Site icon NewsIT

Ψάχνουν το εμβόλιο του κορονοϊού μέσα από… video games!

09.03.2020 | 22:37
εμβόλιο

Ο κοροναϊός έχει εξαπλωθεί πλέον σε περισσότερες από 100 χώρες, μέχρι στιγμής, έχουν νοσήσει πάνω από 110.000 άνθρωποι και έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 3.800 θάνατοι, ενώ εμβόλιο δεν έχει βρεθεί.

Ωστόσο υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε στον τερματισμό εξάπλωσης της νόσου, χωρίς να χρειάζονται ιατρικές γνώσεις – παρά μόνο ένας υπολογιστής και το ταλέντο για την επίλυση παζλ.

Θα βρουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό με την βοήθεια… video gamers;

Οι ερευνητές ανακάλυψαν το τμήμα του κορoναϊού ή COVID-19 – το οποίο του επιτρέπει να μολύνει τους ανθρώπους και τώρα οι επιστήμονες ζητούν από τους video gamers να βοηθήσουν στην εξεύρεση ενός τρόπου εξάλειψης του ιού, είτε παίζοντας ένα online βιντεοπαιχνίδι είτε δωρίζοντας υπολογιστική ισχύ.

Σε μια σειρά παιχνιδιών που ονομάζεται Foldit και δημιουργήθηκε από το Folding@home – οι παίκτες ενθαρρύνονται να αναμετρηθούν ή να συνεργαστούν για την κατασκευή πρωτεϊνών και αμινοξέων. Στο παζλ κοροναϊών – ο σκοπός είναι να βρεθεί ένα αντίσωμα που μπορεί να καταπολεμήσει τον COVID-19.

Το παιχνίδι δημιουργήθηκε στο τμήμα Επιστήμης και Βιοχημείας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και είναι βασισμένο στη διαδικασία της αναδίπλωσης πρωτεϊνών σε ορισμένες ασθένειες.

Click4more: Γυναίκα κρούσμα κορονοϊού μιλά στο newsit.gr: «Και εγώ και ο άνδρας μου είμαστε κλεισμένοι στο σπίτι! Δεν είχαμε κανένα σύμπτωμα!»

Οι παίκτες κάνουν ψηφιακές προσομοιώσεις των μορίων σε παραδόξως ικανοποιητικές συνθέσεις με στόχο τη διάσωση εκατομμυρίων ζωών. Καλούνται να εντοπίσουν πρωτεΐνες οι οποίες εμποδίζουν τη μετάδοση του κοροναϊού στον ανθρώπινο οργανισμό.

Υπάρχουν δύο διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας στο παζλ. Στο πιο εύκολο από τα δύο, οι παίκτες αναδιπλώνουν μια υπάρχουσα πρωτεΐνη που αποτρέπει τη μόλυνση από τον κοροναϊό. Στο πιο δύσκολο επίπεδο σχεδιάζουν την πρωτεΐνη από το μηδέν.

Επιπλέον το Folding@home ερευνά επίσης νέες πρωτεϊνικές δομές και καλεί όσους έχουν «αχρησιμοποίητους υπολογιστικούς πόρους» να τους διαθέσουν στην ερευνητική προσπάθεια, με την ισχύ τους να χρησιμοποιείται για να παράγει περισσότερα δεδομένα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα εμβόλιο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version