Site icon NewsIT
10:35 | 29.05.24

Ράφα: Ανελέητοι βομβαρδισμοί στην περιοχή – Καταρτίζεται σχέδιο από τον ΟΗΕ να σταματήσουν οι επιθέσεις

Ράφα: Ανελέητοι βομβαρδισμοί στην περιοχή – Καταρτίζεται σχέδιο από τον ΟΗΕ να σταματήσουν οι επιθέσεις

Smoke rises following Israeli strikes during an Israeli military operation in Rafah, as seen from Khan Younis, in the southern Gaza Strip, May 28, 2024. REUTERS/Mohammed Salem TPX IMAGES OF THE DAY

Newsit Newsroom

Οι βομβαρδισμοί του στρατού του Ισραήλ συνεχίζονται στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, όπου βρίσκονται τανκς, ενώ στον ΟΗΕ καταρτίζεται σχέδιο απόφασης με σκοπό να «σταματήσει» η «σφαγή» μετά τον πολύνεκρο βομβαρδισμό της Κυριακής σε καταυλισμό εκτοπισμένων που προκάλεσε αγανάκτηση.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε πως έγιναν νέοι βομβαρδισμοί στη Ράφα, ενώ αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως είδαν ισραηλινά άρματα μάχης σε διάφορους τομείς της πόλης, που πλέον έχει μετατραπεί στο επίκεντρο του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

«Ο κόσμος προσπαθεί να μένει προς το παρόν όσο γίνεται περισσότερο στο σπίτι ή στο κατάλυμά του διότι όποιος κινείται γίνεται στόχος πυρών ισραηλινών drones», είπε κάτοικος, ο Άμπντελ Χατίμπ.

Η Πολιτική Προστασία της Λωρίδας της Γάζας ανακοίνωσε χθες τον θάνατο 21 ανθρώπων σε νέο ισραηλινό βομβαρδισμό σε καταυλισμό εκτοπισμένων, δυο μέρες έπειτα από παρόμοιο που ξεσήκωσε παγκόσμια κατακραυγή.

Ενώ, σχεδόν οκτώ μήνες αφότου άρχισε ο καταστροφικός πόλεμος, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε εκτάκτως, μετά από αίτημα της Αλγερίας, για να συζητήσει την κατάσταση μετά τον βομβαρδισμό της Κυριακής σε καταυλισμό εκτοπισμένων κοντά στη Ράφα ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 45 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 249, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς.

Σχέδιο απόφασης

Η παλαιστινιακή Πολιτική Προστασία έκανε λόγο για πολλά «απανθρακωμένα» πτώματα μετά την πυρκαγιά που σάρωσε τον καταυλισμό εκτοπισμένων Μπαρκάσατ, τον οποίο διαχειρίζεται το Γραφείο Αρωγής και Έργων για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), βορειοδυτικά της Ράφας.

Ο ισραηλινός στρατός, που λέει ότι διενεργεί εσωτερική έρευνα, ανέφερε χθες πως τα πυρομαχικά που χρησιμοποιήθηκαν την Κυριακή δεν θα μπορούσαν «από μόνα τους» να προκαλέσουν την πυρκαγιά.

Η Αλγερία καταρτίζει σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για να «σταματήσει η σφαγή στη Ράφα», ανακοίνωσε χθες ο πρεσβευτής της στον διεθνή οργανισμό, ο Αμάρ Μπεντζαμά, μετά την κατεπείγουσα συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών του δεκαπενταμελούς οργάνου.

«Θα πρόκειται για σύντομο κείμενο, για ξεκάθαρο κείμενο, προκειμένου να σταματήσει η σφαγή στη Ράφα», τόνισε στον Τύπο, ενώ το ΣΑ αναμένεται σήμερα να συνέλθει εκ νέου για τη μηνιαία αξιολόγηση της κατάστασης στα παλαιστινιακά εδάφη.

«Είναι καιρός αυτό το Συμβούλιο να αναλάβει δράση και να υιοθετήσει νέα απόφαση», έκρινε ο ο γάλλος πρεσβευτής Νικολά ντε Ριβιέρ, τονίζοντας και αυτός πως πρόκειται για ζήτημα «ζωής ή θανάτου».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ «δεν κάνει τα στραβά μάτια» για τα θύματα στις τάξεις των αμάχων στη Ράφα, όμως συνεχίζει να υποστηρίζει το Ισραήλ, είπε χθες εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ο Τζον Κέρμπι, την ώρα που αμερικανικά μέσα ενημέρωσης διερωτώνται τι απέγινε η «κόκκινη γραμμή» της Ουάσιγκτον.

Νωρίτερα χθες η Ισπανία, η Νορβηγία και η Ιρλανδία αναγνώρισαν επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης, προκαλώντας την οργή της κυβέρνησης του Ισραήλ που είδε στην απόφαση αυτή «επιβράβευση» της Χαμάς για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Βίντεο με όμηρο ζωντανό

Εκείνη την ημέρα, ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς προχώρησε σε έφοδο άνευ προηγουμένου σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.189 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με νέα καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται στα πιο πρόσφατα διαθέσιμα επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Από τους ακόμη 252 ανθρώπους που απήχθησαν κι οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, 121 θεωρείται πως κρατούνται ακόμη όμηροι εκεί, όμως 37 από αυτούς πιστεύεται πως είναι νεκροί, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Σε αντίποινα, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς και στις ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις που διεξάγει έκτοτε στη Λωρίδα της Γάζας έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 36.096 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, στην εξουσία στον θύλακο από το 2007.

Ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, το δεύτερο ισχυρότερο ισλαμιστικό κίνημα στη Γάζα, σύμμαχος της Χαμάς, έδωσε χθες στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο εικονίζεται όμηρος στη ζωή. Ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι πρόκειται για τον Σάσα Τρουπάνοφ, Ισραηλινορώσο 28 ετών.

Το βίντεο αυτό «είναι επιπρόσθετη απόδειξη πως η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να δώσει ξεκάθαρη εντολή στην ομάδα των διαπραγματευτών για να μπορέσει να καταλήξει σε συμφωνία για την επιστροφή όλων των ομήρων», έκρινε το Φόρουμ των Οικογενειών, συλλογικότητα που εκπροσωπεί τους συγγενείς των ισραηλινών ομήρων.

Διαπραγματεύσεις;

Το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ μεσολαβούν εδώ και μήνες σε έμμεσες διαπραγματεύσεις με σκοπό να εξασφαλιστεί κατάπαυση του πυρός μεγάλης διάρκειας στη Λωρίδα της Γάζας, που θα επιτρέψει την απελευθέρωση ομήρων.

Μέσο ενημέρωσης που θεωρείται πως έχει δεσμούς με την αιγυπτιακή υπηρεσία πληροφοριών ανέφερε χθες πως το Κάιρο «εντείνει τις προσπάθειες» με σκοπό να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες, με σκοπό επίσης να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια που φθάνει στον παλαιστινιακό θύλακο.

Η επιχείρηση στη Ράφα, που σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό σκοπό έχει να εξαλειφθούν τα «τελευταία», κατ’ αυτόν, τάγματα της Χαμάς, οδήγησε στο κλείσιμο της συνοριακής διέλευσης στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, που έχει νευραλγική σημασία για τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας και καυσίμων.

 

 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version