Κόσμος

Πυρηνικός εφιάλτης προ των πυλών; Γιατί το πάγωμα του πολέμου στην Ουκρανία δεν βολεύει τη Ρωσία

Μία άνευ προηγουμένου κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία πυροδοτεί η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν δίνοντας για πρώτη φορά το πράσινο φως για την αποστολή ναρκών κατά προσωπικού στο Κίεβο.

Πρόκειται για τη δεύτερη αλλαγή αμερικανικής πολιτικής μέσα σε λίγα μόλις 24ωρα. Είχε προηγηθεί η απόφαση της Ουάσινγκτον να δώσει άδεια στην Ουκρανία να βάλλει με αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εντός της Ρωσίας, απόφαση που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Μόσχας και οδήγησε σε επικαιροποίηση του πυρηνικού της δόγματος.

Αποκαλυπτικό του κλίματος που υπάρχει είναι επίσης και το γεγονός ότι τόσο η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο όσο και η ελληνική έκλεισαν υπό τους φόβους αεροπορικής επίθεσης. 

Οι εξελίξεις αυτές γίνονται υπό το άγρυπνο βλέμμα της Δύσης και της Ευρώπης η οποία αγωνιά για την επόμενη μέρα και την τροπή που θα πάρουν οι εξελίξεις. 

Η Μόσχα δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η χρήση των ATACMS, των πιο μεγάλου βεληνεκούς πυραύλων που έχει παράσχει η Ουάσινγκτον στην Ουκρανία, ήταν ένα σαφές μήνυμα ότι η Δύση ήθελε να κλιμακώσει τη σύγκρουση.

Η κρίση στην Ουκρανία θα είναι μία από τις μεγάλες προκλήσεις για τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου Ντόναλντ Τραμπ που έχει δηλώσει ότι θέλει να βάλει τέλος στον πόλεμο, χωρίς ωστόσο να έχει αποκαλύψει τον τρόπο.

Το πάγωμα του πολέμου δεν βολεύει τη Ρωσία, λέει το Κρεμλίνο

Ένα «πάγωμα« του πολέμου στην Ουκρανία δεν θα βόλευε τη Ρωσία αναφέρει το Κρεμλίνο, ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε τη θέση της Ρωσίας ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν παραμένει ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις.

Ο Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση της αμερικανικής πρεσβείας να κλείσει – αλλά κατηγόρησε την απερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν ότι προσπαθεί να παρατείνει τον πόλεμο.

Η προεδρία Τραμπ «θα μπορούσε να δει μέρος της ανατολικής Ουκρανίας μόνιμα στα χέρια της Ρωσίας»

Ένας πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Σρατού προειδοποίησε ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μπορεί να αναγκαστεί να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «παρά τη θέλησή του» όταν ο Ντόναλντ Τραμπ γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ.

Τραμπ

Ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει υποσχεθεί να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία σε 24 ώρες και θα θελήσει να διατηρήσει τη φήμη του ως διαπραγματευτή.

Ο στρατηγός Dannatt δήλωσε στο Skynews: «Εάν [ο Τραμπ] καταστήσει σαφές στον Ζελένσκι ότι οι Αμερικανοί πρόκειται να μειώσουν δραματικά την υποστήριξη και οι Ευρωπαίοι δεν είναι σε θέση να καλύψουν τη διαφορά, τότε ειλικρινά ο Ζελένσκι θα αναγκαστεί να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παρά τη θέλησή του».

Θα χρειαστεί συμβιβασμός και «κάποιο τμήμα της ανατολικής Ουκρανίας θα καταλήξει πιθανότατα μόνιμα σε ρωσικά χέρια», δήλωσε.

Οι επιπτώσεις αυτού του γεγονότος στην ευρωπαϊκή ασφάλεια είναι «αρκετά τρομακτικές», πρόσθεσε, καθώς ο επιτιθέμενος «θα έχει ανταμειφθεί».

Μιλώντας για τον πόλεμο γενικότερα, ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού δήλωσε ότι η Ρωσία διατηρεί εδώ και μήνες μια πίεση στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Μια ευρείας κλίμακας διάσπαση δεν έχει υλοποιηθεί, αλλά τα στρατεύματα της Μόσχας κερδίζουν μικρά κομμάτια εδάφους κατά μήκος της μετωπικής γραμμής.

Ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού δήλωσε ότι ο Πούτιν πιθανότατα «διατηρεί την πίεση στην Ουκρανία» ενόψει της ανάληψης του Λευκού Οίκου από τον Τραμπ.

Η Ουκρανία «δεν χάνει τον πόλεμο, αλλά σίγουρα δεν τον κερδίζει», είπε.

Ερωτηθείς εάν η βρετανική κυβέρνηση θα μπορούσε να παρέμβει για να επιτρέψει τη χρήση των πυραύλων Storm Shadow στη Ρωσία, δήλωσε ότι ελπίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Αμερικής.

Είπε ότι οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς είναι «απαραίτητοι» για τη διεξαγωγή της μάχης με επίθεση στις αεροπορικές βάσεις και τις προμήθειες εφοδιασμού της Ρωσίας.

«Δεν επιτρέψαμε στους Ουκρανούς να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους στο μέγιστο δυνατό βεληνεκές και τους καταδικάσαμε να πολεμούν ουσιαστικά με το ένα χέρι πίσω από την πλάτη τους», είπε.

Σχετικά με τις πυρηνικές απειλές του Πούτιν αμφισβήτησε το πού θα χρησιμοποιούσε ρεαλιστικά ένα πυρηνικό όπλο ο ρώσος πρόεδρος. 

Είπε επίσης ότι η Κίνα, ένας από τους σημαντικότερους εταίρους της Ρωσίας, έχει πει «πολύ ξεκάθαρα» στον Πούτιν ότι η Μόσχα δεν πρέπει να κλιμακώσει τον πυρηνικό πόλεμο.

«Φοβόμαστε την πυρηνική κλιμάκωση από την πρώτη μέρα»

Ουκρανή βουλευτής αποκάλυψε ότι διατηρεί ένα σακίδιο στο σπίτι της γεμάτο με πράγματα σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης από τη Ρωσία.

Η Kira Rudik δήλωσε στο Skynews ότι πολλοί Ουκρανοί διατηρούν παρόμοια εφόδια έκτακτης ανάγκης επειδή «φοβόμαστε την πυρηνική κλιμάκωση από την πρώτη μέρα».

Είπε ότι οι προμήθειές της περιλαμβάνουν κονσέρβες, νερό, γάντια και κάλτσες και μια μάσκα.

Η Rudik δήλωσε, ωστόσο, ότι η τελευταία πυρηνική προειδοποίηση του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι περισσότερο ένα μήνυμα προς τη Δύση παρά προς την Ουκρανία.

Μίλησε επίσης για «συνεχείς» αεροπορικές επιθέσεις στο Κίεβο, λέγοντας ότι δεν μπορεί να θυμηθεί ούτε μια νύχτα τις τελευταίες δύο εβδομάδες που να μην χρειάστηκε να μπει σε καταφύγιο.

Η βουλευτής είπε στην οικογένειά της να μείνει σε ένα πάρκινγκ αυτοκινήτων όλη την ημέρα σήμερα, επειδή «ανησυχεί πραγματικά» για μια νέα επίθεση.

«Είναι τόσο τρομακτικό όταν δεν ξέρεις αν ο στρατός σου έχει αρκετά πυρομαχικά για να καταρρίψει όλους τους πυραύλους», είπε.

«Είμαστε πολύ ευγνώμονες για όλη την υποστήριξη που λαμβάνουμε, αλλά γνωρίζουμε επίσης πάντα ότι δεν είναι αρκετή».

Ερωτηθείσα αν η Ουκρανία χάνει τον πόλεμο, απάντησε: «Όχι».

Τέλος ανέφερε ότι υπήρξαν «τόσες πολλές φορές που ο κόσμος δεν πίστευε σε εμάς», αλλά «εμείς πιστεύουμε στους εαυτούς μας και πιστεύουμε στον στρατό μας και πιστεύουμε στους συμμάχους μας».

Πληροφορίες από Skynews, BBC

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα