Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για την διαπιστούμενη κερδοσκοπία στις πρώτες ύλες, που έχει προκαλέσει τους τελευταίους μήνες αύξηση στην τιμή των τροφίμων στις αναπτυσσόμενες χώρες.
«Για πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, η επισιτιστική κρίση του 2008 ουδέποτε σταμάτησε. Και οι πρόσφατες τιμές αποτελούν έναν σοβαρό λόγο ανησυχίας», τόνισε ο Ζέλικ.
Ο ίδιος τόνισε πως ζήτησε να εφαρμοσθεί ένα έκτακτο πρόγραμμα αρωγής που είχε βοηθήσει να στηριχθούν ορισμένες από αυτές τις χώρες κατά τη διάρκεια της ύφεσης του 2007 και του 2008.
«Η άνοδος των τιμών των σιτηρών τους τελευταίους μήνες έχει αντίκτυπο στις τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής εξαιτίας της αύξουσας ζήτησης προϊόντων αντικατάστασής τους. Κοντολογίς χρειαζόμαστε να βρούμε έναν τρόπο για να αποφύγουμε ώστε οι επισιτιστικές κρίσεις να γίνουν ένας νέος κανόνας», τόνισε ο ίδιος, ανοίγοντας την ετήσια σύνοδο του οργανισμού, την περασμένη Παρασκευή.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό του ΟΗΕ για τη Διατροφή και τη Γεωργία (FAO),οι τιμές των σιτηρών, στο διάστημα Ιουλίου -Σεπτεμβρίου, ανέβηκαν κατά 60 έως 80%, οι τιμές του καλαμποκιού 40% και του ρυζιού 7%.
Χωρίς να χρησιμοποιεί τον όρο «κερδοσκοπία», ο Ζέλικ διαπιστώνει στην κατάσταση αυτή μία συνέπεια, μεταξύ πολλών άλλων, της αδυναμίας των πλουσιωτέρων χωρών σε αυτήν την δύσκολη οικονομική συγκυρία.
«Το χρήμα κυνηγά την απόδοση. Δεν μπορεί να βρεθεί αυτή απόδοση στις αναπτυγμένες οικονομίες και αυτό κάνει ώστε όχι μόνον να αυξάνονται οι τιμές του νομίσματος στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και η αξία ορισμένων μετοχών, με τον κίνδυνο της φούσκας στον τομέα των ακινήτων, ή σε ορισμένες πρώτες ύλες», εξήγησε.