Τρίτη, 19 Νοε.
17oC Αθήνα

Brexit: Η Σκωτία παρακάμπτει την Αγγλία, σχεδιάζει νέο δημοψήφισμα και θέλει να συζητήσει απευθείας με την ΕΕ για παραμονή!

ΦΩΤΟ PRESS ASSOCIATION / ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΦΩΤΟ PRESS ASSOCIATION / ΑΠΕ - ΜΠΕ

– Το Brexit δρομολογεί καταιγιστικές εξελίξεις!
– Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζιον, ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση της χώρας δρομολογεί νέο δημοψήφισμα, για την ανεξαρτησία της χώρας από την -εκτός Ευρώπης πλέον- Μεγάλη Βρετανία!
– Μάλιστα αποκάλυψε πως σκοπεύει να κάνει απευθείας συζητήσεις, πιθανότατα με Γιούνκερ, Τουσκ και Σουλτς για να βρεθεί τρόπος να παραμείνει στην ΕΕ
– Όλα αυτά δύο χρόνια μετά το τελευταίο, που διεξήχθη το 2014 και με το οποίο οι Σκωτσέζοι αποφάσισαν να παραμείνουν κάτω από τις… φτερούγες της Αγγλίας
– Τότε, το αποτέλεσμα ήταν “ΌΧΙ” κατά 55,3% ωστόσο όλα έχουν αλλάξει μετά την έξοδο της Αγγλίας από την Ένωση
– Στη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία μεταβαίνει την επόμενη εβδομάδα η Βασίλισσα Ελισάβετ!

Παρόλο που το Brexit επικράτησε στο βρετανικό δημοψήφισμα κι έκανε τον… κόσμο ολόκληρο άνω – κάτω, η “εντολή” που ερχόταν από την Σκωτία ήταν σαφής: Παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ξεκάθαρο ποσοστό 62%! Αυτή ήταν κι η αφορμή για να δρομολογηθούν εξελίξεις και μάλιστα ραγδαίες. Κι αυτό διότι η Βρετανία βρίσκεται πλέον εκτός της… μπλε σημαίας με τα αστέρια, ενώ περισσότεροι από 6/10 Σκωτσέζοι ψήφισαν το αντίθετο!

Έτσι, η πρωθυπουργός της χώρας, Νίκολα Στέρτζιον, ανακοίνωσε λίγο πριν τις 14:00 το μεσημέρι του Σαββάτου πως η κυβέρνηση της χώρας θα κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για να δρομολογήσει ένα νέο δημοψήφισμα, για την ανεξαρτησία της χώρας από την Μεγάλη Βρετανία!

Η Σκωτία, ως μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, πρέπει τώρα να ακολουθήσει την ετυμηγορία του Brexit και να βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο με τις σημερινές αποφάσεις φαίνεται πως η κυβέρνηση ψάχνει τη φόρμουλα για να παραμείνει η χώρα… Ευρωπαία. Είτε αυτό γίνει με απόσχιση από την Βρετανία και μετέπειτα ένταξη στην ΕΕ ως αυτόνομο κράτος, είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο.

Κι αυτή η αβεβαιότητα για το… πως, προκύπτει από το γεγονός ότι η απόφαση για το Brexit ήταν πρωτόγνωρη για τα ευρωπαϊκά δεδομένα κι έτσι κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα σίγουρος για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν.

Η Στέρτζιον δήλωσε μάλιστα πως θα επιδιώξει απευθείας ομιλίες με την Ευρωπαϊκή ηγεσία, πιθανώς με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς από την επόμενη εβδομάδα.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις της

Ειδική επιτροπή

Η Νίκολα Στέρτζιον τόνισε ακόμη πως θα συστηθεί μία συμβουλευτική επιτροπή για να παράσχει στη χώτρα όλες τις απαραίτητες συμβουλές (σ.σ. νομικό πλαίσιο κλπ) ενώ διευκρίνιε πως “εδώ και τώρα θα κάνω τα πάντα για να προστατέψω τις σχέσεις της Σκωτίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Επιπρόσθετα, διαβεβαίωσε τους Ευρωπαίους πολίτες που εργάζονται στη Σκωτία πως η χώρα θα τους προστατέψει, ενώ προσέθεσε πως η απόφαση πάρθηκε μετά την συνάντηση που είχε με το υπουργικό της συμβούλιο, στο οποίο φυσικά συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα της χώρας μετά την επικράτηση του Brexit.

Ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία (της Σκωτίας) αποτελεί σαφώς μια επιλογή που χρειάζεται να βρίσκεται πάνω στο τραπέζι και βρίσκεται πράγματι πάνω στο τραπέζι“, είπε σε δηλώσεις της που μεταδόθηκαν ζωντανά.

Για να εξασφαλιστεί ότι η επιλογή αυτή θα ισχύει μέσα στο απαιτούμενο χρονοδιάγραμμα, θα γίνουν τώρα βήματα για να εξασφαλιστεί ότι θα υφίσταται η απαραίτητη νομοθεσία“, τόνισε ακολούθως.

Ακόμη, ο Guardian μεταδίδει πως η πρωθυπουργός θα καλέσει στην πρωθυπουργική κατοικία τους ευρωπαίους διπλωμάτες που βρίσκονται στη Σκωτία για μια σύνοδο μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες σε μια προσπάθεια να παρακάμψει με αυτό τον τρόπο την Βρετανία.

Η στιγμή που ανακοινώνει στους δημοσιογράφους τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου

 

Δεύτερο σε δύο χρόνια!

Εδώ να υπενθυμίσουμε πως στις 18 Σεπτεμβρίου του 2014 είχε διεξαχθεί επίσης δημοψήφισμα και το διακύβευμα ήταν η ανεξαρτησία της χώρας.

To 55,3% ψήφισε “όχι”, ενώ το “ναι” συγκέντρωσε 44,77%, με τον τότε πρωθυπουργό, Ο Άλεξ Σάλμοντ (σ.σ. ή αλλιώς “πρώτο υπουργό” όπως χαρακτηρίζεται στη Σκωτία) να παραδέχεται την ήττα της παράταξής του και να χαρακτηρίζει το δημοψήφισμα “θρίαμβο της δημοκρατίας”.

“Ο δικός μου χρόνος ως ηγέτη βρίσκεται στο τέλος του, ωστόσο για τη Σκωτία η καμπάνια συνεχίζεται και το όνειρο δεν θα πεθάνει ποτέ”, δήλωνε ο πρωθυπουργός της Σκωτίας πριν παραιτηθεί, με την Νίκολα Στέρτζιον, τότε αναπληρώτρια υπουργό του κυβερνώντοας κόμματος SNP, να παίρνει τη θέση του και σήμερα να αακοινώνει πως θα επιδιώξει νέο δημοψήφισμα!

Με ενδιαφέρον αναμένεται η επίσκεψη της Βασίλισσας Ελισάβετ στη Σκωτία

Παράλληλα, το δικό της ενδιαφέρον συγκεντρώνει η επίσκεψη της Βασίλισσας Ελισάβετ τόσο στη Σκωτία, όσο και στη Βόρεια Ιρλανδία την επόμενη εβδομάδα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη βρετανική Sun, η Ελισάβετ θα απευθύνει ομιλία στο Κοινοβούλιο της Σκωτίας, στο Εδιμβούργο.

Συνεχίζεται το αλαλούμ στην Αγγλία!

Την ίδια ώρα, η ηλεκτρονική αίτηση που απευθύνεται στο βρετανικό κοινοβούλιο και με την οποία ζητείται να διοργανωθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα, μετά την ψηφοφορία που έβγαλε τη Βρετανία από την ΕΕ, ξεπέρασε σήμερα το ένα εκατομμύριο υπογραφές στο Ίντερνετ!

Το κοινοβούλιο οφείλει να εξετάσει μια αίτηση από τη στιγμή που έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 100.000 υπογραφές. Όμως η εξέταση αυτή έχει τη μορφή μιας συζήτησης και δεν δεσμεύει για διεξαγωγή ψηφοφορίας ή λήψη κάποιας απόφασης, ενώ δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να θέσει υπό αμφισβήτηση το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Η αίτηση αντανακλά τις βαθιές διαιρέσεις της χώρας που εμφανίσθηκαν με την ευκαιρία του δημοψηφίσματος, κυρίως αυτές μεταξύ νέων και ηλικιωμένων, καθώς και της Σκωτίας, της Βόρειας Ιρλανδίας και του Λονδίνου, από τη μια, και των περιφερειών των μεγάλων πόλεων και της υπαίθρου από την άλλη.

Με πληροφορίες από rt.com

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε