Με τις εντάσεις ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες να αυξάνονται και την Πιονγκγιάνγκ να απειλεί να εξαπολύσει βαλλιστικούς πυραύλους κοντά στο Γκουάμ, που είναι αμερικανικό έδαφος, τόσο η Βόρεια Κορέα όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν ένα σημαντικό τεστ για τις στρατιωτικές ικανότητές τους, δήλωσαν ειδικοί στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.
Η ήδη τεταμένη κατάσταση κλιμακώθηκε περαιτέρω όταν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας και της Ρωσίας, ενέκριναν ομόφωνα στις 5 Αυγούστου νέες κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας, που μπορεί να μειώσουν τα ετήσια έσοδα της χώρας από τις εξαγωγές κατά 1 δισεκ. δολάρια.
Ο στρατός της Βόρειας Κορέας θα υποβάλει σχέδιο για την εκτόξευση μεσαίου βεληνεκούς βαλλιστικών πυραύλων προς το Γκουάμ στον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού στα μέσα Αυγούστου, μετέδωσε την Πέμπτη το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο στρατηγός Κιμ Ρακ Γκιόμ, διοικητής της Στρατηγικής Δύναμης του KPA, φέρεται να δήλωσε πως η Στρατηγική Δύναμη του Λαϊκού Στρατού της Κορέας (KPA) «εξετάζει σοβαρά το σχέδιο για ένα πλήγμα στο Γκουάμ μέσω ταυτόχρονης εκτόξευσης τεσσάρων μεσαίου βεληνεκούς στρατηγικών βαλλιστικών πυραύλων Hwasong-12». Σύμφωνα με τον Γκιόμ, οι Hwasong-12 θα «πετάξουν 3.356,7 χλμ. για 1,065 δευτερόλεπτα και θα πέσουν στο νερό σε απόσταση 30 με 40 χλμ. από το Γκουάμ».
Έτσι θα χτυπήσει η Βόρεια Κορέα το Γκουάμ
Στρατιωτικοί ειδικοί που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τα πυρηνικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας δήλωσαν στο Sputnik πως το σχέδιο της Πιονγκγιάνγκ για πυραυλικά πλήγματα εναντίον του Γκουάμ θα είναι ένα σημαντικό τεστ στον πραγματικό κόσμο για τους πυραύλους της, εκτός από την κατάδειξη των στρατιωτικών ικανοτήτων της.
«Θεωρητικά, οι πύραυλοι της Βόρειας Κορέας είναι ικανοί να πλήξουν στόχους τόσο μακρινούς όσο το Γκουάμ, με βάση τις τροχιές προηγούμενων πυραυλικών δοκιμών. Όμως δεν έχουν κάνει ποτέ δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς. Θα μπορούσαν να υπάρξουν διάφορες μεταβλητές. Αυτό τους δίνει μια ευκαιρία να δοκιμάσουν το βεληνεκές των πυραύλων τους στον πραγματικό κόσμο», δήλωσε στο Sputnik ο Ζάο Τονγκ, υπότροφος του Προγράμματος του Κάρνεγκι για την Πυρηνική Πολιτική στο Κέντρο Παγκόσμιας Πολιτικής Κάρνεγκι-Τσίνγκουα στο Πεκίνο.
Προηγούμενες δοκιμές πυραύλων που πραγματοποιήθηκαν από τη Βόρεια Κορέα είχαν στόχο κυρίως η τροχιά των πυραύλων να φθάσει ένα μεγάλο ύψος. Οι πύραυλοι Hwasong-12 που δοκίμασε η Βόρεια Κορέα τον Μάιο έχουν μέγιστο βεληνεκές περίπου 4.500 χλμ. αν έχουν μια κανονική τροχιά, σύμφωνα με όσα έγραψε ο Ντέιβιντ Ράιτ, υψηλόβαθμος επιστήμονας στην Ένωση Ανήσυχων Επιστημόνων (UCS), σε μια ανάλυση της πυραυλικής δοκιμής. Το Γκουάμ βρίσκεται σε απόσταση περίπου 3.400 χλμ. από τη Βόρεια Κορέα.
Ο Ζάο, ο κινέζος ειδικός, εξήγησε πως η κεφαλή του πυραύλου θα αντιμετωπίσει εντελώς διαφορετικές καταστάσεις αν εκτοξευθεί σε κανονική τροχιά.
«Σε μια υψηλή τροχιά, η κεφαλή του πυραύλου θα αντιμετώπιζε εξαιρετικά ισχυρές θερμοκρασίας κατά την επάνοδό της [στην ατμόσφαιρα], αλλά για μια μικρή χρονική περίοδο. Όταν εκτοξεύεται σε μια τροχιά με στόχο το μέγιστο βεληνεκές, η κεφαλή θα πρέπει να αντέξει σε υψηλή θερμοκρασία για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο, αν και σε ελαφρώς χαμηλότερη θερμοκρασία», είπε, σημειώνοντας πως υπάρχουν πληροφορίες ότι η κεφαλή πυραύλου της Βόρειας Κορέας είχε αποσυντεθεί σε προηγούμενες δοκιμές.
“Η Πιονγκγιάνγκ θέλει να κάνει επίδειξη”
Η Βόρεια Κορέα έχει σμικρύνει με επιτυχία μια πυρηνική κεφαλή που μπορεί να προσαρμοστεί στους πυραύλους της, σύμφωνα με μια εμπιστευτική ανάλυση που ολοκληρώθηκε από την DIA, την υπηρεσία πληροφοριών του Πενταγώνου που ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα, ανέφερε η Washington Post. Ωστόσο ο εδρεύων στο Πεκίνο ειδικός πιστεύει πως η Πιονγκγιάνγκ προσπαθεί απλώς να καταδείξει τις δυνατότητες που έχουν οι βαλλιστικοί πύραυλοί της και δεν θα αναπτύξει πυρηνικές κεφαλές σε πυραύλους που θα εκτοξευθούν εναντίον του Γκουάμ.
«Η Βόρεια Κορέα καταλαβαίνει ότι, αν εκτοξεύσει πύραυλο με πυρηνική κεφαλή, θα μπορούσε να ξεκινήσει έναν πυρηνικό πόλεμο. Η Πιονγκγιάνγκ θέλει απλώς να επιδείξει τις ικανότητες των βαλλιστικών της πυραύλων, ακριβώς όπως η Κίνα όταν πραγματοποίησε σειρά πυραυλικών δοκιμών το 1995-1996, όταν το Πεκίνο εκτόξευσε πυραύλους που έπεσαν στα Στενά της Ταϊβάν», είπε ο Ζάο.
Πρόσθεσε πως οι κεφαλές θα προκαλέσουν μόνο ζημιές όπως μετεωρίτες αν δεν πλήξουν τον στόχο τους στο νερό και προσγειωθούν κατά λάθος στο Γκουάμ.
Πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ
Παρά τη σκληρή υπόσχεσή του να απαντήσει σε οποιεσδήποτε απειλές εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών με «πυρ και οργή», ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει μια δύσκολη επιλογή για το εάν θα χρησιμοποιήσει τα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα των ΗΠΑ για να αναχαιτίσει βορειοκορεατικούς πυραύλους που θα εκτοξευθούν εναντίον του Γκουάμ, ανέφερε ο κινέζος ειδικός.
«Αυτό θα είναι ένα μεγάλο τεστ για τα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα των ΗΠΑ. Αν δεν καταφέρουν να αναχαιτίσουν τους πυραύλους της Βόρειας Κορέας, ακόμη και αν ένας από τους τέσσερις πυραύλους περάσει, θα πληγεί σοβαρά η φήμη των αντιαεροπορικών συστημάτων», είπε ο Ζάο.
Η Υπηρεσία Αντιαεροπορικής Άμυνας των ΗΠΑ (MDA) ανέφερε πως η 11η Αντιαεροπορική Ταξιαρχία Πυροβολικού από το Φορτ Μπλις του Τέξας πραγματοποίησε επιτυχή δοκιμή αντιαεροπορικού πυραύλου στις 30 Ιουλίου χρησιμοποιώντας το αντιπυραυλικό σύστημα THADD (Terminal High Altitude Area Defense). Ήταν η 15ης επιτυχής αναχαίτιση σε 15 δοκιμές του οπλικού συστήματος THADD.
