Site icon NewsIT
15:52 | 25.05.18

Πτήση MH17: ΕΕ και ΝΑΤΟ ζητούν από τη Ρωσία να αναλάβει την ευθύνη για την κατάρριψη

Πτήση MH17: ΕΕ και ΝΑΤΟ ζητούν από τη Ρωσία να αναλάβει την ευθύνη για την κατάρριψη
Newsit Newsroom

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ κάλεσαν σήμερα τη Ρωσία να «αναγνωρίσει την ευθύνη της» στην καταστροφή της πτήσης MH17 που κατερρίφθη το 2014 από πύραυλο ενώ πετούσε πάνω από την Ουκρανία.

Σε ανακοίνωσή της, η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι καλεί τη Ρωσική Ομοσπονδία «να αναγνωρίσει την ευθύνη της και να συνεργασθεί πλήρως με όλες τις προσπάθειες που έχουν στόχο να υπάρξει καταλογισμός» της ευθύνης για την καταστροφή του αεροπλάνου της εταιρείας Malaysia Airlines.

Σε χωριστή ανακοίνωση, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ζητεί κι αυτός από τη Ρωσία «να αποδεχθεί την ευθύνη» για την καταστροφή και «να συνεργαστεί πλήρως» με τη διεθνή έρευνα.

«Αυτοί που ευθύνονται οφείλουν να λογοδοτήσουν», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Ατλαντικής συμμαχίας.

Εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε επίσης πως η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για τις πράξεις της.

«Το Κρεμλίνο πιστεύει ότι μπορεί να δρα ατιμώρητα», αναφέρει ο Τζόνσον σε δήλωσή του. «Η ρωσική κυβέρνηση πρέπει τώρα να απαντήσει για τις πράξεις της σχετικά με την κατάρριψη της πτήσης MH17».

«Είναι ένα κατάφωρο παράδειγμα της περιφρόνησης που δείχνει το Κρεμλίνο για τις αθώες ζωές», πρόσθεσε. Δέκα Βρετανοί σκοτώθηκαν κατά την κατάρριψη του εν λόγω επιβατικού αεροπλάνου.

Νωρίτερα η κυβέρνηση της Ολλανδίας είχε ανακοινώσει πως θεωρεί το ρωσικό κράτος υπεύθυνο για «τον ρόλο του» στην κατάρριψη της πτήσης 17 της εταιρείας Malaysia Airlines τον Ιούλιο του 2014.

Ολλανδία και Αυστραλία θεωρούν την Ρωσία υπεύθυνη

Η Ολλανδία και η Αυστραλία κατονόμασαν την Ρωσία ως υπεύθυνη για την κατάρριψη του αεροσκάφους της Malaysia Airlines επάνω από την Ουκρανία το 2014 με επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση που ανοίγει τον δρόμο για δικαστικές διώξεις.

Η ανακοίνωση έγινε σήμερα, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Ολλανδίας, μία ημέρα μετά την δημοσίευση των συμπερασμάτων της διεθνούς ερευνητικής επιτροπής, σύμφωνα με τα οποία ο πύραυλος Bouk που κατέρριψε το αεροσκάφος προερχόταν από την 53 Ρωσική Αντιαεροπορική Ταξιαρχία με βάση στο Κουρσκ. Η Ρωσία το διέψευσε κατηγορηματικά.

Η Ολλανδία και η Αυστραλία, πολλοί πολίτες των οποίων περιλαμβάνονται στα 298 θύματα της τραγωδίας , «θεωρούν την Ρωσία υπεύθυνη για την συμμετοχή της στην καταστροφή» του αεροσκάφους, ανακοίνωσε η ολλανδική κυβέρνηση.

Οι δύο χώρες μπορούν πλέον να υποβάλουν τον φάκελο της πολύπλοκης αυτής υπόθεσης ενώπιον διεθνούς οργανισμού ή διεθνούς δικαστηρίου, σύμφωνα με την ολλανδική κυβέρνηση.

Το αεροσκάφος της Malaysia Airlines πραγματοποιούσε την πτήση MH17 Αμστερνταμ-Κουάλα Λουμπούρ και κατερρίφθη επάνω από την φιλορωσική αυτονομιστική ανατολική Ουκρανία στις 17 Ιουλίου 2014. Χάθηκαν οι 298 επιβαίνοντες, στην πλειοψηφία τους Ολλανδοί.

«Η καταστροφή της πτήσης MH17 προκάλεσε ανεπανόρθωτο πόνο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Στεφ Μπλοκ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της υπό την Ολλανδία Κοινής Επιτροπής Ερευνας (JIT).

«Με βάση τα συμπεράσματα της JIT, είναι πλέον προφανές για την Ολλανδία και την Αυστραλία ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη του πυραυλικού συστήματος Bouk που χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη του αεροσκάφους», πρόσθεσε.

«Η κυβέρνηση ενεργεί κατά τρόπο που καθιστά την Ρωσία επισήμως υπεύθυνη», τόνισε.

«Νομική οδός»

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η παραβίαση του διεθνούς δικαίου από ένα κράτος μπορεί να καταλογισθεί, αλλά πρόκειται για μία διαδικασία πολύπλοκη και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προχωρήσει κανείς.

«Η νομική οδός είναι ο τρόπος που επέλεξαν η Ολλανδία και η Αυστραλία», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ολλανδικής κυβέρνησης.

Η Ρωσία αρνήθηκε, για μία ακόμη φορά, «κάθε ανάμειξη» στην τραγωδία. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας έδωσε την διαβεβαίωση ότι «κανένας ρωσικός πύραυλος δεν διέσχισε την ρωσο-ουκρανική μεθόριο. Για τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, πρόκειται, για μία ακόμη φορά, «για φθηνές κατηγορίες με στόχο να πλήξουν την αξιοπιστία» της χώρας του ενώπιον της διεθνούς κοινότητας.

Οταν ερωτήθηκε για τα συμπεράσματα της διεθνούς έρευνας χθες κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες και κατήγγειλε το γεγονός ότι η Ρωσία δεν συμμετείχε στην διεθνή ομάδα της έρευνας, αντίθετα με την Ουκρανία.

Η διεθνής επιτροπή αναπαρέστησε λεπτομερώς την διαδρομή της ρωσικής στρατιωτικής φάλαγγας που μετέφερε το σύστημα Bouk με την βοήθεια φωτογραφιών και βίντεο, η οποία ξεκίνησε από το Κουρσκ και διέσχισε τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα. Οι ερευνητές δεν είπαν ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο και κάλεσαν αυτόπτες μάρτυρες να δώσουν πληροφορίες για τα ονόματα των προσώπων που χειρίζονταν το αντιαεροπορικό σύστημα και για τις εντολές που είχαν λάβει.

«Η απόδοση της ευθύνης στην Ρωσία για την συμμετοχή της στην καταστροφή της πτήσης MH17 με βάση το διεθνές δίκαιο αποτελεί χωριστή διαδικασία από την ποινική έρευνα, την απαγγελία κατηγοριών και την δίκη», τονίζει η ολλανδική κυβέρνηση, η οποία «καλεί την Ρωσία να συμμετάσχει σε διάλογο για μία λύση που θα αποδώσει δικαιοσύνη για τον τεράστιο πόνο και τις ζημίες που προκάλεσε η κατάρριψη της πτήσης MH17».

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version