακριά, στην περιοχή Σάαντ Αλ Αμπντάλα .

«Είναι η πρώτη φορά που δεν είδα κάποια από τα παιδιά μου», λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις, τονίζει ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο. “Δεν ήθελα να διακινδυνεύσω να συλληφθώ στο δρόμο για την πρώτη μου σύζυγο, έτσι αποφάσισα να μείνω με τη δεύτερη”, εξηγεί.

“Ωστόσο, εξασφάλισα ότι η πρώτη μου σύζυγος και τα παιδιά μου θα είχαν όλα όσα χρειάζονταν”, δήλωσε ο Αμπού Αμπντελαζίζ, προσθέτοντας πως η πρώτη του σύζυγος “κατανοούσε” την αντικειμενική δυσκολία της κατάστασης.

Η ίδια επιβεβαίωσε μεν τα όσα είχε δηλώσει ο σύζυγός της, αλλά πρόσθεσε επίσης ότι προσωπικά αισθάνεται περιθωριοποιημένη. “Θα μπορούσε να είχε επιλέξει να μείνει μαζί μου”, τόνισε η ίδια, μη θέλοντας να αποκαλύψει το όνομά της.

Πηγή: ΑΠΕ-,ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version