Ο νέος διευθυντής της MDA, ο αντιπτέραρχος Σάμιουελ Γκριβς, δήλωσε πως είναι βέβαιος ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες και κατάλληλα εξοπλισμένες για να υπερασπιστούν την ενδοχώρα απέναντι σε μια απειλή με πυρηνικό διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, ανέφερε την Τετάρτη το Defense News.
Ο Ζάο σημείωσε πως μια άλλη επιλογή για τον Τραμπ είναι να “εξουδετερώσει” τους πυραύλους της Βόρειας Κορέας με ένα προληπτικό πλήγμα προτού εκτοξευθούν από τις βάσεις τους. Όμως πιστεύει πως θα είναι δύσκολο για τον Τραμπ να κάνει αυτή την επιλογή καθώς θα κλιμακώσει αναμφίβολα την κατάσταση και θα οδηγήσει σε ολοκληρωτικό πυρηνικό πόλεμο.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν ένα μεγάλο πρόβλημα τώρα. Ό,τι και να κάνουν για να αντιδράσουν, μπορεί να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες», είπε.
“Εξακοντίζουν απειλές, προπαγάνδα και ψυχολογικό πόλεμο”
Μερικές καταστάσεις του Ψυχρού Πολέμου, ιδιαίτερα η κρίση των πυραύλων στην Κούβα το 1962, απέδειξαν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ικανές να περιορίσουν οποιεσδήποτε απειλές από τη Βόρεια Κορέα, δήλωσε στο Sputnik ο Τσαρλς Βικ, ειδικός στους πυραύλους της Βόρειας Κορέας και υψηλόβαθμος αναλυτής στη GlobalSecurity.org, μια ιδιωτική ερευνητική ομάδα στην Αλεξάντρια της Βιρτζίνια.
«Το αντιβαλλιστικό πυραυλικό σύστημα των ΗΠΑ έχει δοκιμαστεί με επιτυχία και έχει ένα τέλειο ιστορικό. Είναι έτοιμο να ανταποκριθεί όπως είναι σήμερα τα πράγματα. Θυμηθείτε την καραντίνα που είχε επιβάλει ο πρόεδρος (Τζ.Φ. Κένεντι) στην Κούβα∙ θα μπορούσαμε πράγματι να δημιουργήσουμε μια αντιβαλλιστική πυραυλική καραντίνα γύρω από τη Βόρεια Κορέα και να πούμε πως κάθε πύραυλος που θα εκτοξευθεί από το έδαφος και τα χωρικά της ύδατα θα καταρριφθεί», είπε ο Βικ.
Ο Αμερικανός ειδικός πιστεύει πως το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας χρειάζεται ακόμη πολλά χρόνια προτού καταστεί μια εύλογη απειλή.
«Εξακοντίζουν πολλές απειλές, πολλή προπαγάνδα και ψυχολογικό πόλεμο, ενώ συνεχίζουν να αναπτύσσουν ένα πυρηνικό πρόγραμμα που απέχει κάποια χρόνια από το να είναι επιχειρησιακό και από το να καταστεί πλήρως μια πραγματική βιώσιμη απειλή», είπε ο Βικ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετώπισαν παρόμοιες καταστάσεις με την τρέχουσα απειλή από τη Βόρεια Κορέα, εξήγησε ο ειδικός.
«Συμβαίνει περίπου κάθε 25 χρόνια, έχουμε κάποιο νέο απολυταρχικό καθεστώς που θέλει να απειλήσει ολόκληρο το ανθρώπινο είδος. Θα πρέπει να τους ηρεμήσουμε με στρατηγικά μέσα σπαταλώντας δισεκατομμύρια δολάρια», είπε ο Βικ.
Πρόσθεσε πως χρειάζονται διαπραγματεύσεις μεταξύ ηγετών με σύνεση προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή της Βόρειας Κορέας.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