Στο επίκεντρο των συζητήσεων τέθηκε και ο αγωγός South Stream.
Με την υπογραφή δήλωσης συνεργασίας για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία και διαβεβαιώσεις για την εδραίωση των ρωσο-τουρκικών σχέσεων ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.
“Είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για την κατασκευή του σταθμού”, σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση ο κ. Πούτιν, ο οποίος μεταξύ άλλων εκτίμησε ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν φθάσει σε τέτοιο σημείο εμπιστοσύνης και συνεργασίας, ώστε οι δύο χώρες να μπορούν να ανταλλάσσουν μετοχές στα ενεργειακά σχέδια, όπου συμμετέχουν.
“Η Τουρκία παραμένει ένας από τους σημαντικότερους οικονομικούς εταίρους της Ρωσίας, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία”, είπε ο κ. Πούτιν, ο οποίος σημείωσε ωστόσο την πτώση κατά 40% στις διμερείς ανταλλαγές κατά την περασμένη χρονιά της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Και οι δύο πλευρές διαβεβαίωσαν, πάντως, ότι παραμένουν σταθερές στο στόχο τους να αναβαθμιστούν οι διμερείς οικονομικές σχέσεις και να φθάσουν εντός πενταετίας τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια από τα περίπου 35 του πλέον επιτυχούς 2008.
Ο κ. Ερντογάν χαιρέτισε την “πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές” για βελτίωση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και ανακοίνωσε ότι τον ερχόμενο Μάιο ή Ιούνιο αναμένεται στην Άγκυρα για επίσημη επίσκεψη ο Ρώσος πρόεδρος Μεντβιέντεφ. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι οι δύο χώρες ολοκληρώνουν την προετοιμασία, ώστε το διμερές τους εμπόριο να διεξάγεται πλέον με απευθείας συναλλαγές στα εθνικά νομίσματα των δύο χωρών, την τουρκική λίρα και το ρωσικό ρούβλι, χωρίς μεσολάβηση άλλου διεθνούς νομίσματος.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν τα ενεργειακά σχέδια μεταξύ των δύο χωρών, με τη Μόσχα να επιβεβαιώνει ότι “θα συμμετάσχει ενεργά” στον έως σήμερα τουρκο-ιταλικό πετρελαιαγωγό Σαμψούντα-Ντζεϊχάν, ο οποίος προορίζεται να καλύπτει με πετρέλαιο και μετά την κατασκευή διυλιστηρίου με πετρελαιοειδή την αγορά της Μ.Ανατολής. Η προετοιμασία νέας τριμερούς ιταλο-ρωσο-τουρκικής συμφωνίας είναι “υπόθεση χρόνου” κατά τον κ. Πούτιν.
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ η Μόσχα αναμένει ότι το 2010 “η Τουρκία θα κάνει οριστικά την επιλογή υπέρ του αγωγού South Stream” για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κ.Ασία στην Ευρώπη και τις διεθνείς αγορές. Στις δηλώσεις του ο Ρώσος πρωθυπουργός Β.Πούτιν σημείωσε ότι το πολύ έως το Νοέμβριο η ρωσική “Γκαζπρόμ” θα έχει εξασφαλίσει από την τουρκική κυβέρνηση τις απαραίτητες άδειες για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών του αγωγού, που θα διέρχεται από τα τουρκικά χωρικά ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα.
Όπως παρατήρησε ο κ. Ερντογάν Ρωσία και Τουρκία, που έχουν ξεκινήσει τις σχετικές συζητήσεις, θα μπορούσαν έως την άνοιξη να έχουν συμφωνήσει για την κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου για τους πολίτες των δύο χωρών, έτσι ώστε η σχετική απόφαση να ανακοινωθεί κατά την επίσκεψη Μεντβιέντεφ στην Άγκυρα.